自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

有無jm都會跑馬拉松?
岩岩睇東張真係睇到眼濕濕~
死者家屬講嘅不無道理喎~
死者本身都身體健康,突發意外無人想,但如果搞馬拉松嘅機構,配套方面周全D,佢細佬可能就有救啦~

利申:我無跑開,不過我屋企人有跑~

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-1-23 20:03
有無jm都會跑馬拉松?
岩岩睇東張真係睇到眼濕濕~
死者家屬講嘅不無道理喎~

我有跑,不過係循序漸進咁跑。依稀記得報導引述當事人好似從未跑過,而一跑就跑10km要知道跑跑步機同田徑場、跑馬路比根本係兩回事。。。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

曾經學過急救
其中一項最重要嘅嘢,就係導師講 :
急救,無承諾一定要救到人,只係盡量提升生存機會
所以,將所有責任推晒比急救人員,係唔公平的

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Winnie_1210 發表於 19-1-23 20:09
我有跑,不過係循序漸進咁跑。依稀記得報導引述當事人好似從未跑過,而一跑就跑10km要知道跑跑步 ...

我有跑步習慣、跑步已經系一個潮流、而吾系運動、唉……身邊有好多冇跑步習慣朋友、又系人報佢又報、而又冇練跑
意外冇人想、但跑手都應有自身責任、練跑、要知道可承受運動量

wcpcelia    發表於 19-1-24 14:27
tsung    發表於 19-1-23 22:11

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

maymay220hk 發表於 19-1-23 20:14

我有跑步習慣、跑步已經系一個潮流、而吾系運動、唉… ...

人報佢又報⋯
Agree! 咁多人報名,又唔覺街/運動場多左人跑

睇黎呢d case 陸續有來,仲要後生

珍珠宮

maymay220hk 發表於 19-1-23 20:14

我有跑步習慣、跑步已經系一個潮流、而吾系運動、唉… ...

其實依家係好多人都高估咗自己嘅能力。我上星期參加訓練營連續2日跑咗2個半馬,但同團入面有個20頭嘅妹妹從來冇運動都照跟我哋跑足全程,結果連跑帶走、返到終點佢對腳就即刻腫到好似豬蹄咁。。。講真今次個當事人本身都唔知自己有先天性隱疾,依家出事幾乎想要主辦方負全責。我覺得係點都講唔通囉⋯⋯

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

識好多人好急進,無咩練跑就跑10K,跑到10K就報半馬,跑到半跑又報全馬。

當年我老公練全馬,真係勁辛苦,落到場又係另一回事。真係唔易。

自己都有跑開,一星期三日,每次10公里。但我從未報過渣馬,因佢太早出發,我係超夜瞓果類,瞓得果2、3個鐘去跑,我都怕自己出意外。

珍珠宮

回覆樓主:

聽人講,無跑開,唔好去跑

大宅

2019新春慶豚圓

田總絕對有責任,點解馬拉松又要攪個10k? 絕對係為左賺錢!食個潮流賺到盡,依家死左人啦!呢D咪陰質錢囉!個官判唔到田總D高層,第時佢地落到下面都實有報應

侯爵府

BK Milk勳章

係,好多人認為跑10k好易,但冇跑開步,一落到比賽場好易心雄,跑快,心率會升到好高

珍珠宮

Winnie_1210 發表於 19-1-23 20:09
我有跑,不過係循序漸進咁跑。依稀記得報導引述當事人好似從未跑過,而一跑就跑10km要知道跑跑步 ...

嗯…我係跑開跑步機,講真,同現實跑真係兩回事!我跑步機可以跑一個鐘,但現實我跑左一陣,已經覺得好攰啦~

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

高達紅色 發表於 19-1-23 20:50
田總絕對有責任,點解馬拉松又要攪個10k? 絕對係為左賺錢!食個潮流賺到盡,依家死左人啦!呢D咪陰質錢囉! ...
其實以我所知, 世界各地好多馬拉松賽事, 都係有10K的
(我C6每年都出外跑馬拉松)

男爵府

回覆樓主:

我從來唔參加嗰D比賽,自己慢慢跑,中意跑邊點跑自己話事,真心唔明點解比咁多報名費去參加跑步行山,我自己跑自己行係免費㗎。

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-1-23 21:11
嗯…我係跑開跑步機,講真,同現實跑真係兩回事!我跑步機可以跑一個鐘,但現實我跑左一陣,已經覺得好攰 ...

跑水泥路最辛苦啱開始跑街嗰個月就跑黑咗我6隻趾甲,之前跑跑步機一直都相安無事。所以鞋都好重要。。。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

講真是意外一場,唔明點解咁都有得賴比人,「如果」....最肯定的如果就係佢無報名就一定唔死。

男爵府

我一星期跑3日,跑左年半,志在強身健體,要計時既都5敢報,怕勉強左身體而自己5知。

大宅

千千萬萬 發表於 19-1-23 21:17
我從來唔參加嗰D比賽,自己慢慢跑,中意跑邊點跑自己話事,真心唔明點解比咁多報名費去參加跑步行山,我自 ...

講得好啱

大宅

我從來唔參加嗰D比賽,自己慢慢跑,中意跑邊點跑自己話事,真心唔明點解比咁多報名費去參加跑步行山,我自 ...

講得好啱

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

只有報咗名我先會的起心肝去練習

唔報就好似冇目標唔想練

珍珠宮

I9528 發表於 19-1-23 20:14
曾經學過急救
其中一項最重要嘅嘢,就係導師講 :
急救,無承諾一定要救到人,只係盡量提升生存機會

明白你諗嘅~
不過今晚家屬唔係怪急救人員,係怪大會現場嘅支援同協調非常亂,由出事開始,無人知咩事,而且現場人員連要通知邊個都唔知,最基本有人暈要叫白車先都諗唔到,所以即使之後白車到場,已經遲左~
加上現場係有10部嘅好似係叫心臟機做支援,但其實出事時,無人知要點做,自然有機都無用~
我就係覺得,舉辦得馬拉松,其實尼方面,事前真係要準備好~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊