自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

請教點樣將包急凍羊架解凍呢?
問題係我哋一次過唔會用得晒咁多條,冇理由要全部等佢溶晒雪再入返冰箱啩?聽過話溶左雪再雪返唔係咁好。咁樣咁大排野我點樣可以只用幾條,而其他又唔駛溶晒呢?
望住呢包野好頭痕

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我成日都有呢個問題,
我嘅做法就係溶到咁上下可以分得開嘅時候,就即刻冰番唔用嗰啲

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點都要等佢溶解到一定程度....可以用刀切割, 分開一份份!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

plumtree 發表於 19-1-23 12:50
問題係我哋一次過唔會用得晒咁多條,冇理由要全部等佢溶晒雪再入返冰箱啩? ...
鑊蓋上,等差不多分開時候,分配

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

下次買返嚟,分好一份份先放入冰格,要食時就只取一份解凍。

而家可以將成包放入4度嗰格,等到可以將佢哋分開,就分做一份份,將未食嗰D放返入冰格,只留一份繼續解凍。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

Lihoma 發表於 19-1-23 12:56
下次買返嚟,分好一份份先放入冰格,要食時就只取一份解凍。

而家可以將成包放入4度嗰格,等到可以將佢哋 ...

我每次返嚟都係咁做。係呢度嘅jm教嘅。旦今次呢啲根本做唔到。佢返到嚟仲係石頭咁硬。而且呢啲要斬

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果凍肉店買,可要求佢(emoji)幾份。如今就放雪櫃下格等佢軟少少切開再急凍

禁止訪問

2019勳章

禁止訪問

2019勳章

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真心請教一包包既雞肉腸係咪又遂次解凍?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

問題係我哋一次過唔會用得晒咁多條,冇理由要全部等佢溶晒雪再入返冰箱啩? ...

我係前一日由冰格攞定放下格雪櫃, 第2日已經解左凍, 但在雪櫃雪住, 食幾多拎幾多, 剩左嘅放返上冰格度。

wcpcelia    發表於 19-1-23 16:55

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

winghei豬 發表於 19-1-23 14:39

雞肉腸吾駛解凍,直接用刀仔尖插入腸仔同腸仔之間,佢會成條斷開,我次次都成功的。

水晶宮

winghei豬 發表於 19-1-23 14:39

買番黎即刻將佢分開一條條,放番入密實袋,就算痴番埋都好易分開

tsung    發表於 19-1-23 21:34

子爵府

煲煲熱水,食幾多就浸幾多落去,將融咗雪嗰部分剪開,淨返嘅擺雪櫃。咁樣得唔得?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我係買既時間就叫凍肉店用機切好一件件,記得切埋中間條骨,返到家再去按件數、分一包

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊