自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

明天護士協會遊行,表達對工作量的不滿,病房迫爆,因流感(emoji)出現,令情況更嚴重,我就諗,為何不能在流感高峰期前,即大約每年9月、10月已有新流感針打的時候,免費幫全港市民打針?起碼真係患上流感,都唔會病到入醫院先。
我家人都中咗流感,他都7x歲,但好彩打了流感針,吃了抗生素,身體便慢慢康復。
源頭解決問題,迫爆醫院的情況才可改善。
以上是純屬個人意見,唔啱睇可以略過,我戴番頂頭盔先

純討論,不要互相攻擊,只想解決問題或有什麼改善方法,我本人是無任何政治立場,我是一名普通c9仔,見到病人,醫生,護士如此,心中不安

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

gwash 發表於 19-1-19 22:04
明天護士協會遊行,表達對工作量的不滿,病房迫爆,因流感(emoji)出現,令情況更嚴重,我就諗,為何不能在 ...

純問
咁,水痘又免費?肝炎又免費?腦炎又免費?
其實,某d人士已有資助
有d人又c都唔打疫苗,覺得天然療法,打咗仲哀etc
認為需要而又不符合資助的人,自己比錢唔會比唔起law

BBJOJO    發表於 19-1-21 20:15

男爵府

2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

而家有免費果堆都唔係個個打,全民免費都一樣唔會個個打

wcpcelia    發表於 19-1-20 09:02

公爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

就算係免費,都唔係個個都會打,你睇吓醫護人員都有好多唔打。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

明天護士協會遊行,表達對工作量的不滿,病房迫爆,因流感(emoji)出現,令情況更嚴重,我就諗,為何不能在 ...

免費都總有人唔打,而且政府要入好多存貨以供應全港市民,無打就銷毀,造成浪費,呢條數都好大下
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

無錢無人手無資源俾全港巿民打

男爵府

回覆樓主:

其實而家小朋友同老人家已經係免費打流感針

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

需要既人同高風險既人都已經有資助,咁其他人會因為冇錢而唔打vaccine?

大宅

2019新春慶豚圓

你屋企老人家有得免費打疫苗架喎
你帶佢去普通診所有提供疫苗資助計劃就有得打架啦
枝針唔洗錢,打針費都可以嚮醫療劵扣(幾十蚊)

老人同小童都有資助,因為佢地中左流感死亡風險大d

珊瑚宮

而家無打疫苗的,相信大部分不是因為要比錢而唔打

tansyneko    發表於 19-1-20 00:02

男爵府

回覆樓主:

要打嘅要錢都會搵針打

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

首先要搞清楚唔打果尐人係無錢打定唔想打?如果只係單純無錢打你的方法就行得通,如果只係唔想打咁你的方法不會有效。

香港人口太多,對傳染病好有利,患者多是老人家同幼童,都是抵抗力弱的一批,而這兩批人多聚於老人院同幼稚園,一個感染好易傳開去,香港政府其實都有做野,某尐人有免費/資助,但都要受助者肯去接受才見成效,如何令受惠人士去接受才是現在要做的事,只要這兩大類全數打針,患病數字一定會下降,見發病者多數沒有打就知問題係邊,這裡也有不少討論,有家長係唔讚成小朋友打的,而問題不在於打針費用。

子爵府

我比錢比我工人打佢都吾打, 我女学校可免費打但都好多家長吾比仔女打

珍珠宮

回覆樓主:

我地免費都唔會打

我地一家從未打過流感針,亦從未中過流感

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2255035/%E3%80%90%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E5%81%9C%E8%AA%B2%E3%80%91%E5%88%86%E4%BA%AB2%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E5%85%92%E6%9F%93%E6%B5%81%E6%84%9F%E7%B6%93%E6%AD%B7%20%E9%86%AB%E7%94%9F%EF%BC%9A%E6%B5%81%E6%84%9F%E5%8F%AF7%E6%97%A5%E8%87%AA%E8%A1%8C%E7%97%8A%E7%99%92

子爵府

wing_wing912 發表於 19-1-19 22:23
而家有免費果堆都唔係個個打,全民免費都一樣唔會個個打

在醫院工作很多人都唔打

子爵府

sukkiu 發表於 19-1-19 22:25
就算係免費,都唔係個個都會打,你睇吓醫護人員都有好多唔打。

yes, 佢地話打左都中招

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不如問點解唔強迫全港市民打相信只有強迫才會人人去打
利申:無打

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

每年打同吾打都有吾同聲音,都係個句有需要就自行打,無需要強制性

男爵府

回覆樓主:

相信唔打嘅人,係真係有原因而唔打的
唔係懶,唔係因為要俾錢,
係打完中過招驚左

大宅

2019勳章

miffyumiffy 發表於 19-1-19 23:52
我地免費都唔會打

我地一家從未打過流感針,亦從未中過流感

一樣