婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

Deleted

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

哄咩呀,由得佢啦,越哄越得戚,以後只會更多煩惱。等佢下左啖氣,大家扮冇事咪算囉。
日日是好日

大宅

HowingWong 發表於 19-1-18 17:45
之從果晚後,我奶奶同我老公嘈完,可能因為我的原因,一係就唔鐘意我老公話佢成日聽埋班大陸親戚講嘢,一係 ...

既然大家對大家都咁不滿,人哋又開到口叫你哋搬走,不如搬出去啦!又唔駛令自己唔開心!

侯爵府

之從果晚後,我奶奶同我老公嘈完,可能因為我的原因,一係就唔鐘意我老公話佢成日聽埋班大陸親戚講嘢,一係 ...

搬去你阿媽度住

子爵府

相見好,同住難,間屋係99的,都開到聲叫你哋搬,可以唔搬嗎?輪公屋成六,七年,你哋早D打算啦。

男爵府

唔想哄就唔好難為自己,如果阿媽肯收留你番娘家就搬番阿媽到住。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你一家3口住99屋企俾緊幾錢家用99先?
99要負責甚麼開支?
你地兩公婆又負責咩開支?
唔講清楚d背景好難俾意見

大宅

回覆樓主:

係喎!話事話,你上個帖已對99極不滿架喎,你2公婆有冇俾家用而入去住?
如果少於6K(未有小朋友,當最平劏房價連水電嘅話),咁你哋真係好唔0k
4K咁少?平心而論,你99收你哋4K算係咁架喇!你哋試吓4K可以住到D咩房先講啦!(仲要係包水電喎)

洋房

瑤瑤~ 發表於 19-1-18 23:21
你一家3口住99屋企俾緊幾錢家用99先?
99要負責甚麼開支?
你地兩公婆又負責咩開支?

我地負責買菜煮飯,雜費,屋企冇咩就要買
連bb出黎要用嘢我地自己比,唔會要佢比
我奶奶只係比水電煤果方面,佢自己比人哄買埋美容呀,又玩推銷,可能冇錢吧

洋房

sinohk33 發表於 19-1-18 19:13
相見好,同住難,間屋係99的,都開到聲叫你哋搬,可以唔搬嗎?輪公屋成六,七年,你哋早D打算啦。
...

我都好想搬囉,有錢先得呀,租金都好貴呀,呀b又未出世,唉

大宅

HowingWong 發表於 19-1-18 23:42
我奶奶只係比水電煤果方 ...

既然咁屈委就搬出去住,到時你就知咩景況,我唔係寸你,係啊妹你食米唔知米貴!
當你啊B去到要補習補習再補習,呢D先至係惡夢嘅開始!!!!

複式洋房

千奇5好氹,一氹你就無地位,你咪算好囉,我哋5同99住,99都要我老公俾錢佢。

大宅

HowingWong 發表於 19-1-18 23:45

生B之前,你2公婆冇計劃好?除非又係……奉子先成婚囉…………

大宅

唔理邊個唔啱都好,已經反左面,無人肯退讓的話,關係只會越來越差,大家都唔開心,搬到就搬啦。

不過要知道,租貴、水電煤亦真係貴,bb出左世啲錢好似倒水咁。如果唔夠錢搬,咁你唯有忍架啦。你再同奶奶對抗,結果真係焗住要搬走,到時又唔夠錢仲慘呀!

比4千蚊真係唔多,仲要同住。如果比4千都有困難,你地好難搬架喎...不如你先退一步,咁可能你奶奶又肯退一步,慢慢改善關係,可能可以相處到呢!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HowingWong 發表於 19-1-18 23:42
我奶奶只係比水電煤果方 ...
咁好老實, 水電煤又真係唔平架
你話輪緊公屋, 你係ftm? 如果你主要留在屋企多, 你同C6同BB就3個人佔用左水電煤大部份啦, 99只是一個人又要返工(見你話佢0係屋企食一餐)用得比較少囉
而且, 你就算搬走, 你地自己都要買菜煮飯買日用品架啦, 現在煮飯加多99一雙筷vs交水電煤費用, 邊樣貴d你應心中有數吧?
我明白你99點解唔鍾意囉
咁99間屋係買定租? 邊個負責供樓/交租?
呢筆先係大數, 除非住公屋交平租就無野好講啦(不過就算公屋交平租, 都唔好要99倒貼)
99自己搵錢, 鍾意買美容又好, 玩咩都好, 其實都唔關你事
你只需要做好本份, 俾足家用佢就ok, 但照咁睇, 你似乎無俾家用佢, 你所講既開支, 根本你搬出去都一樣要自己俾架啦

珍珠宮

講到尾, 其實做人最緊要知自己有咩籌碼
有錢既緊係搬走啦
你無錢搬, 咁你有無得返娘家住?
如果無得返娘家, 只能同99住, 咁你就係有求於人, 有求於人可以點?
忍囉, 仲可以點?

男爵府

搬返去娘家住先得唔得?

公爵府

照睇你係無比家用99,比餐飯99食,就當係家用,怪不知你99要收你哋4k,你哋一家三口,比4k都好正常啦,水電煤,租都係99比,你哋只比一餐飯99食,家中什物開支,佢一個人,你2個(遲d3個),而且你應該無做野得生,你係屋企開冷氣時間都多過佢啦,點講都係你哋用得比佢多,邊個負責费用比較多,你心中有數啦,仲以為你唔比家用,水電煤租你哋負責,點知你哋仲揾輕鬆的負責,難怪你99詐型。你老公簡直不知所謂,只當你係老婆,無當佢係阿媽,為咗你仲同阿媽嘈,真係唔知你哋有乜理據,生著咁嘅仔,真係攞命籐,自己唔比家用老母都算,仲拖多2個返來,仲要比你哋鬧,佢真係講得啱,對佢咁唔满意,你哋就搬。

子爵府

HowingWong 發表於 19-1-18 23:45

阿B未出世巳經話冇錢,出咗世咪仲冇錢,勸你去報定育嬰園或者搵阿媽湊,自己出去返工啦。

首頁

尾頁

跳至