自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

好似有好多整法,邊種先止咳?還有其他方法嗎?我食咗好多咳藥都咳到傻

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

maomama 發表於 19-1-23 00:54
好似有好多整法,邊種先止咳?還有其他方法嗎?我食咗好多咳藥都咳到傻
...
咳有分好多種, 寒, 熱, 痰, 乾, 濕, 敏感咳。

睇中醫診斷後, 才找合適的偏方。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

白蘿蔔同蜜糖!生白蘿蔔去皮切粒,放入玻璃器皿中,加蜜糖剛好蓋到白蘿蔔,放入雪櫃,成個過程中不要有水!,蘿蔔同玻璃兜要抹乾!大約兩小時左右,就會見到蜜糖逼左啲蘿蔔水出黎,用嗰啲蘿蔔水開暖水飲就得,我大約會用三至四湯匙左右開一杯,會一路出水,直至見到啲蘿蔔會收乾晒水皺晒就代表唔會再有水出,就要整過啲新架喇,或者蘿蔔未乾但已無晒蜜糖就可加啲蜜糖落去,早幾日我老公咳到喉嚨腫左,早晚飲左各一杯,第二日佢話消左腫了

大宅

希望幫到你
剛剛整咗,對我就好得

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

tsung    發表於 19-1-24 22:06
wcpcelia    發表於 19-1-23 16:59

子爵府

2019新春慶豚圓

會唔會天氣乾燥,咳得厲害

男爵府

琴日係街市有人話買洋蔥燉,你上網search下

複式洋房

真係有用架??樓主試完分享下
我咳唔斷尾個時 通常會食念xx隻止嗽散
食左幾包就咳少左

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

...
吾係燉橙食止咳咩?? 落些鹽落橙燉黎食話止咳。

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

如果寒咳 唔好食蘿蔔, 食薑好d

象牙宮

回覆樓主:

考慮睇中醫 祝早日康復

男爵府

多謝哂大家,感激不盡

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果食止咳西藥都唔得,可能係寒咳,甚至係敏感咳,白蘿蔔寒涼,最好睇中醫穩陣啲

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

...

唔好亂試,我之前阿女咳上網教燉白蘿白,飲完夜晚咳得仲西利,後來照肺花晒,但之前睇過醫生醫生說聽個肺好清
你不如試下果皮保黑豆,保兩個鐘林熄火比舊冰糖,我女一咳就保止到咳

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊