婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

同叔仔老婆反咗面,成年幾冇見面,過年仲會唔會比利是?

上年我已經唔比, 團年都冇見面,奶奶自作主張,幫我封咗利是比佢兩個仔

係叔仔老婆唔尊重我一家在先, 妯娌關係我自己會處理,奶奶幫我封利是,搞到我好似認咗低威

都反咗面冇見面,做乜仲要交戲?

公爵府

回覆樓主:

如果99自做主張幫你封左利是俾對方,咁也要求99代對方封返利是俾你的小朋友,否則絕不還錢俾99,仲要話佢太多事。

公爵府

Remido 發表於 19-1-22 07:28

上年我已經唔比, 團年都冇見面,奶奶自作主張,幫 ...

咁你咪睇下佢封唔封俾你啲小朋友,如果封就俾,唔封就算囉

侯爵府

我過年多數返工,擺低一疊利是俾我媽派,我知我媽有派俾同我反左面的親戚,不過我唔會出聲,廢事我媽唔開心,佢唔開心就會煩我,煩我我又會煩燥。派就派俾就俾囉。

8-)

子爵府

回覆樓主:

大人嘅事,所以見到小朋友會親手畀利是,見唔到都會交99畀

禁止訪問

大宅

新年就係比大家重新搞好關係,只要不是殺老豆,刻意破壞家族利益的,這類原則問題,應把握機會化解恩怨。
唔好想自己認低威,這只反映你心胸狹隘,三兩百蚊可化解恩怨,多化算。比平時激怒另一半,哄返要買的禮物,平得多。多行一步,了解他們背後的動機,下次雙方相處多加注意。你99做得幾好,幫你哋做和事佬,你哋要配合,感激99。
唔知你有沒有看過《那年花開月正圓》,女主角周瑩被族人害卻主動和好,憑本事令他們心服口服。
你有本事就主動化解恩怨,人地卻服你,無本事則當幾百蚊買老人家開心,化算

男爵府

美之選468 發表於 19-1-22 07:51
如果99自做主張幫你封左利是俾對方,咁也要求99代對方封返利是俾你的小朋友,否則絕不還錢俾99,仲要話佢太 ...
我覺得佢奶奶好大體! 奶奶唔一定係代樓主比利是, 代自己個仔都得! 兩個新抱反佐面, 唔代表要頭家散佐去襯托!

大宅

Remido 發表於 19-1-22 07:28

上年我已經唔比, 團年都冇見面,奶奶自作主張,幫 ...

封利是俾小朋友炸喎, 咁都要計較?

大人恩怨關小朋友咩事呢?

珍珠宮

回覆樓主:

99中意點都得,唔好煩到我就得!
反正又唔駛我出面去派,話之佢派俾邊個~

大宅

d啊媽最鍾意幫住d費費地既拉仔,有d多事,人地吾知以為你認衰。我就吾比

水晶宮

回覆樓主:

唔好怪奶奶,今年你封定利是比奶奶代派,顯得大方又有家教,當做善事有福報

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

大人嘅恩怨唔關細路事,俾著我會大大方方派俾小朋友
Hi

伯爵府

咁你99又有冇自作主張代你妯娌封利是比你小朋友?

子爵府

唔係認低威,係免咗有位俾人入

大宅

orangutan 發表於 19-1-24 15:32
唔係認低威,係免咗有位俾人入

我會照派比小朋友買嘢啫一年一次,當做善事濕濕碎,面就吾相見啦放低比99算數,兄弟姊妹都係咁話!

男爵府

禍不及子女

複式洋房

冬瓜籽 發表於 19-1-25 21:40
禍不及子女

係呀!小朋友係無辜

首頁

尾頁

跳至