論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人來左4個月,12月尾比信我話唔做,一個月通知 下星期返菲。
今晚收到封信,係工人個名,用啡色公物袋信封入住,寫住private and confidence. 一張支票size ,唔知係咪借錢,因check過家用手提電話,見佢1月頭上過d借錢網站。

,請問有經驗JM, 我係咪扮唔知比返佢,定臨last果日佢出門口先比佢呢? 點做好,謝謝

男爵府

cc1549 發表於 19-1-18 22:24
工人來左4個月,12月尾比信我話唔做,一個月通知 下星期返菲。
今晚收到封信,係工人個名,用啡色公物袋信 ...

岩岩睇左封信,係大衆財務,話佢1月份未還錢..點做好呢,煩
每個月還2101,分22期還,佢都好狼死,第1期已經唔還

子爵府

cc1549 發表於 19-1-18 23:31

岩岩睇左封信,係大衆財務,話佢1月份未還錢..點做好呢,煩

一借錢,就走佬

工人幾号last day?

佢last day 前call 大眾通知佢話佢知佢債仔就快走佬,唔好再寄信嚟你屋企

通知入境處,話工人借財務後,就断你约!

男爵府

細姐姐 發表於 19-1-18 23:42
一借錢,就走佬

工人幾号last day?

佢last day 24/1

子爵府

cc1549 發表於 19-1-18 23:42

咁你23 号就通知大眾

子爵府

cc1549 發表於 19-1-18 23:42

或者24 号,工人出你家門口,就call 大眾。話工人已與你無関

我意思係篤佢。等財仔追斬佢,咁抵死。立心來香港借錢,一借即走佬

一定要通知入境處,copy 埋財仔信寄去,等入境處有記錄,统計吓外傭之財務問題,簡直係詐騙

男爵府

細姐姐 發表於 19-1-18 23:47
或者24 号,工人出你家門口,就call 大眾。話工人已與你無関

我意思係篤佢。等財仔追斬佢,咁抵死。立心 ...

多謝回覆,我諗住24號收工先送佢走,睇來要請日假,朝早睇住佢拾野走。
正pk, 一心諗住借錢走人,佢真天真,諗住唔洗還。 比resign信時,仲咁死串,掉封信比我哋。

子爵府

cc1549 發表於 19-1-18 23:56
多謝回覆,我諗住24號收工先送佢走,睇來要請日假,朝早睇住佢拾野走。
正pk, 一心諗住借錢走人,佢真天真 ...

荷包有錢,咪串囉!
咁就一定要報寸,通知財仔,俾埋航班資料財仔,叫財仔摷佢,唔好煩ex-僱主

男爵府

細姐姐 發表於 19-1-19 00:00
荷包有錢,咪串囉!
咁就一定要報寸,通知財仔,俾埋航班資料財仔,叫財仔摷佢,唔好煩ex-僱主
...

岩,佢以為我唔知佢借錢。呢家屋企所有值錢野都放返晒娘家,佢臨走時,秘密通知財仔佢走佬。

大宅

回覆樓主:

朋友試過

如果唔做要通知入境,上黎追債比返相關文件佢

寶石宮

2023年兔年勳章

cc1549 發表於 19-1-18 23:56
正pk, 一心諗住借錢走人,佢真天真 ...

佢咁天真 家鄉被追數無皇管慘過係香港

男爵府

Poyau 發表於 19-1-20 14:43
佢咁天真 家鄉被追數無皇管慘過係香港

燒屋,防火,x人..
佢9成比d同鄉教路,來左香港4個月,信以為真,返到鄉下唔洗還。 我見佢FB話係菲律賓同老公開鋪頭

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

我工人又係借錢,今日同佢去還錢,成間野都係工人,鋪細細有三四十人等借錢。上網睇僱主可以以未必許可將地址作其他用途向私隱專員公署投訴。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咁陳衰寸, 掉封信比你, 話比財仔知會幾時炒佢, 到個日出完人工, 叫財仔在門口等佢。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-1-20 20:42
咁陳衰寸, 掉封信比你, 話比財仔知會幾時炒佢, 到個日出完人工, 叫財仔在門口等佢。 ...

我都有諗過,但如果佢比d財仔夾走,上唔到機,唔知我洗唔洗付責任

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

cc1549 發表於 19-1-20 20:51
我都有諗過,但如果佢比d財仔夾走,上唔到機,唔知我洗唔洗付責任
你張open ticket, 財仔要還錢啫, 唔會禁固嘅。 禁固佢無乜用。 可能要佢還錢, 傾完應有結果, 然後比佢上機。

首頁

尾頁

跳至