自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

點開始好,成世女都未做過運動,但就好想成為運動型女子,但好多時睇完YouTube 做幾下根本又做唔到落去,因為好辛苦同埋做唔到D 動作

珍珠宮

回覆樓主:

零運動, 開始時, 做乜動作都難。
做做吓就可以, 會習慣

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

你揀在家低强度果d 嘛,有d 似小學生warm up, 點會做唔到架?

例如呢d

https://youtu.be/rjUtSgjuR6A

你可以唔跟足架嘛,佢話做30秒你咪做15秒囉,自己調教休息長度

tsung    發表於 19-3-24 20:54

男爵府

2019新春慶豚圓

上youtube慢慢睇, 揀D自己都有信心handle到既做下先, 有時一條片都總有D難動作, 唔好迫自己做, 做到幾多就做, 例如叫你動作做10組, 你做到5組已經想死, 就做5組先, 做多幾次你會發覺有力做多1-2組, 咁就慢慢加上去, 叫你同一動作hold 20秒, 如果你到10秒已經想死, 咪又做住10秒先, 當然又唔好話少少辛苦就放棄, 但唔需要迫自己, 遂少加上去, 你會好有成功感..唔好一下子想成為片中主角, 可能人地都係train左三五七年先有咁既成績. 最重要係唔好放棄,俾自己目標,例如一星期做三日,做幾星期你會發現自己逐漸進度..

別墅

opl2 發表於 19-1-18 15:20
點開始好,成世女都未做過運動,但就好想成為運動型女子,但好多時睇完YouTube 做幾下根本又做唔到落去,因 ...

先買啞鈴,resistance band都好玩又有效^_^

tsung    發表於 19-1-18 18:22

別墅

點開始好,成世女都未做過運動,但就好想成為運動型女子,但好多時睇完YouTube 做幾下根本又做唔到落去,因 ...

另外,可以跳下鄭多燕,不需跟佢跳哂成條片一個鐘,我都系半小時左右,出好多汗^_^

水晶宮

最緊要有恆心。。。。。。第1日做到1成,第5日就可能3成,一星期後可能做到7成。。。冇做開運動,一開始時一定要有耐性有恆心,做開左,就算做1個鐘都唔會太辛苦。我之前,再開始返做運動時,教練叫做warm up咋,唔夠5分鐘已經想死!望住個鐘係咁問點捱成個鐘 兩個月後,我做晒成個鐘,仲可以去玩其他器械呢。

禁止訪問

2019勳章

伯爵府

我都係開住YOUTUBE, 每星期做1,2次運動
開頭都跟唔上. 之後一路KEEP住做就OK

男爵府

我就係咁~

我揀左出去上堂

第一 有亞SIR督促你做

第二 你去到見到有D 好易重差過你 老過你既都做到 點解自己做唔到? 你就會努力

第三 你要好似我咁....... 一次俾左3千幾買堂...... 上唔晒D好蝕

都係果件~ 恆心好緊要

我第一次上堂 肌肉痛左3-4日 但上多幾堂 身體肌肉就會適應

你可以係屋企揀容易既入手~ 之後再加難道 咁信心會大D

如果你一開始就挑戰D難野~ 你會好快無咩信心 就唔會想再做

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆 cindyyu73 的帖子

想問JM你點搵教練, 收費如何?我都想搵教練..但唔知點入手.....

男爵府

starer 發表於 19-1-18 16:16
回覆 cindyyu73 的帖子

想問JM你點搵教練, 收費如何?我都想搵教練..但唔知點入手.....

我唔係搵私人教練 我出去上TRX堂
一堂 8-10個人左右~

果時我去JOIN TRX 佢都俾我試下一堂教練堂
我覺得太貴 無JOIN到

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

由5-10分鐘做起、慢慢再加時間上去、要堅持每日或隔日做、 先 set一星期做幾多日、 乜都唔好嘥錢買住、只需要瑜珈墊一張、兩支水( 當系啞鈴咁樣用)習慣左有每日做到,再加早晚做

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我唔係自律性好強的人, 又唔係特別鐘意運動

我選擇出去上堂, 上下 TRX, YOGA, PILATES.
上得幾堂, 同D同學熟左, 放棄上堂的念頭會細好多.

子爵府

你不如試下上YouTube 揾coffee d video試做呀…佢d動作簡單易跟,我每晚會做1 set腳,1 set手, 1 set肚,加埋都唔使25分鐘

除肚的難少少外,因我個肚得肥膏,無肌肉無力,所以開頭跟唔哂,咁咪慢慢加多下再加多下,之後就跟到,同埋只係响床度做,唔使好多地方,效果好好

侯爵府

回覆樓主:

跟唔到youtube不如由步行開始
每晚落街行30mins

珍珠宮

mmya 發表於 19-1-18 17:36
跟唔到youtube不如由步行開始
每晚落街行30mins

30mins唔多夠喎, 1hr就差不多

侯爵府

cbeyond 發表於 19-1-18 17:38
30mins唔多夠喎, 1hr就差不多

由零開始
肯落街已經係好好

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

慢慢黎就會得。

睇片跟住做之餘,都要注意姿勢,有d片教要注意d 乜,都值得睇。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

零運動嘅話,不如先出去公園急步行先,習慣吓大動作郁動四肢,和流汗的感覺。喚醒手手腳腳嘅肌肉,讓關節靈活d。
之後,簡單在家沿地踏梯級步,練習喘氣時的呼吸。以上建議的日日做,唔好間斷,由簡單嘅動作開始,感受可以繼續,先上網跟住做。因為一開始跟唔倒,好易有挫敗感,就會放棄。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊