自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章 親子王國15週年勳章

有冇衞生意識架,爆流感學校要負好大責任!

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190115&s=6996647&a=59146518

【流感肆虐】青衣英基幼園停課!禁學生戴口罩遭家長鬧爆(附抗毒8招)

珍珠宮

2019新春慶豚圓

CEl 發表於 19-1-16 00:03

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190115&s=6996647 ...

西人老師認為
1) 口罩係病者戴, 幼兒有病就唔應該返學, 返得學即係健康。
2) 幼兒得3、4嵗, 在校唔太懂得自己處理口罩, 尤其有 snack time, 又除又戴,又會周圍放戴过的口罩, 其他小朋友掂到唔衛生。

其實我仔幼稚園年代, 本地幼稚園老師都有上述原因而建議小朋友返學唔洗戴口罩, 只係現今的家長認為幼兒戴口罩返學就係衞生常識。

大宅

2019新春慶豚圓

birdbird 發表於 19-1-16 00:13

西人老師認為

D西人都沒帶口罩既習慣,佢地病左,打晒乞嗤,係咁咳都唔帶口罩,衛生常識低,佢地地方大,唔易密集傳染,沒經歷過香港sars嗰陣。

我地其實都係Sars後先提高衛生意識,病咗要戴口罩防止傳染俾人。

wcpcelia    發表於 19-1-17 12:02

珍珠宮

2019新春慶豚圓

ChloePP 發表於 19-1-16 00:24
D西人都沒帶口罩既習慣,佢地病左,打晒乞嗤,係咁咳都唔帶口罩,衛生常識低,佢地地方大,唔易密集傳染, ...

衞生常識係, 小朋友病咗, 打晒乞 chi 就唔應該返學, 冇病的在校就不用戴囗罩。小朋友上學途中要坐交通工具, 要戴口罩無可厚非, 但返到學校可以唔洗戴。

rainbowchuuu3    發表於 19-1-16 12:23

男爵府

2019勳章

回覆樓主:

我小朋友幼稚園園呢幾年都有帶口罩,如手足口、流感高峰就每日帶3個口罩,我覺得因為呢啲病有潛伏期你未發病都有機會傳染,所以都係預防作用
始終學校一日困住幾個鐘好易傳播

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

西人老師認為

第一項,不適用在香港,香港父母要返工,又驚小朋友學小左,有病都要比佢返學

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 Poo得好勳章

其實根本就係病先戴,不過而家係因為小朋友病,但D家長仍然要小朋友返學,健康嘅怕傳染先戴,如果所有家長都自律,根本就唔會有哩個問題

rainbowchuuu3    發表於 19-1-16 12:23

子爵府

西人老師認為

其實第2點,睇下學校點處理,我小朋友幼稚園,如果班中有人中流感,其他小朋友每日要帶3個口罩响書包,一對茶點時間就先掉左個口罩,跟住去洗手,食完茶點,攞個新口罩

子爵府

2019新春慶豚圓

有啲香港人衛生意識仍低,如果有病嘅人戴口罩,咁做醫生護士唔駛戴啦,叫個病人戴咪得囉。
可惜就係啲病人唔肯戴,保護自己戴個口罩有何問題?
芭芭拉

水晶宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女小二,由幼稚園開始每年流高峯期都帶口罩保護自己,怕咗啲病都返學嘅人

男爵府

回覆樓主:

所有病都有潛伏期, 我唔信 啲老師可以睇到 小朋友身體入面有病菌潛伏,小朋友冇病嘅要戴口罩點解唔可以? 定係呢間學校嘅老師費事做多啲嘢, 所以唔畀小朋友戴口罩。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

其實英基幼稚園小學不嬲都係咁,我女讀個段時間兩年都冇爆過流感,係試過有次有個小朋友腸胃炎,係學校狂嘔,一路惹開去,個次我好深印象,d小朋友真係面都青埋都返學,最後老師都中埋,校長停課一個星期。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我地幼稚園都係西人主導

但一開學就交左20個口罩
有乜嘢唔妥就全校師生一齊帶口罩返學
無帶老師會係小朋友個柜拎比佢帶
講左要帶就全體一齊帶

男爵府

黃二少奶 發表於 19-1-16 08:18
我女小二,由幼稚園開始每年流高峯期都帶口罩保護自己,怕咗啲病都返學嘅人
...

冇錯, 除咗有啲小朋友少少病都會返學之外, 其實老師都會作病 理論上應該都會照返工, 冇人會知道自己幾時發病, 所以 係流感高峰期嘅時候 ,冇病嘅小朋友戴口罩返學係好正常

子爵府

回覆樓主:

學校無知

伯爵府

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190115&s=6996647 ...

英基既幼稚園一向係採用no mask policy 。聽聞培正都係。

侯爵府

2019新春慶豚圓 陪月勳章

唔俾戴﹐
因為係勸你直接回家。

侯爵府

ckfamily 發表於 19-1-16 08:08
其實第2點,睇下學校點處理,我小朋友幼稚園,如果班中有人中流感,其他小朋友每日要帶3個口罩响書包,一 ...

我果間幼稚園全日班要帶5個口罩,每次除低就掉,換個新既
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

水晶宮

2019新春慶豚圓

原來佢係無口罩學校。
P.S. 我本身是支持戴口罩

子爵府

西人老師認為

你估個個鬼佬都咁高意識咩