自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

小公司,但我個老闆五止一間公司
但每間名同做的生意都五同
話說 大約5個月前 本人想離職
然之後呢間公司極力挽留 仲加咗人工同埋升職
咁我最後決定留低,點知過咗三個月試用期後,公司就話經營有問題冇錢,五一路都拖糧啦
有時就月頭拖到月尾出啦
到最後話要解散員工啦,然後就一路都唔出糧 啦
由於我嘅 離職要三個月通知期所以基本上成間公司得返我同埋佢契女
真係好無奈 個老闆都算有頭有面有錢人 開頭話週轉唔好所以要我哋等等
而家都等咗就嚟三個月了 有同事甚至乎五月就開始追佢出糧
但係我哋唔知道原來佢一路冇出畀個位同事
所以就一路繼續做

別墅

dreamx2 發表於 19-1-18 13:06

我同事都去咗勞工處告佢但係好似都係冇佢符乎
因為每次有啲乜嘢事佢都會要佢個秘書幫佢處理
大家有冇遇過呢個情況
我可以點做

伯爵府

回覆樓主:

什麼公司?拖甘耐

男爵府

我同事都去咗勞工處告佢但係好似都係冇佢符乎
因為每次有啲乜嘢事佢都會要佢個秘書幫佢處理
大家有冇遇過 ...

咁佢秘書有冇糧出?

tansyneko    發表於 19-1-18 13:23

侯爵府

如果佢真係有頭有面嘅,上蘋果舉爆佢啦。

別墅

brother4 發表於 19-1-18 13:11
什麼公司?拖甘耐

clinic

別墅

iriswy 發表於 19-1-18 13:12
咁佢秘書有冇糧出?

無,但跟左佢好多年,六個月無出了,佢地算close

別墅

pillarfung 發表於 19-1-18 13:18
如果佢真係有頭有面嘅,上蘋果舉爆佢啦。

爆完都可以五出,同埋講出來大家都五識,某慈善機構其中一個主席,五係明星個d

大宅

我屋企人幾年前試過同一情況,老闆有幾間公司又係冇糧出又係小公司。
屋企人係去左搵勞工處幫手,最後係破產欠薪個度攞返大約1/3咋。勞工處主動告間公司同個老闆,法庭係判左老闆要俾返所有員工欠薪兼罰款,但係佢走數囉⋯⋯
去勞工處之前一定要拎齊所有欠薪証據,例如email,返工記錄,之前出糧紀錄,咁勞工處會快d幫到你。仲有,勞工法例有講到冇出糧幾多日你便可以通知公司終止僱傭合約㗎,唔一定要等足個通知期。

大宅

BK好犀利,你講出嚟大把人識
到底係佢有錢唔出定真係冇錢出,講出嚟上埋報就有答案

別墅

swsycat 發表於 19-1-18 13:30
我屋企人幾年前試過同一情況,老闆有幾間公司又係冇糧出又係小公司。
屋企人係去左搵勞工處幫手,最後係破 ...

佢五似會破產,但五係要坐牢的嗎

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

俾我就走啦!冇糧出喎!我都要開反架!

tsung    發表於 19-1-18 18:25

大宅

dreamx2 發表於 19-1-18 13:33
佢五似會破產,但五係要坐牢的嗎

法庭當時係判罰款,冇判入獄。
我覺得你呢一刻應該問清楚勞工處你而家的情況係咪可以立刻離職先。再做落去都係白做冇糧出。

男爵府

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章

你地都幾忍得成日拖糧都仲同佢打工

子爵府

2019新春慶豚圓

點解拖你糧你仲返工?梗係即刻問下勞工處點做啦

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

報警、報勞工署、報傳媒、報區議員、報BK(因為BK有記者 )
有請 Top 1 wcpcelia 小姐不要點評我喇, 謝謝合作啊!

別墅

油麥麥 發表於 19-1-18 14:21
報警、報勞工署、報傳媒、報區議員、報BK(因為BK有記者 )

報警同報區議員有用咩

象牙宮

dreamx2 發表於 19-1-18 13:23
爆完都可以五出,同埋講出來大家都五識,某慈善機構其中一個主席,五係明星個d
...

請問是否遭逢老闆備卓越能力

別墅

Poyau 發表於 19-1-18 14:28
請問是否遭逢老闆備卓越能力

五明

大宅

去勞工處

首頁

尾頁