產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

請問有冇媽媽排到QE照結構?
我朋友(唔係高0) 16年QE產檢佢幫朋友照埋結構 , 想問下而家QE仲會唔會仲有得照結構...

THANKS

2019新春慶豚圓

回覆 kkfungfung 的帖子

Hi kkfungfung ,醫院一般會按照準媽媽情況,例如家族病史、年齡等安排所需要嘅產前檢查,結構性超聲波大約會安排係18-22週時做,結構性超聲波會檢查胎兒既內臟器官, 如心臟、腎、腦部、四肢等,依段期間胎兒嘅結構同內臟器官較為清晰,容易檢查。如果政府醫院無同媽媽照,可以去係私家做。準媽媽依家第幾週呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

2019勳章

我都唔係高齡, 排到呀, 上個月照~先由護士照, 不過好詳細好專業!
前前後後所有野都數3次, total 40分鐘。
因為QE排左我係20week照, 個腦仲有泡泡, 就安排多次係22weeks由醫生照。醫生相對hea d...

因為咩都睇到哂, 所以cancel左21week個私家結構。

複式洋房

2019勳章

回覆 kkfungfung 的帖子

我都唔係高齡, 排到呀, 上個月照~先由護士照, 不過好詳細好專業!
前前後後所有野都數3次, total 40分鐘。
因為QE排左我係20week照, 個腦仲有泡泡, 就安排多次係22weeks由醫生照。醫生相對hea d...

因為咩都睇到哂, 所以cancel左21week個私家結構。

別墅

2019勳章

回覆 blissbliss2018 的帖子

我聽講政府唔會幫你數手指, 唔照上昂下昂係咪架? 我都排到QE 2月15照, 但我唔知仲出唔出去照好

大宅

QE差不多23週先安排到我照...所以我在私家照左先~
結果政府比想像中好, 數齊手腳指, 前後25分鐘左右, 數左兩次各個items齊唔齊
我覺得詳細過我睇的私家...不過私家有得拎返d相又有得4d睇樣

別墅

2019新春慶豚圓

Yup88 發表於 19-2-4 10:52

我聽講政府唔會幫你數手指, 唔照上昂下昂係咪架? 我都排到QE 2月15照, 但我唔 ...

QE照咗有數手指腳趾,兔唇性別都有講,都足20分鐘詳細嘅
不過比起私家醫生照到每一個位都交代照緊咩,當然不能相提並論
*自己私家同QE都有照

複式洋房

2019勳章

我聽講政府唔會幫你數手指, 唔照上昂下昂係咪架? 我都排到QE 2月15照, 但我唔 ...

唔係呀,數齊哂手指。
上昂下昂係指咩...?
應睇部位都睇哂,頭骨/腦/動靜脈血管/內臟/兔唇都睇哂。

別墅

2019勳章

blissbliss2018 發表於 19-2-11 14:54
唔係呀,數齊哂手指。
上昂下昂係指咩...?
應睇部位都睇哂,頭骨/腦/動靜脈血管/內臟/兔唇都睇哂。

咁係咪唔洗再出去照私家了?

子爵府

2019新春慶豚圓

而家會數的,
佢唔數你就問下佢

複式洋房

2019勳章

Yup88 發表於 19-2-11 21:16
咁係咪唔洗再出去照私家了?

因為我係qe照左先,私家排後一星期。我自己覺得足夠就cancel左私家個邊lu...
不過qe就無得拎相囉,睇你需唔需要~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊