自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

已痛2個月,睇過跌打3次無好轉,再轉睇針灸加通經絡2星期,因為太貴無繼續睇,依家又痛,有時仲覺得頭同手脾有小小麻痺感,大家有無更好醫療好方法

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

首先要盡量休息唔拎重嘢,真係要拎重嘢時先戴網球肘護帶。另外最有效係多拉筋,我間中做熱敷或冷敷,靠呢D方法我做咗個幾兩個月就唔再痛,無睇過醫生。

大宅

2019勳章

Lihoma 發表於 19-1-16 15:32
首先要盡量休息唔拎重嘢,真係要拎重嘢時先戴網球肘護帶。另外最有效係多拉筋,我間中做熱敷或冷敷,靠呢D ...

thx,我試下多拉筋

大宅

2019勳章

回覆樓主:

其實睇跌打有無用呢?或是我之前睇嗰位跌打師傅水皮呢

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

23april23 發表於 19-1-16 20:57
其實睇跌打有無用呢?或是我之前睇嗰位跌打師傅水皮呢

我都睇咗幾次跌打,無乜好轉。

侯爵府

Lihoma 發表於 19-1-16 15:32
首先要盡量休息唔拎重嘢,真係要拎重嘢時先戴網球肘護帶。另外最有效係多拉筋,我間中做熱敷或冷敷,靠呢D ...

請問怎樣拉筋?

珍珠宮

回覆樓主:

youtube好多例子参看

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

PaPa 發表於 19-1-20 23:52
請問怎樣拉筋?
可以參考這個,另外在 youtube 輸入網球肘,都會搵到唔少教舒緩的動作。

https://www.youtube.com/watch?v=4vk3i22z3Ko

片中第三點介紹的網球肘護帶我覺得都幾有用,帶內有個突出物,戴上之後會按壓那條已繃緊的肌腱,令肌腱放鬆就無咁痛。

別墅

我都痛左成個月,打算睇中醫試下

別墅

Lihoma 發表於 19-1-21 12:37
可以參考這個,另外在 youtube 輸入網球肘,都會搵到唔少教舒緩的動作。

https://www.youtube.com/watch?v ...

Mark 低先,thanks

Lihoma    發表於 19-1-21 12:59

侯爵府

Perlettec021 發表於 19-1-21 12:55
我都痛左成個月,打算睇中醫試下

睇中醫食藥?

男爵府

回覆樓主:

針灸有用一定要休息我前年痛左兩個月睇中醫冶好的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊