自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

覺得好多嘢搞,蒸糕,拜神,整圑年飯......
新抱或者佛系過年,99必是隆重其事

男爵府

我未做奶奶唔知忙唔忙,但我做新抱就好忙買年貨入利是,又要執屋一腳踢,以前仲要蒸4-6底糕比奶奶,但今年太忙所以買比佢算勒

男爵府

我肯定我忙過佢,佢今年連禮都冇打算做俾我娘家
未嫁之前都有做開

侯爵府

回覆樓主:

我奶奶,媽媽都唔係,我們都是佛系過年。

子爵府

2019勳章

回覆樓主:

我99自稱鬼婆,咩都唔駛,我就重視農曆新年,同媽咪一齊辦年貨

伯爵府

syne403 發表於 19-1-24 15:35
新抱或者佛系過年,99必是隆重其事 ...

我99好得閒,咪都無搞又唔拜神又無煮飯,我學佢咪都唔搞

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

梗係
佢又整糕、炒糯米飯……

我只清潔、佈置、掉廢物

tsung    發表於 19-1-24 20:31
月光很美麗☺

男爵府

奶奶過年前一定去買花膠鮑魚冬菇跟住拎比我,因為佢話我唔識買,会比人呃!

珍珠宮

回覆樓主:

我同我奶奶都係佛系過年

公爵府

係呀,我奶奶從團年飯開始忙,上海人唔蒸糕,但都要拜祖先,我哋好多年冇喺香港過年,當然佛系,我奶奶有意無意講過將來輪到我做,我未反應,我老公已經落閘,話祖先都要與時並進,將來拜祖先叫 pizza 得啦,我奶奶反晒眼,冇再提

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我 99 好忙,蒸蘿蔔糕同年糕,預備團年飯,還神,大掃除自己屋企同單身叔仔嘅屋企,初一煮齋,初二晨早又要去拜黃大仙再趕返黎幫手整開年飯,初二夜晚先叫有得抖下

珍珠宮

回覆樓主:

都唔一定,我過年都中意整糕同周圍去拜年~

大宅

唔係喎,我99淨係俾利是咋喎
煮飯都係佢阿媽做(即係太婆)

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

娘家係佛系過年,細個時除左去婆婆屋企係年都唔駛拜。
識左C6,先知原來有人係要搞咁多野。
我完全唔明,其實屋企女都嫁晒……仔都搬左同我住,雖然會番黎拜年,但又唔响度住,有年佢跌親入左院,連佢自己都唔响屋……都要遙控c6同佢買糖,魚,雞,肉總之我都唔識既野責年,然後年年呻,D野食都初十都食唔晒要倒。
(佢自己年年都會出去拜年冇咩响屋企食,仔女番黎都係出去食至多屋企煎下糕)
仲到底年年用幾千蚊買一大堆野做咩?

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我唔知我99 忙唔忙,但我媽就好輕鬆,只係唱下錢,買下糕,佢唔會自己整糕/買年花/辦年貨的。團年飯都係樓下訂個盤菜。
我就完全唔忙,利是都唔使入,用返舊年派淨的。

大宅

BBG520 發表於 19-1-24 16:23
我未做奶奶唔知忙唔忙,但我做新抱就好忙買年貨入利是,又要執屋一腳踢,以前仲要蒸4-6底糕比奶奶,但今年 ...
你真係好勤力呀!蒸糕比奶奶

侯爵府

ninachu 發表於 19-1-24 16:40
我99好得閒,咪都無搞又唔拜神又無煮飯,我學佢咪都唔搞

真爽
活在當下

大宅

seaman1982 發表於 19-1-24 17:15
娘家係佛系過年,細個時除左去婆婆屋企係年都唔駛拜。
識左C6,先知原來有人係要搞咁多野。
我完全唔明,其 ...
咁真係浪費食物了我哋去99屋企吃團年飯,開年飯,99先買好多食材

公爵府

回覆樓主:

我自己會 蒸蘿蔔糕紅棗糕

男爵府

syne403 發表於 19-1-24 17:36
你真係好勤力呀!蒸糕比奶奶

我唔想架,我蒸得比亞媽唔蒸比奶奶費時老公多說話聽咋

首頁

尾頁

跳至