產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

第一胎全泵五個月先來M,第二胎半泵半埋身,一個月多啲就來,係好定唔好呢?

2019新春慶豚圓

回覆 馬騮山寨主 的帖子

Hi 馬騮山寨主,產後媽媽身體荷爾蒙尚未調節好,有可能影響到媽媽月經週期/份量唔穩定,人人都有唔同架,部份餵母乳嘅媽媽有可能會遲d 來M,一般恢復月經時,唔係有(大)血塊、惡臭、腹痛、經血流量太多,都代表媽媽身體復元得好呀 媽媽有冇做產後運動 ?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

回覆樓主:

都無話好唔好
只係我覺得早黎m如果係自己湊就辛苦啲
始終黎m果幾日都會唔舒服

大宅

[email protected] 發表於 19-1-24 16:08
回覆 馬騮山寨主 的帖子

Hi 馬騮山寨主,產後媽媽身體荷爾蒙尚未調節好,有可能影響到媽媽月經週期/份量 ...

冇時間做運動,一個人湊,連瞓都唔夠瞓

大宅

heherikku 發表於 19-1-25 10:21
都無話好唔好
只係我覺得早黎m如果係自己湊就辛苦啲
始終黎m果幾日都會唔舒服

好唔好係指對身體而言,我想知大家順產後大約幾時來M

2019新春慶豚圓

馬騮山寨主 發表於 19-1-25 11:39
冇時間做運動,一個人湊,連瞓都唔夠瞓

明白媽媽一個人湊BB會非常忙碌 媽媽可以做運動時間係好彈性,亦日常生活配合嘅會陰盆底運動, 收緊會陰肌肉,有預防產後媽媽出現尿滲作用,好似忍大、小便咁去増加返會陰肌嘅力度,每次持續5-10秒然後放鬆休息5秒,重覆咁做8-10次以上動作,就完成1節運動,每天做5節,做時要保持正常呼吸,媽媽係照顧BB、坐/企都可以做,加油

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

2019勳章

馬騮山寨主 發表於 19-1-25 11:39
好唔好係指對身體而言,我想知大家順產後大約幾時來M

放完產假後冇餵人奶,之後3個月黎返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊