自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

老公婆婆走左,黎緊新年唔會收,唔會派利是,都唔會去人地屋企拜年了。但想問,我家(女家)年三十晚會同我姑媽一家食團年飯(以往團年飯會當埋拜年),咁團年飯我同老公係咪都唔可以出席?

子爵府

2019勳章

各處鄕村各處例;
最好問你媽及姑媽先,有人有避忌就不去為妙!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

Minnacat 發表於 19-1-21 21:01
老公婆婆走左,黎緊新年唔會收,唔會派利是,都唔會去人地屋企拜年了。但想問,我家(女家)年三十晚會同我姑 ...

問咗姑媽先。

我表弟死了外母不足一個月,仍去飲

伯爵府

Strawberrys 發表於 19-1-21 21:05
各處鄕村各處例;

好的,因為姑丈身體都唔好入左老人院,我都怕有咩事都唔安樂!謝謝

wcpcelia    發表於 19-1-22 12:07

伯爵府

Strawberrys 發表於 19-1-21 21:05
各處鄕村各處例;

係,團年飯年年有得食,但老人家都要尊重!謝謝

珊瑚宮

大宅

回覆樓主:

真係家家都唔同。我係外嫁女,爺爺走咗, 我阿媽話我哋照派利是冇問題。我老公嗰邊話我哋唔可以派。

伯爵府

sts8000 發表於 19-1-21 21:18
真係家家都唔同。我係外嫁女,爺爺走咗, 我阿媽話我哋照派利是冇問題。我老公嗰邊話我哋唔可以派。
...

因為係老公婆婆,但團年飯我係同我姑媽一家食,所以我唔敢亂黎!

公爵府

2019新春慶豚圓

今年唔好去喇,食少餐。因你話當埋拜年,有孝在身點拜年呀

伯爵府

FennieMan 發表於 19-1-21 21:42
今年唔好去喇,食少餐。因你話當埋拜年,有孝在身點拜年呀

明白,我都唔想老人家有咩事,謝謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊