自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

我知what the X 係粗口,
但有時睇明珠台卡通片,
主角會講 what the. 無後面,
請請教下英文叻既JM. 咁算唔算粗口/無禮貌?
定只係口頭禪之類?

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

咁中文「你真係。。。」係咪粗口?

大宅

2019勳章

終極熊貓 發表於 19-1-18 16:51
咁中文「你真係。。。」係咪粗口?

哦,原來係咁意思

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Cheishui 發表於 19-1-18 16:48
但有時睇明珠台卡通片,

唔算
有個電視廣告扮美斯,講咗句what the
如果係粗口,應該出唔到街。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

e+d細路成日都咁講

tsung    發表於 19-1-18 18:42
CACACAROL    發表於 19-1-18 17:31
991129    發表於 19-1-18 16:56

大宅

2019勳章

超級特務 發表於 19-1-18 16:55
唔算
有個電視廣告扮美斯,講咗句what the
如果係粗口,應該出唔到街。

我都覺得卡通片應該唔會有粗口。但睇個卡通通常語氣同樣都唔太禮貌咁講。所以無知一問

大宅

2019勳章

starrymama 發表於 19-1-18 16:55
e+d細路成日都咁講

我英文唔好,真係唔知點解,字典又唔到

侯爵府

starrymama 發表於 19-1-18 16:55
e+d細路成日都咁講

唔係依家嘅事~都係唔只係「細路」咁講~

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Cheishui 發表於 19-1-18 16:57
我都覺得卡通片應該唔會有粗口。但睇個卡通通常語氣同樣都唔太禮貌咁講。所以無知一問
...

應該等於廣東話: 咩料?
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

但有時睇明珠台卡通片,

我覺得係:好驚訝之際講左句搞乜鬼?What the [email protected]@k or What the. 又唔覺太粗口。粗俗d 囉。

大宅

2019勳章

TiffChan 發表於 19-1-18 16:59
我覺得係:好驚訝之際講左句搞乜鬼?What the [email protected]@k or What the. 又唔覺太粗口。粗俗d 囉。
...

明白明白 thanks

子爵府

但有時睇明珠台卡通片,

例如你一入洗手間,見到個坐廁好污糟。冲口而出⋯⋯what the [email protected]@k or what the. 都可以

男爵府

2019新春慶豚圓

雖然唔係正式粗口,但講出黎我覺得有what the fxxk個意思,只係講果個人想講粗口但又唔敢直接講,好多小學生講,包括我仔,但俾我禁止左

除左what the,仲有what the f, what the (動作:大力點一下頭)....

公爵府

但有時睇明珠台卡通片,

我個人覺得,呢一句未成粗口,但依然感覺沒有禮貌。
感覺上是,都是等於說了整句粗口,但又保護了自己,唔駛比人話講粗口,才這樣說了半句⋯

Poyau    發表於 19-1-18 17:39

公爵府

sweet__heart 發表於 19-1-18 17:10
雖然唔係正式粗口,但講出黎我覺得有what the fxxk個意思,只係講果個人想講粗口但又唔敢直接講,好多小學 ...

Exactly !

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我覺得有啲似中文「搞乜X?」
可以係搞乜鬼、搞乜spring、搞乜义、
最粗口就搞乜L,
好多種演繹方法

公爵府

sweet__heart 發表於 19-1-18 17:10
雖然唔係正式粗口,但講出黎我覺得有what the fxxk個意思,只係講果個人想講粗口但又唔敢直接講,好多小學 ...

係,我都唔比小朋友咁講,含意問題

Poyau    發表於 19-1-18 17:39

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

但有時睇明珠台卡通片,

What the 可以係what the hell,
咁what the hell唔係粗口喎!

不過我唔會比我仔女講what the..., 費時比人誤會就唔好!

侯爵府

what the hell 都得㗎

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我覺得廣東話意思係 : 唔係呀嘩。。。 咁解

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊