家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

我家是潮濕的,前排抽濕機壞了,發現了一大撻黑色霉菌。後來,抽濕機整好了,最近不斷發現這些東西 ,一抹就散的。我通常用酒精抹走。 但時有翻發,而且,很分散的,膠 和 布類 也有發現過。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

不似。
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

2019勳章

sfll 發表於 19-1-22 22:13
不似。

我再研究過,原來識郁架... 我牙簽撩落白紙,再用電筒照,清楚見到佢地周圍走。
請問卜泥有無咁細粒呢?

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

試下買枝曾近榮介紹嘅 “綠水” 清潔間屋。

大宅

2019勳章

sfll 發表於 19-1-23 13:34

好,試試先,唔該晒。 但似卜泥嗎?

版主

複式洋房

2019勳章

kammy.rarak 發表於 19-1-23 13:37
好,試試先,唔該晒。 但似卜泥嗎?

甚麽是卜泥?

大宅

2019勳章

sala_lau 發表於 19-1-23 16:51
甚麽是卜泥?

你 Google 一下就見到,比蚊茲更細一d 既昆蟲仔,大約2毫米長,主食霉菌,同潮濕有關。 唉 ,我個d 好似塵咁,唔係卜泥了。

大宅

2019勳章

sfll 發表於 19-1-23 13:34

我地用放大鏡(100x)睇過了,係類似 蟎 既生物。

洋房

回覆 kammy.rarak 的帖子

可以試下用意大利檸檬水, 佢驅蟲防霉都好有效!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

kammy.rarak 發表於 19-1-24 01:32
你 Google 一下就見到,比蚊茲更細一d 既昆蟲仔,大約2毫米長,主食霉菌,同潮濕有關。 唉 ,我個d 好似塵 ...

原來呢D係卜泥.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊