自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教大家點拖地或教工人點拖地?

我屋企所有人都習慣唔著拖鞋,冬天就著襪,工人每日吸塵後用地拖拖地,傳統地拖,一字型海棉拖,一字型毛巾地拖,自動刮頭髮脫水既地拖全都試過,連工人都換埋,但個地下都係唔乾淨,著左襪個腳板底都係黑色既 ,究竟點先乾淨 唔通真係要工人用手抹?

水晶宮

mamimuimui 發表於 19-1-23 15:09

我屋企所有人都習慣唔著拖鞋,冬天就著襪,工人每日吸塵後用地拖拖地, ...

每日拖四次、每四個鐘頭一次!

大宅

2024年龍年勳章

pbpk03845784 發表於 19-1-23 15:12
每日拖四次、每四個鐘頭一次!

哇,食藥都無甘準時
不過樓主日日拖地都黑色,又真係怪怪地。我屋企又係吾著鞋既,但係我無日日拖地,幾日先拖一次,我地都無話腳黑

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

913189396 發表於 19-1-23 15:16
哇,食藥都無甘準時
不過樓主日日拖地都黑色,又真係怪怪地。我屋企又係吾著鞋既,但係我無日日拖 ...

我一入屋即刻除鞋。我都唔係每日拖,但係都冇腳黑

不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你屋企近海嗎?

男爵府

華華子 發表於 19-1-23 15:22
你屋企近海嗎?

近呀,有關係?
如果唔著鞋係唔覺腳污糟,最多少少塵,但一著襪個腳底就黑哂

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mamimuimui 發表於 19-1-23 15:24
近呀,有關係?
...

我聽朋友講(唔知真定假), 如果屋企近海,,,,D塵和灰微粒會沉聚係地板, 所以地板永遠拖唔乾淨~~

不過我朋友話甘樣先好....間屋既空氣會清新D

男爵府

阿信式最乾淨

象牙宮

回覆樓主:

係咪拖完又行返轉頭?我隔日拖無覺黑喎!要一個方向抹,唔好重覆

子爵府

唔知你係咪咁嘅case,我之前試過,吸完塵+除塵紙拖把+地拖,就好啲,無用除塵紙拖把就唔得。但都要每日做。

後來換咗個吸塵機就得了,個friend用Dyson都仲係有塵。所以我揀咗miele(仲係舊款有塵袋,hepa filter),堅吸得乾淨,唔用紙拖把都last到兩日。

侯爵府

mamimuimui 發表於 19-1-23 15:24
近呀,有關係?
...

咁樣楼主改穿深色袜就ok啦。

侯爵府

s0650993 發表於 19-1-23 16:34
唔知你係咪咁嘅case,我之前試過,吸完塵+除塵紙拖把+地拖,就好啲,無用除塵紙拖把就唔得。但都要每日做。 ...

想吸塵吸得乾凈,係要在吸把上痴上除塵纸,当然要剪個窿去入塵啦。
我家養猫狗十幾廿年,好乾淨架。

水晶宮

我用緊蒸汽拖把

當然要吸完塵先用

溫度夠高好似乾淨d

我都算近近地海,有海景但唔係啱啱係前面嗰種,無你黑得咁誇張

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我住市中心勁大塵,都唔會腳板黑色wor
我係吸塵(以前一般吸塵機,而家水濾),後拖地

拖地要邊拖邊「掃垃圾」,拖地中途會換水

大宅

我之前日日見住我工人拖地,但晚上對腳都係痴左好多塵。之後我叫佢濕拖完,地乾後再用乾布拖一次,會乾淨好多。因為濕拖完,啲塵又係痴返落地。

男爵府

mamimuimui 發表於 19-1-23 15:09

我屋企所有人都習慣唔著拖鞋,冬天就著襪,工人每日吸塵後用地拖拖地, ...

我屋企都係咁
日頭拖完夜晚已多塵
我屋企近馬路,可能呢個原因

男爵府

回覆樓主:

我每次用3份1桶水+漂白水浸濕左個一字海棉地拖後就去拖地,每拖一間房後就用花灑直接洗左地拖先,然後再浸返嗰桶漂白水,再繼續拖其他地方,我每日拖一次地

男爵府

回覆樓主:

我見好多人都係一桶水就拖晒全屋,最後桶水變左黑色,咁即係除左第一吓之外,一路都係用污水拖地,咁地下又点會拖得乾淨呢

男爵府

jt824 發表於 19-1-23 17:17
我每次用3份1桶水+漂白水浸濕左個一字海棉地拖後就去拖地,每拖一間房後就用花灑直接洗左地拖先,然後再浸 ...

我唔知工人有有換水,好可能能係冇 ,我試下叫佢用呢個方法先

寶石宮

2023年兔年勳章

mamimuimui 發表於 19-1-23 19:52
我唔知工人有有換水,好可能能係冇 ,我試下叫佢用呢個方法先

無換水

首頁

尾頁

跳至