自由講場

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

請問親戚無銀行戶口可申請嗎?
無戶口如何有得取?

子爵府

無銀行戶口是不能申請,因要經戶口收錢,立即去銀行申請即日就辦妥!

子爵府

2019新春慶豚圓

Ah_Mi 發表於 19-1-23 00:05
無銀行戶口是不能申請,因要經戶口收錢,立即去銀行申請即日就辦妥!
如果冇住址證明?

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

camanbi 發表於 19-1-22 23:54
請問親戚無銀行戶口可申請嗎?
無戶口如何有得取?

自己沒有銀行帳戶,如何申領4,000元?
如申請人未有以其本人名義開立本地銀行帳戶,須親身前往該處領取現金支票,該處會聯絡申請人另作安排。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

叮噹2000 發表於 19-1-23 00:11
如果冇住址證明?

認可住址證明文件包括水費單、徵收差餉通知單、電費單、煤氣費單、銀行月結單、信用卡帳單或電話費帳單等。
- 年滿18歲卻沒有個人的住址證明,使用父母名下的住址證明時,須同時提供出世紙副本。
- 已婚卻沒有個人的住址證明,要動用到丈夫、妻子的住址證明,則須以結婚證書等副本以證明與戶主關係。

男爵府

2019勳章

年滿18歲人士如沒有個人名下的住址證明(例如水費單、徵收差餉通知單、電費單、煤氣費單、銀行月結單、信用卡帳單或電話費帳單等),要注意!該類人士如使用父母名下的住址證明,或需同時提供出世紙副本;如因水電費等各樣服務全由伴侶申請,自己沒有相關住址證明,或需提交結婚證書證明與戶主關係。至於沒有銀行戶口者,則要到職津處取現金支票。(取自網上資料)

大宅

回覆樓主:

銀行卡和存摺要唔要影印副本?
fishfish [url=http://www.baby-kingdom.com/static/i

子爵府

MRSYUNG 發表於 19-1-23 00:22
年滿18歲人士如沒有個人名下的住址證明(例如水費單、徵收差餉通知單、電費單、煤氣費單、銀行月結單、信用 ...

如老人家住親戚家,有戶口,冇地址證明,請問咁可以點?

男爵府

jannlly 發表於 19-1-23 00:20
自己沒有銀行帳戶,如何申領4,000元?
如申請人未有以其本人名義開立本地銀行帳戶,須親身前往該處領取現 ...

哦,即政府開支票都得?謝謝

公爵府

Ah_Mi 發表於 19-1-23 00:05

子爵府

s.y.mami 發表於 19-1-23 00:39
銀行卡和存摺要唔要影印副本?

by common sense, 如果唔影印副本, 難道你想寄本存摺或者張卡去?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

kyk 發表於 19-1-23 02:35
如老人家住親戚家,有戶口,冇地址證明,請問咁可以點?

老人家幾多歲,有冇攞生果金?

子爵府

shun282 發表於 19-1-23 07:37
老人家幾多歲,有冇攞生果金?

68歲,冇申請生果金!

男爵府

回覆 kyk 的帖子

佢有冇銀行戶口?銀行信都係住址証明,如果冇佢可能都要去攪返個,
佢到70歲時,可以申領免審查高齡津貼(生果金),就算而家68歲,如果唔超過資產收入限額,都可以申請長者生活津貼

大宅

mymarigold 發表於 19-1-23 06:50
by common sense, 如果唔影印副本, 難道你想寄本存摺或者張卡去?

係喎!……

點解我會問埋 d 咁白痴嘅問題架!……

點都好……

多謝你解答
fishfish [url=http://www.baby-kingdom.com/static/i

象牙宮

回覆樓主:

「至於沒有銀行戶口者,則要到職津處取現金支票。」

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1415469/

男爵府

係咪1/2 先可以寄?而家填左可以寄未?

男爵府

2019新春慶豚圓

shun282 發表於 19-1-23 09:18
回覆 kyk 的帖子

佢有冇銀行戶口?銀行信都係住址証明,如果冇佢可能都要去攪返個,

想請問一般高齡長者津貼2018有無出雙/三糧, 問老人家唔識答, 我又搵唔到資料, 唔知4000蚊佢地有無份。

男爵府

sambb 發表於 19-1-23 16:38
想請問一般高齡長者津貼2018有無出雙/三糧, 問老人家唔識答, 我又搵唔到資料, 唔知4000蚊佢地有無份。
...
有出三糧,所以今次4000蚊冇得申請

子爵府

shun282 發表於 19-1-23 09:18
回覆 kyk 的帖子

銀行戶口有,但簿仔,唔係收 statement,基本上銀行都冇乜信會寄俾佢! Anyway, 多謝你嘅資料!

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊