婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

是咁的,我99久唔久會彈句話黎,佢講就不痕不痛我聽就覺得話中有話。例子一。99有晚一句「2個小朋友你都無湊過」。對於做左十幾年ftm 我無湊過,難道小朋友自己識大?bb時已識自己去廁所開奶?我隱形麼?唔知佢究竟係不滿意我定我湊得唔好至實話實說?我對佢無野的,不過佢會間唔時有野講。例子二。有日向街撞到99同佢d fd.99介紹我時同佢朋友耳語左一陣跟住話「咪就係佢囉」指住我講,佢朋友面形即妙嘴又上下打量我,當下我好嬲想即走,但又無證據證明佢話緊我d乜,免得佢地有機會話我小事化大,無禮貎/家教,唯有死忍。但平日99係無野嘅,我地有正常交流同對答,無乜吵交

男爵府

ch_mama 發表於 19-1-19 10:41
是咁的,我99久唔久會彈句話黎,佢講就不痕不痛我聽就覺得話中有話。例子一。99有晚一句「2個小朋友你都無 ...

係間唔時會有d話俾我聽,似想借機話我咁。我轉數慢,有時唔知點應對佢。

我雖然蠢,但都睇得出佢對人同對我嘅分別。同樣係佢心抱,嫂子高學歷高職位。99對佢百搬好,一句話唔啱聽99都不敢博戚佢。如果係我,我講一句,即如機關槍咁回幾十句。
我知道大家的待遇,話無野就(emoji)人。不過係求和平相處,唔想每次都受氣。 真係咁難?

各位jm可以幫我睇下個例子係咪我諗多左?戓者分享幾個招式,等有下回我可應乎下

別墅

ch_mama 發表於 19-1-19 10:41
是咁的,我99久唔久會彈句話黎,佢講就不痕不痛我聽就覺得話中有話。例子一。99有晚一句「2個小朋友你都無 ...

唔使理99講乜, 不用上心。 你有無湊小朋友, 你既小朋友自然會感受到。 你更加唔使理3姑6婆講既八卦無聊野, 佢地就係要喺你面前講D唔講D, 要你估估吓, 你唔好上當。 打完招呼同佢地講要趕時間即閃。 總之, 唔好將佢地既說話放上心, 認真便輸了。你越放上心, 就會令到自己越唔開心, 唔值得。 你唔係為左佢地而活的。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

若唔同住,又無錢銀瓜葛,就更唔駛理佢
一個人要唔鍾意另一個人有千萬個理由
做好自己,問心無愧就得
咪諗,同佢無緣啩?!

大宅

回覆樓主:

口在別人度,佢要講乜唔洗理,只要對得住自己,問心無愧,理佢講乜,當佢路人甲。
不過我係抵唔住頸既人,我係必回敬既人,話我冇湊過小朋友,就直接回佢:係呀,我唔洗湊架,佢地自然生長,得閒淋d水,痾d 屎尿落去施肥佢就會自己長大架啦,我平時日日訓教上網去街架。 佢講左d咩唔岩忍,就投其所好,佢同d 三姑6婆講:就係佢,就回佢:係呀係我呀!我99緊係起你地面前成日讚美我頂啦,哈哈。
有時唔反激,佢會一路咁對你,唔洗鬧佢架,笑笑口,好似好誠懇咁,但其實串緊佢。

珍珠宮

回覆樓主:

其實我覺得有時對99講野,都可以直接D,如果99唔岩聽,咪扮傻笑住話我學99咋,以為99中意咁樣溝通tim!
如果99話我無湊過,以前我都會唔出聲,心中不憤,但依加我會照直出聲,無湊過佢自己會大?自己識飽?自己識叫人?唔得啦~我都係要檢討下,番去湊多D先帶出尼見人!然後消失一排!

公爵府

回覆樓主:

係咪同住呀
同住就係草
分開可能當寶呢even我媽都係咁對我

我覺得佢應該係唔妥你
不過做人較圓滑
無下下擺到明

男爵府

ingrid000 發表於 19-1-19 11:00
唔使理99講乜, 不用上心。 你有無湊小朋友, 你既小朋友自然會感受到。 你更加唔使理3姑6婆講既八卦無聊 ...

多謝你,以前會唔開心因爲唔識處理,最近學識左唔理佢,原來佢會無引而收聲

男爵府

anyuser18 發表於 19-1-19 12:39
若唔同住,又無錢銀瓜葛,就更唔駛理佢
一個人要唔鍾意另一個人有千萬個理由
做好自己,問心無愧就得

不同住但同區,會成日見。知佢係唔鍾意我,我亦無做仼何事去討好佢,所以更唔鍾意我卦

男爵府

華妹妹 發表於 19-1-19 13:29
口在別人度,佢要講乜唔洗理,只要對得住自己,問心無愧,理佢講乜,當佢路人甲。
不過我係抵唔住頸既人, ...

我想回佢架,但突然間唔知點應佢,我99把口好厲害,我一定唔夠佢講。有時會諗多一事不如少一事啦,無講太多。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

唔同住話之佢嗡乜都唔會理
聽到都當聽唔到, 唔會比反應

男爵府

做個靚太 發表於 19-1-19 15:03
其實我覺得有時對99講野,都可以直接D,如果99唔岩聽,咪扮傻笑住話我學99咋,以為99中意咁樣溝通tim!
如 ...

我之前同你一樣唔出聲,然後就得個嬲。最近試過出聲,會緊張口震。我諗需要時間克服下

男爵府

namnamnamlolo 發表於 19-1-19 15:16
係咪同住呀
同住就係草
分開可能當寶呢even我媽都係咁對我

不同住的,唔妥我已一早知,係估唔到而家都係咁,無變過

男爵府

mini1204 發表於 19-1-19 16:06
唔同住話之佢嗡乜都唔會理
聽到都當聽唔到, 唔會比反應

如面對面講的話係避無可避,唔俾反應佢會話無禮貎。最近學識用「哦」應佢,唔應佢會自討沒趣,自動收聲

翡翠宮

2019新春慶豚圓

ch_mama 發表於 19-1-19 16:16
如面對面講的話係避無可避,唔俾反應佢會話無禮貎。最近學識用「哦」應佢,唔應佢會自討沒趣,自動收聲:fu ...

咁你好好, 會哦.
我自己老娘都係直接當聽唔到.
總之唔係同住, 我盡量忍左佢就算
最少頂唔字我可以開門走.
一行出去, 已經笑番, 成身鬆哂

子爵府

ch_mama 發表於 19-1-19 15:54
不同住但同區,會成日見。知佢係唔鍾意我,我亦無做仼何事去討好佢,所以更唔鍾意我卦
...

點解成日見?個區好細?

子爵府

ch_mama 發表於 19-1-19 16:12
不同住的,唔妥我已一早知,係估唔到而家都係咁,無變過

既然唔妥一早知
又點會無拿拿變好?
佢都做到咁出面啦!
大條道理唔理佢
我覺得

男爵府

佢發你噏風嗰陣
你咪哦一聲咪算囉
總之佢講乜你都係講句哦~
咁佢就無位入你架啦

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你99狗眼看人低,收尾果幾年會好慘。

水晶宮

ch_mama 發表於 19-1-19 16:00
我想回佢架,但突然間唔知點應佢,我99把口好厲害,我一定唔夠佢講。有時會諗多一事不如少一事啦,無講太 ...
如果係咁,最好的反應是不回應,佢講乜都答: 「哦」,「係咩?」,「唔知呢」,多餘說話不要講,同佢只需要一聲hi一聲bye,無事唔好對住佢笑笑口,一段時間後,佢自然收聲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊