自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

黎緊2月會去北海道(雪祭個段時間)因為未去過咁凍同落雪地方所以想問下下身應點着較好?
好多人都話唔使太厚,室內暖氣勁...

1).保暖褲+牛仔褲
2).保暖褲+uniqlo內有毛毛個款褲
3).迪卡儂內有毛毛嘅褲...(比u記個款厚)
或請問各位有冇其他意見?
謝謝

大宅

回覆樓主:

有d牛仔褲入面有絨毛,我覺得夠暖,唔洗再打底,但因為牛仔面,唔好坐落雪到就無問題啦
或者著一d面防水入面保暖嘅褲,我覺得北海道唔算話好凍,香港2,3度仲凍

男爵府

2019勳章

kamyee503 發表於 19-1-17 15:38
黎緊2月會去北海道(雪祭個段時間)因為未去過咁凍同落雪地方所以想問下下身應點着較好?
好多人都話唔使太厚, ...

我上年雪祭去札幌, 小樽, 全程牛仔褲

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆 kamyee503 的帖子

最好就唔好著牛仔褲, 因為如果落雪濕左好大獲

男爵府

回覆樓主:

我聖誕同小朋友去韓國著你 2號u記,保暖褲加u記防風防暖保暖褲,大人小朋友都係咁著,好夠暖,上身洋蔥式著法,保暖衫,一年tee, 再加雪褸已好暖

子爵府

2019新春慶豚圓

剛剛去完北海道回來

上身:一件保暖內衣,普通面衫,一件羽絨
下身:花園街買既保暖褲(外面防水裡面爪毛)+淘寶雪靴

另外戴埋冷帽頸巾手套,咁樣已經好夠暖

大宅

而家係北海道,超凍,我雪褲加保暖褲,都ok 但真係太凍,我覺得面部凍到疼,你應該諗下呢方面

男爵府

tofutofutofu 發表於 19-1-17 16:45
而家係北海道,超凍,我雪褲加保暖褲,都ok 但真係太凍,我覺得面部凍到疼,你應該諗下呢方面
...

帶口罩會否好點

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

有防風面罩嘅, 我去北海道都係帶佢. 通常我會著:

1. LEGGING 加雪褲 (條雪褲係一層厚又鬆身嘅, 好舒服又唔怕坐雪地)
2. 一定唔可以著津領衫, 著 GOTEX 面羽絨底嘅外套, 羽絨可分開嘅, 有No. 1 嘅雪褲外套長度過唔過大比都冇問題啦.
3. 帶頸巾, 手套, 帽, 防風面罩,
4. 雪鞋最少要到腳眼, 因有時雪厚, 成對鞋入晒雪度都唔怕對襪濕, 條雪褲放鞋外, 唔好sip入鞋內.(有呢對鞋就唔駛鞋找啦)

玩開心啲.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

鞋好重要,要防跣防水雪靴,淘寳已經夠用。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實條褲最緊要防水,有毛底就已經夠,入室內除唔到會好辛苦。
我覺得反而手套同頸巾比較重要,有風吹埋面就帶面罩

大宅

2019新春慶豚圓

裡面唔好著太厚,一入到室內就好熱
件褸保暖就得,入室內可以除

手套最好係可以突手指出黎嗰種,方便室外影相時㩒制

鞋最好係防水既,踩落d 雪度可能會滲水入去好凍

可戴冷帽or 耳套,耳仔會凍

面罩有d 誇張,除非暴風雪

大宅

2019新春慶豚圓 最關心BB問題熱投勳章

我剛剛十二月尾去完南韓,氣溫平均零度以下,最低負十八度。以下係我既衣著同感覺,比你參考下。

頭:要戴冷帽,要包到耳仔既,否則會凍到痛/傷
眼:去滑雪場一定要戴雪鏡,雪太白好反光同埋防止雪盲。普通戶外行街最好戴太陽眼鏡,我覺得陽光比香港刺眼好多。
面/頸:最好戴可包埋面既頸套,因為塊面同鼻長期外露會好凍
衫:薄底衫(吸汗,每日換),保暖打底衫(幾日換一次),面衫(唔好樽領),防風防水羽絨
褲:保暖打底褲,防風褲。個人覺得U記有毛裡面褲唔夠暖,因佢唔防風,冷風吹埋黎好凍。
鞋:淘寶有毛裡防水防滑雪靴,$100唔駛

大宅

2019新春慶豚圓 最關心BB問題熱投勳章

alicewtw 發表於 19-1-17 18:23
我剛剛十二月尾去完南韓,氣溫平均零度以下,最低負十八度。以下係我既衣著同感覺,比你參考下。

頭:要戴 ...

仲有手套要戴保暖度高既,一般冷手套唔夠暖;滑雪更加要戴防水滑雪手套。

伯爵府

2)夠了。。但最好最外層擋風

子爵府

2019新春慶豚圓

最緊要件䄛要夠厚,著2件褸好過著幾件衫,室內一定要除䄛!

侯爵府

回覆樓主:

我都係牛仔褲加打底,上身唔好著太多衫,我一件衫加一件可除抓毛褸,但出面件羽絨一定要超級強,咪係室外會凍死,著太多室內會熱死!!

頸巾,手套,帽不能少

珊瑚宮

老實,著防水雪褲最舒服,唔洗打底!

不過影相唔靚,我配長身羽絨,就無咁覺眼!

寶石宮

2019新春慶豚圓 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

1同2都未必夠暖

3好啲

男爵府

剛剛日本新瀉返來,著有內裡,外層防水的雪褲;雪靴;上身係u記加強版heattech+衛衣+抓毛+coretex。非常暖和、舒服,入到室內都唔覺炤,因為佢地室內d暖氣好勁,一入就要除衫。當然冷帽、頸巾、手套、耳笠都好重要

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊