自由講場

跳至

首頁
12345...32

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

我啲同事一聽到我有時上去深圳吃吓東西後,好大反應話,大陸嘢你都夠膽吃,啲肉都唔知喺咪肉嚟、啲油又………………寧去日本吃幅射食物都唔上大陸吃東西,我諗又不是天天吃,幾個月甚至半年才去吃一次,用咁大反應啩

大宅

sabun 發表於 19-1-25 13:50
我啲同事一聽到我有時上去深圳吃吓東西後,好大反應話,大陸嘢你都夠膽吃,啲肉都唔知喺咪肉嚟、啲油又…… ...

我之前都唔敢,主要係怕治安唔好...但而家成日去
深圳變化之大超乎想像,間中去下都唔錯,有d 風味真係香港食唔到

水晶宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

講到食,我覺得深圳好過台灣,有高鐵後好方便,過關快,眨下眼就到福田

珍珠宮

我啲同事一聽到我有時上去深圳吃吓東西後,好大反應話,大陸嘢你都夠膽吃,啲肉都唔知喺咪肉嚟、啲油又…… ...

大把呢啲無知嘅人,下次你答佢,香港街市食市大把食材都係大陸運嚟,日日飲嘅水都係大陸嚟啦

公爵府

回覆樓主:

香港食又保證食好野咩,尋晚電視先講走私泡菜,香港都食緊大陸野

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

有的人士仲覺得大陸.....................有長[邊]同著長衫

333s    發表於 19-1-28 22:26

複式洋房

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

回鄉證都沒有整

wcpcelia    發表於 19-1-29 15:47

珍珠宮

回覆樓主:

我feel到佢哋大概喺覺得大陸嘢全部都喺假、黑心食品,吃咗實生cancer咁,其中有個仲話而家邊有人咁cheap上大陸食嘢,我啲同事至愛去日本食、買、玩

侯爵府

whywhite22 發表於 19-1-25 14:07
講到食,我覺得深圳好過台灣,有高鐵後好方便,過關快,眨下眼就到福田
...

係, 仲快過返工的車程

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

happy_eatnsleep 發表於 19-1-25 14:03
我之前都唔敢,主要係怕治安唔好...但而家成日去
深圳變化之大超乎想像,間中去下都唔錯,有d 風 ...

係呀而家去深圳錢都唔使帶, 只要有電話就攪掂啦, 搭車用微信, 買樽汽水都係支付寶或微信.

88muimui    發表於 19-1-25 20:56
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙

珍珠宮

emimi 發表於 19-1-25 14:13
香港食又保證食好野咩,尋晚電視先講走私泡菜,香港都食緊大陸野

睇個節目講,韓國嘅泡菜都好多係用中國大白菜做

珍珠宮

回覆樓主:

咁叫你同事快快移民, 離開香港。
去街市, 超市睇睇, 大部門食物來至國內。
唔食國內食物, 香港唔適合佢了

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章

好多人未試過就已經驚定先, 其實深圳近年發展得真係好快, 好多野都有一定水平

珍珠宮

andyman 發表於 19-1-25 14:25
係呀而家去深圳錢都唔使帶, 只要有電話就攪掂啦, 搭車用微信, 買樽汽水都係支付寶或微信.
...

嗰日學用微信搭地鐵超方便,同嘟非一樣快,不過用深圳通非就有啲啲優惠

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

whywhite22 發表於 19-1-25 14:07
...

北區人更方便搭兩個站火車就到深圳.天水圍20分鐘車程就到深圳灣.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙

侯爵府

2019新春慶豚圓

偶爾一次無咩所謂
又唔係日日上去食

大宅

ddkaka 發表於 19-1-25 14:12
大把呢啲無知嘅人,下次你答佢,香港街市食市大把食材都係大陸運嚟,日日飲嘅水都係大陸嚟啦
...
就算同樣來自大陸都等於唔一樣的好似大陸入口香港既菜就要注明註冊農場,來源標籤,食安都會抽樣檢查。而大陸餐廳D菜呢..我唔知
當然我都支持多D人上去玩同食,。

男爵府

cbeyond 發表於 19-1-25 14:25
咁叫你同事快快移民, 離開香港。
去街市, 超市睇睇, 大部門食物來至國內。
唔食國內食物, 香港唔適合佢了 : ...
你估佢地唔想? 只是冇能力走, 所以唯有不停抱怨. 呢班人以不申請回鄉咭為榮.

公爵府

我身邊都有好多個係咁,我話你日日食街市買返嚟嘅餸菜,罐頭都係大陸做,點解你唔驚,佢哋就會問香港有抽驗嘛! 我都費事再同佢哋講。

水晶宮

ddkaka 發表於 19-1-25 14:28
嗰日學用微信搭地鐵超方便,同嘟非一樣快,不過用深圳通非就有啲啲優惠
...

我坐公交多, 因為隻佬最唔鐘意安 檢.

首頁
12345...32

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊