自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

岩岩生左個b, 大女讀全日k1, 想轉校原因覺得方便最主要!
全日班,返學遠,步行出車站大約15分鐘,連搭車35分鐘 !接送來回兩次起馬2小時,返學時間超多人迫,我有坐骨痛不能背bb要推車!但學校啲人幾好,但一星期得一堂英文,冇普通話堂,外賣飯 , 但呀女食飯訓攪係學校有規律,自己多時間休息!開頭揀呢間,因為當時新搬黎,岩岩過晒收學生時間,心儀學校又太多人,表格都沒得你填,有人收都好好 所以揀呢間!

半日,步行樓下幾分鐘,大校下年度先新開辦,未知啲老師點,但日日有英文同普通話,興趣班又多元化,自己整飯呢啲我都鍾意,早左放學要照顧埋個大女係百嚴小子,又係煩!

選擇困難,你會點揀?????

珍珠宮

2019新春慶豚圓

YKU_123 發表於 19-1-16 11:19
岩岩生左個b, 大女讀全日k1, 全日返學麻煩,步行出車站大約15分鐘,連搭車到幼稚園35分鐘 !接送來回兩次起 ...

去學習那個係個女,作為媽媽,我以女最大利益為依歸選擇。

大宅

2019新春慶豚圓

岩岩生左個b, 大女讀全日k1, 全日返學麻煩,步行出車站大約15分鐘,連搭車到幼稚園35分鐘 !接送來回兩次起 ...

全日有得坐校車嗎?

侯爵府

2019新春慶豚圓 陪月勳章

你覺得個轉變對個女有幾大影響?

另你覺得返全日麻煩﹐
有無估計過如果返半日﹐
大細一齊扭你又處唔處理得到?
唔好忘記你大女先至K1﹐
佢仍然係一個好細的小朋友。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我當年揀左遠、全日,細B可多D休息

FB體驗帳戶

叫爸爸送個女返學,自己接放學

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁當初全日幼稚園有咩吸引你呢?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

大女讀得好唔好?
如果好一定跟住

侯爵府

回覆樓主:

半日,大家都方便

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

有沒有第三近屋企的全日幼稚園~

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

個問題出在 交通工具上。冇理由揹埋個b 去坐交通工具接送大女返學放學。如果有校車接送, 可繼續讀原校全日班。如果冇校車, 一定係轉去屋企樓下間幼稚園!
若説個大女返半日班回到家令媽媽難以同時湊埋BB, 呢個情況只係好短暫, 因為3母子知道係要共處, 媽媽亦自然會處理得到。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章

回覆樓主:

如果要帶埋細仔返學一定揀近,雖然全日好過半日,但係如果帶埋細b萬一天氣唔好落雨就會好狼狽,仲未計星期一同星期五要孭埋袋被返屋企洗

伯爵府

岩岩生左個b, 大女讀全日k1, 想轉校原因覺得方便最主要!
全日班,返學遠,步行出車站大約15分鐘,連搭車35 ...

揀方便,半日

洋房

2019勳章

恭喜曬,做媽媽的確不容易,如果我係你都很難選擇,我相信你係錫子女的媽媽,子女利益你一定會放第一,有時候辛苦送翻學無可避免,唯一等仔女好好成長會令你過程舒服啲

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

全日

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

sangria 發表於 19-1-16 12:01
半日,大家都方便

男爵府

半日,小朋友已經適應左無謂轉校啦,新學校又遠又唔係好,又怕小朋友唔開心,挨到小學會輕鬆d,加油

大宅

全日幼稚園食外賣飯?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

半日, 最緊要近, 落雨天5分鐘都嫌多

侯爵府

llcheng2 發表於 19-1-16 22:01
全日幼稚園食外賣飯?

有d全日班幼稚園不煮飯,只訂餐,好似小學訂飯咁
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

首頁

尾頁

跳至
熱門主題