嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

天氣凍左,點樣幫bb着衫

囡囡係夏天出世,所以一直無乜衣着問題,但今日天氣凍了,都吾知點算,昨日仲只着一件連身衣(因為我囡囡在出世半個月開始就帶佢去廁所,連身衣方便除)

別墅

Re: 天氣凍左,點樣幫bb着衫

天氣凍唔適合同bb介片, 因為會易冷病. 冬天適合穿全身連腳的衣服, 下身有"啪鈕"方便換片. 內裹就穿底衫.

複式洋房

吾該晒Ho_Ho_ma
但仲有d野想請教,寄連腳衣bb經常好活躍,所以腳仔的小腿成日外露,聽講bb六個幾月太小,吾好俾佢着褲仔,怕會整到肚仔,甘點先何以幫隻腳保暖呀

男爵府

如著連身衣時褲管因 bb 成日郁 "縮" 咗上去的話, 可著長襪仔, 唔怕小腿冷親 !

另同 bb 換衫時, 可先行將面衫套住件底衫, 然後兩件同時一起幫 bb 著, 就冇咁易冷親小朋友架啦.

珍珠宮

^^,
如果成日幫阿b著住襪仔, 會唔會太焗呀?

男爵府

我諗唔會啩 ?! :mrgreen:
因我聽老人家講, 如天氣凍就要遮住 bb "室"頭哥, 同埋腳板底, 因為好易會入風, 入咗風就會冷親架啦 !
所以我個小寶貝細時都係咁. (寜可信其有麻! )
而且天氣凍先會包到實, 如唔凍的話都唔洗著襪, 亦唔怕褲管 "縮" 起了. :mrgreen:

不過現今我個乖女兩歲大, 唔知係咪因為細時冬天成日包住佢隻腳仔, 佢唔鐘意但又唔識表達 ?
到依家大咗, 就算天氣幾凍隻臭豬都唔肯比我遮住佢對腳瞓覺 !!

男爵府

我bb現在3個月,他第一次過冬,現在天氣涼了,少衫又怕她凍,多衫又怕她熱,很煩呀!可以比d意見嗎 ?-(
[em:3 :]

男爵府

hee hee ~ ~ ~ :mrgreen:

我又係聽老人家講架 ! (不過我自己就未必會跟足, 但就寜願帶多件衫仔 & 背心外套, 隨時預備比小朋友囉, 所以成日比家中的老人家話我似走難! )

老人家教落........
如天氣冬 bb 要比大人多著一件. (因冬天小朋友未必會好像天熱般那麼活躍, 而且小朋友抵抗力比大人弱, 易冷親.)
天氣熱 bb 就要比大人少著一件. (因熱天小朋友會活躍 d, 怕天氣本身熱, 再加上小朋友會跑跑跳跳出汗, 會焗親或聶親.)

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

^^ 寫道:
hee hee ~ ~ ~ :mrgreen:

老人家教落........
如天氣冬 bb 要比大人多著一件. (因冬天小朋友未必會好像天熱般那麼活躍, 而且小朋友抵抗力比大人弱, 易冷親.)
天氣熱 bb 就要比大人少著一件. (因熱天小朋友會活躍 d, 怕天氣本身熱, 再加上小朋友會跑跑跳跳出汗, 會焗親或聶親.)

係ar~~我阿婆都係咁教我ka :mrgreen:

複式洋房

而家囡囡訓時,我幫佢除晒d衫仔,只剩底一件底衫訓,
但天氣甘凍,我又驚bb踢被,凍親肩膀同肚仔,而且囡囡經常半夜醒來要食人奶,好容易冷親,有乜衫仔或被仔可以俾佢保暖呀 ?-(

男爵府

我同妳啱啱相反 ! :mrgreen:
如天氣凍我多數會同個乖女著多件衫瞓, 起碼萬一 "負被" 都仲有多件衫頂住先 !

至於乖女細時, 我會同佢著住件 bb 袍仔, (有埋帽仔嗰 d 呢!) 或放佢入 bb 被袋再拉埋拉鏈, 咁就攪掂啦 ! (不過都要半夜起身睇下佢架, 因為我隻爛瞓豬都試過, 明明包到實先拉埋拉鏈, 但都竟然可以瞓瞓下成個人仔 "責" 住個被袋黎瞓 ?! ?-( 條拉鏈仲係拉埋咗, 冇開過架喎 ! 真犀利 !!

珍珠宮

我覺得其實個個BB都唔同, 即使有媽咪比意見, 都只會做參考. 好似我之前試過比多左被阿B, 佢半夜熱到喊醒, 而黎幾晚我比佢著件睡袋 + 面有被, 佢就訓得好舒服, 一覺訓丁天光.

男爵府

cway 寫道:
我覺得其實個個BB都唔同, 即使有媽咪比意見, 都只會做參考. 好似我之前試過比多左被阿B, 佢半夜熱到喊醒, 而黎幾晚我比佢著件睡袋 + 面有被, 佢就訓得好舒服, 一覺訓丁天光.

Agreed !!!
每個 bb 都唔同, 所以我寧願比老人家話我似走難都好, 最緊要係我個乖女舒服就得! :mrgreen:

而且最近天氣雖然係凍咗, 但又未至於真係好凍嗰隻喎, (呢 d 天氣就最麻煩!) 亦係最容易病的季節, 所以我地做媽媽的真不能鬆懈, 除了怕小寶貝會冷親外, 仲要怕佢唔知會唔會焗親.

點都好, 我地大家要繼續努力, 為我們的 "心肝腚" 健康做足保護, 咁我地就安心囉 !! (不過有時小病也是褔來的, 唔好有大件事其實已好滿足 !! :mrgreen: )

別墅

有些連腳衣是連腳仔都包的, 所以唔使怕小腿外露. 亦都唔怕會冷到肚仔.

洋房

Re: 天氣凍左,點樣幫bb

Ho_Ho_ma ,
我都有買包埋腳仔的連身衣,但我覺得當一揹(用捎帶)佢時,就好似"戚"住哂咁,係咪一定要買大d先得呢?????
我叫"駱天穎"呀:wave:, 媽咪話代表“樂天+天資聰穎”wow:wink:, 你睇我笑得幾開心。:cheeze: 我係2004年4月15日

別墅

Re: 天氣凍左,點樣幫bb

通常買bb的衣服是大的, 但是唔使驚戚到bb, 因為有尿片包住, 而且妳不是成日用捎帶揹住bb, 只是出街才用, 唔是太長時間都無問題.

首頁

尾頁

跳至