自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

小學果陣打鐘之後全部同學仔都要定格。到左高年級做左風紀先可以郁。
依家我個女個間小學都係要定格。
有冇人以前或小朋友的學校都係咁?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

event2456 發表於 19-1-24 10:19
小學果陣打鐘之後全部同學仔都要定格。到左高年級做左風紀先可以郁。
有冇 ...

細個小學係咁,我諗係要培養“聽從”

琥珀宮

有冇 ...

我自己幾十年前小學都係咁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前小學都係甘ga.......D男同學最鍾意做D搞笑動作, 例如: 張大個咀, 扎馬等等, 我個時覺得好好笑~

toffeechoco    發表於 19-1-24 11:07

男爵府

我估係小朋友聽到打鐘,會好趕咁返自己班隊排隊,全校咁多人,容易發生碰撞。

叫佢地定格,之後通常老師叫慢慢行去排隊,意外可能會少D

不過而家有D學校會係小息完之前2-3分鐘打預備鐘,小朋友就要去排隊。正式鐘打完,就即刻上課室。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

我小學都係...原來而家都要架~~~

伯爵府

笑死。諗起n 年前D同學仔單腳跳緊就用一隻腳企咁停咗喺度
班細路係玩玩哋嘢

水晶宮

回覆樓主:

幾十年都係咁

有d勁衰,郁左一步都話唔得

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我地讀書果時都係咁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

cindy618 發表於 19-1-24 10:20
細個小學係咁,我諗係要培養“聽從”

我覺得好似訓練狗一樣。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

細個讀小學都係咁,而家都係

Poyau    發表於 19-1-24 18:20
不要從別人的嘴裡去認識我

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

依家有D小學好似唔洗定格的

珍珠宮

要定格呀

小三四時,學校見班男仔定格時玩嘢,專等hold 係「危險」動作,練「金雞獨立」嘅就更多,所以同我地講:「定格吾係吾可以陏,係留原位企好。」

toffeechoco    發表於 19-1-24 11:06

男爵府

見到樓主呢個post 先記起自己小學都係咁 原來現在都興

珍珠宮

我小學都係,記得有啲同學咁岩打鐘時做緊啲好難定格的動作

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

我唔知點解要定格呀, 不過我讀小學時都要定格o架!!!

珍珠宮

李露眉 發表於 19-1-24 10:45
幾十年都係咁

有d勁衰,郁左一步都話唔得

我記得果時有個風紀,捉人冇定格,一個小息捉幾十人,之後,佢冇再做風紀了

華華子    發表於 19-1-24 11:42

大宅

開心吸收勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

諗起以前要定格就覺得好好玩

侯爵府

有冇 ...

我以前係咁,依家小朋友都係咁
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

伯爵府

2018復活節勳章

華華子 發表於 19-1-24 10:21
我以前小學都係甘ga.......D男同學最鍾意做D搞笑動作, 例如: 張大個咀, 扎馬等等, 我個時覺得好好笑~:joyou ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至