論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

工人襯我唔喺度喊住口同我老公講話做多五個月唔做,我應該做啲乜嘢保障返我自己呢?

事緣今朝早我出咗去,佢就眼紅紅咁同我老公講話佢阿媽有事,我老公問工人你想點?佢話想做多五個月唔做,問佢媽有咩事,佢就勁細聲話心臟病,然後我老公話真係有心臟病?佢就唔出聲。。。

複式洋房

pinkywyy 發表於 19-1-23 23:22
工人襯我唔喺度喊住口同我老公講話做多五個月唔做,我應該做啲乜嘢保障返我自己呢?

事緣今朝早我出咗去, ...

我打去1823嗰度問,1823嗰度啲人建議我叫工人寫返封辭職信寫返自己個意願(做多5個月resign), 然後叫我WhatsApp或者email覆返佢話唔接受呢一個請辭。建議我WhatsApp覆返佢話根據勞工法例如果辭職只可以一個月通知,唔可以自己延遲五個月通知?

1823聽電話嗰個人話最大保障就係驚啲工人姐姐反口覆舌,所以叫佢寫返封辭職信

但其實我想問佢寫過封辭職信有冇用呢?

我是但搵個藉口話我冇錢請唔起工人又或者係唔想請工人覺得佢唔適合,叫佢做多一個月走咪得囉?我真係唔想蝕左嗰一個月通知金俾佢。

複式洋房

pinkywyy 發表於 19-1-23 23:24
我打去1823嗰度問,1823嗰度啲人建議我叫工人寫返封辭職信寫返自己個意願(做多5個月resign), 然後叫我Wha ...

1823嗰度話如果我收咗封五個月後唔做嘅辭職信然後我又突然間比封解僱信佢,佢有機會可以反咬返我嗰四個月代通知金。即係話我較早前接受左佢嗰封五個月前能知嘅辭職信。所以就叫我WhatsApp寫返拒絕接受封信嘅原因,大家仲有冇高見請指教好緊急。

我諗住聽日帶住封信去雇傭公司嗰度投訴,但係1823嗰個人話冇乜用。佢話就算你去雇傭公司或者勞資審裁處都係一樣,最緊要係大家有共識,即係工人話做多5個月唔做,你就同佢講根據勞工法例一個月後你要走人。

複式洋房

pinkywyy 發表於 19-1-23 23:24
1823嗰度話如果我收咗封五個月後唔做嘅辭職信然後我又突然間比封解僱信佢,佢有機會可以反咬返我嗰四個月 ...

第一:如果你阿媽心臟病你唔係應該即刻搭飛機去睇下你阿媽之後你再返嚟工作咩?你阿媽心臟病你要做多五個月先走聽到真係想笑

第二:我老公問佢你未還晒啲錢喎佢話OK,但係我睇返佢條數爭兩個月就還清,佢喺度做多五個月咪即係借我個過橋搵一份新工囉。

想問我應該如何是好呢

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你工人話做多5個月先至唔撈, 又唔係而家唔撈, 你煩咩?

叫佢唔撈之前一個月比封辭職信你, 你一日未收到白紙黑字辭職信, 你都唔洗當佢認真。

唔明你想拎封辭職信去 agent 度為咩。自己工人自己管, 係你而不是 agent 出糧比工人, 而且agent 分分鐘教工人出奇招對付僱主。再講, 有边個老闆或公司會找第三者 管理員工? 我認知的只有 bk 的外傭僱主係會咁。

複式洋房

birdbird 發表於 19-1-23 23:36
你工人話做多5個月先至唔撈, 又唔係而家唔撈, 你煩咩?

叫佢唔撈之前一個月比封辭職信你, 你一日未收到白 ...

佢第一個星期嚟我已見佢冇乜心機,成日話俾我聽佢個朋友份工好好,打日本人工,僱主成日唔係度,只係清潔。

我背景,兩位小孩全日制上學,工人duty, 帶一位小孩接送上學,午飯,晚餐我煮比工人食,買餸我自己買。

工人送完一位小孩上學到3:00係自由時間,我見無乜野就又佢坐下休息乜都得。
小孩回來,工人切好餸,我,老公煮飯,我自己睇小孩,我替小孩冲涼。
一值我覺得佢唔ok, 但我用心教。家務上我有分膽一d來比佢適應。又唔洗佢煮飯仲想點?

點解我咁擔心就係佢去而已決我而家覺得佢喺度反而仲危險。我上一個工人好好做了四年。佢嚟頭一個月已經同僱傭公司講話換雇主。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

pinkywyy 發表於 19-1-23 23:47
佢第一個星期嚟我已見佢冇乜心機,成日話俾我聽佢個朋友份工好好,打日本人工,僱主成日唔係度,只係清潔 ...

既然你認為留工人在家危險, 你就趁佢未比辭職信你, 你就炒佢。果一個月代通知全 保你一家免受危險, 唔慳得!!

複式洋房

birdbird 發表於 19-1-23 23:51
既然你認為留工人在家危險, 你就趁佢未比辭職信你, 你就炒佢。果一個月代通知全 保你一家免受危險, 唔慳得 ...

咁即係其實我炒佢,補一個月通知金比佢,佢寫唔寫嗰封五個月通知辭職信都冇乜用啦?

琥珀宮

pinkywyy 發表於 19-1-23 23:22

事緣今朝早我出咗去, ...

合約至几時?
1. 打探佢想法。

2. 開始物色新工人。

曾有工人在我家做年多就說做多几个月就不做。結果, 說服她做 20个月。
(原來是她想賺的錢己夠了)。

保障自己 :
該由第一天, 陌生工人入家門。除了防还要做足簽名/簽收:
休息日, 工資。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

複式洋房

333s 發表於 19-1-23 23:58
合約至几時?
1. 打探佢想法。

佢係海外請過嚟,錢都還玩完,仲有兩個月佢先還清,所以佢計左條數話佢阿媽心臟病做到五個月就係想還清條數同搵過一份新嘅工作。

而家煮飯家務我都做埋我仲要養到佢五個月?我忍,係之前僱用公司叫我再俾啲心機時間佢,我有慢慢教,每次教佢就行開唔願學。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

pinkywyy 發表於 19-1-23 23:55
咁即係其實我炒佢,補一個月通知金比佢,佢寫唔寫嗰封五個月通知辭職信都冇乜用啦?
...

你想炒, 就趁未收到佢封信前炒。
如有封辭職信, 你炒佢就可能有其他考慮。

不是每樣black and white 都對自己有利。

複式洋房

birdbird 發表於 19-1-24 00:03
你想炒, 就趁未收到佢封信前炒。
如有封辭職信, 你炒佢就可能有其他考慮。

我就係奇怪1823點解要我叫佢寫封信證明自己嘅意願?

不過1823話佢有機會反咬我四個月通知金,話既然我寫咗五個月通知你但係你突然間要我走就要我補四個月,佢有呢個追究權

珍珠宮

2019新春慶豚圓

pinkywyy 發表於 19-1-24 00:05
我就係奇怪1823點解要我叫佢寫封信證明自己嘅意願?

不過1823話佢有機會反咬我四個月通知金,話既然我寫咗 ...

1823比你的意見並不是錯, 只是佢以一個中立的身份比意見去調解僱傭相方的茅盾, 着重僱傭之間的溝通以取得在合情合理合法的共識。

bk jm 的advice, 多站在僱主立場說話, 跟 1823 有出入不為奇。

複式洋房

birdbird 發表於 19-1-24 00:11

1823比你的意見並不是錯, 只是佢以一個中立的身份比意見去 ...

明白,明白你

複式洋房

pinkywyy 發表於 19-1-24 00:16
明白,明白你

想問這個地址,如果出機票比工人是買印尼那個機場?邊嗰code? 大家買機票係咪通常搵skyscaxxxx?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

回覆樓主:

辭職不是雙方都可一個月通知嗎?
1823講咩呀,寫5個月如提早炒要賠提早既比佢?
咁佢contract是兩年,佢提早走要唔要賠足比你?
講都講唔通啦
不如打去agency度問下
以我理解就唔可能

珍珠宮

2019新春慶豚圓

sasatt 發表於 19-1-28 10:56
辭職不是雙方都可一個月通知嗎?
1823講咩呀,寫5個月如提早炒要賠提早既比佢?
咁佢contract是兩年,佢提早 ...

以樓主記述1823 回覆, 如工人遞辭職信説明5個月之後離職, 僱主冇作任何書面回應, 即表示同意工人提出的離職日期。如僱主在呢個日期前炒工人, 有可能被追討薪金至工人原先提出而又沒被僱主否定的離職日期。

1823係官方熱線, agent 都係靠官方資料來答d 客, 點解僱主揀信 agent 而不信 1823???

複式洋房

birdbird 發表於 19-1-28 13:28
以樓主記述1823 回覆, 如工人遞辭職信説明5個月之後離職, 僱主冇作任何書面回應, 即表示同意工人提出的離 ...

我相信1823,跟返勞工法例,Agent 係始終都會保障自己,最後我同工人講勞工法例,我話無5個月前通知,只有一個月通知,我同工人講,無論你辭職或者我炒你雙方都要一個月通知。
所以而家既然你唔想做我唔會為難你,既然大家都覺得大家唔適合我想好來好去。因為屋企有小朋友去咗保障我家人安全,我俾咗三個選擇佢
1)你resign, 叫佢寫辭職信一個月通知我,一個月後工人會收番嗰個月人工,機票加$100 allowance 比你。
2)我即炒你,我即刻賠錢加機票加$100 allowance 比你。

Final: 工人揀選擇(1)

3)你做多一個月我比一個月通知期你,都係有人工機票加$100 allowance 比你。

複式洋房

pinkywyy 發表於 19-1-28 13:49
我相信1823,跟返勞工法例,Agent 係始終都會保障自己,最後我同工人講勞工法例,我話無5個月前通知,只有 ...

我問Agent 公司, 佢乜鬼都唔理, 佢話工人要走係我都冇辦法,Agent 話lee d 係你同工人之間自己傾,我話當初你又話佢海外請返嚟乖乖女,我諗住慢慢教。一齊分膽家務,我老公煮飯,我買餸,工人摺衫晾衫掃地拖地咁都話辛苦。我自己睇番小孩。唉。。。。。

複式洋房

pinkywyy 發表於 19-1-28 13:51
我問Agent 公司, 佢乜鬼都唔理, 佢話工人要走係我都冇辦法,Agent 話lee d 係你同工人之間自己傾,我話當 ...

Final: 工人話做多一個月就走。但係我見佢仲爭人哋四個月錢,即係印尼姐姐嚟香港頭半年要還錢嗰啲錢。咁請問係咪佢走嗰日我即刻send 佢封辭職信同埋入境處嗰份終止雇傭合約表格俾財務公司?另外我agent乜鬼都唔想你咁我想問佢走嗰日我使唔使帶佢上去Agent 嗰度?

我朋友話既然你個agent乜鬼都唔理,帶佢出去做乜?如果1月24號通知咁2月24號走我係咪出24號嘅機票就可以?定係24號之後14日內嘅机票?定係照出24號但係就可是改時間嘅機票?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊