論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果撞正初一至三,但返得幾日,工人唔想放假,我要照出糧嗎?定可以要求佢放假就無糧出?
謝謝!

琥珀宮

JNF 發表於 19-1-24 19:07
如果撞正初一至三,但返得幾日,工人唔想放假,我要照出糧嗎?定可以要求佢放假就無糧出?
謝謝!
...

你以前打工, 是怎么樣?

為何不看勞法。google

根據勞法。
簡單來說, 服務性行業。3个月內, 返工有糧。放假無糧。
銷售, 司机, 美容, 美發, 美体, 酒樓, 保安, 清結, 診所工作, 咖啡店, 雪糕店, 蛋糕店, ...........
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

象牙宮

回覆樓主:

跟例法定假日不可以薪代假

男爵府

Poyau 發表於 19-1-25 00:18
跟例法定假日不可以薪代假

要放,但無$

wcpcelia    發表於 19-1-30 16:09

大宅

2019勳章

謝謝!
...

工人返工頭三個月,公眾假期冇得放。所以佢唔使放假,你都唔使唔番錢比佢

水晶宮

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

msquare 發表於 19-1-25 09:13
工人返工頭三個月,公眾假期冇得放。所以佢唔使放假,你都唔使唔番錢比佢
...

你讀吓勞例先教人啦
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

2019勳章

sillything 發表於 19-1-29 23:40
你讀吓勞例先教人啦

乜唔係咩?頭三個月只放星期日喎。你教吓我

水晶宮

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

msquare 發表於 19-1-30 08:52
乜唔係咩?頭三個月只放星期日喎。你教吓我

法定假日係份約生效就即刻享有,頭三個月係無薪但一定要比佢放
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

msquare 發表於 19-1-25 09:13
...

我agent都是甘講

大宅

dogrush009 發表於 19-1-30 12:15
我agent都是甘講

我agent以前話工人知我bb細,所以頭3個月無红假放幫手湊bb。兩年前請呢個工人,agent 話同工人講左新嚟頭3個月唔好放紅假,但若工人要求放都要俾佢放無薪假。

複式洋房

2019勳章

謝謝!
...
直接回應你問題
唔係工人想唔想放假既問題,係未做滿3個月沒有有薪假(勞工假)放.
所以照常工作,月薪不變
如果你要佢放冇薪假,好似講唔通

珍珠宮

2019新春慶豚圓

clefairychu 發表於 19-1-30 14:10
直接回應你問題
唔係工人想唔想放假既問題,係未做滿3個月沒有有薪假(勞工假)放.
所以照常工作,月薪不變

正確來説是未做滿三個月, 勞工假要必要放但不享有薪。

為咗唔想工人 放勞工假而被扣薪, 僱主將勞工假調去休息日放, 而原本的休息日就調去勞工假正日開工, 僱主當買休息日OT, 一加ㄧ減, 效果就等如不放勞工假, 正常出糧。

複式洋房

2019勳章

birdbird 發表於 19-1-30 14:32
正確來説是未做滿三個月, 勞工假要必要放但不享有薪。

為咗唔想工人 放勞工假而被扣薪, 僱主將勞工假調去 ...

樓主, 照佢咁講你必要放工人冇薪假喎

珍珠宮

2019新春慶豚圓

clefairychu 發表於 19-1-30 15:30

其實係可比未做滿三個月的員工照放假而不扣薪。

男爵府

dogrush009 發表於 19-1-30 12:15
我agent都是甘講

上勞工處網站睇下or 打1823

勞工假一定要放,未滿3個月,就無糧出

複式洋房

2019勳章

clefairychu 發表於 19-1-30 15:30
其實問題同答案只係1-1=0
但係又要變成1-1+1-1=0

真係多鬼餘
我係話個法例.不要對號入座
不過應該冇人會同個工人講個計法係 1-1+1-1=0 掛

複式洋房

2019勳章

birdbird 發表於 19-1-30 15:38
其實係可比未做滿三個月的員工照放假而不扣薪。
樓主個工人話唔想放假喎

珍珠宮

2019新春慶豚圓

clefairychu 發表於 19-1-30 15:48
其實問題同答案只係1-1=0
但係又要變成1-1+1-1=0

所以d agent 索性跟d 新手僱主及工人講頭三個月冇勞工假放。

複式洋房

2019勳章

birdbird 發表於 19-1-30 15:57
所以d agent 索性跟d 新手僱主及工人講頭三個月冇勞工假放。
好正常呀!
如果d agent 同僱主講1-1+1-1=0 , d 僱主都會口講,好詳細,好清楚,你解釋得好好,好彩你講我知,如果唔係比人告都唔知咩事!
心果句, 係一佪字, X!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

clefairychu 發表於 19-1-30 16:08
好正常呀!
如果d agent 同僱主講1-1+1-1=0 , d 僱主都會口講,好詳細,好清楚,你解釋得好好,好彩你講我知,如 ...

我覺得工人不介意頭3個月唔放勞工假+如常出糧, 但會極介意放勞工假而被扣薪。

所以前者做法, 未聽過有工人玩嘢上勞工署投訴; 反而後者做法會令工人一開始合約就已經唔多高興, 跟僱主關係走向 負面。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊