在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

無做成10年野,而家返新工覺得好眼訓,對眼好辛苦,又要湊小朋友,早上6點3起身整早餐返學,跟住返工

大宅

moonday 發表於 19-1-25 20:50
無做成10年野,而家返新工覺得好眼訓,對眼好辛苦,又要湊小朋友,早上6點3起身整早餐返學,跟住返工
...

我之前無返工幾個月。再返返工都好辛苦。 當時仲餵緊人奶,無得飲咖啡,開頭都勁眼訓同辛苦,不過幾個月後就習慣佐,加油(emoji)(emoji)!

別墅

tatababy123 發表於 19-1-25 22:41
我之前無返工幾個月。再返返工都好辛苦。 當時仲餵緊人奶,無得飲咖啡,開頭都勁眼訓同辛苦,不過幾個月後 ...

無得休息,很倦

大宅

moonday 發表於 19-1-25 22:42
無得休息,很倦

唯有夜晚早d訓,食佐lunch 睇下有無時間訓一陣

大宅

2019新春慶豚圓

moonday 發表於 19-1-25 20:50
...

小朋友好細個? 所以好辛苦 ~

我同你情況差唔多, 我10幾年無做野, 最近呢一年先做返野, 每朝6點半起身整早餐比小朋友食, 攪掂佢哋跟住先返工。

初時真係覺得攰, 但慣咗就無野啦~

加油呀~比啲時間自己適應

別墅

JazzStyle 發表於 19-1-25 22:53

我同你情況差唔多, 我10幾年無做野, 最近呢一年先做返野, 每朝6點半起身整早 ...

今口個咀紅左,生埋口瘡

別墅

JazzStyle 發表於 19-1-25 22:53

我同你情況差唔多, 我10幾年無做野, 最近呢一年先做返野, 每朝6點半起身整早 ...

今口個咀紅左,生埋口瘡

大宅

2019新春慶豚圓

moonday 發表於 19-1-26 12:37
今口個咀紅左,生埋口瘡

你應該係唔夠瞓上火, 盡量爭取時間休息下, 放假煲返啲湯水潤下!

大宅

早餐要轉簡易版,麵包,牛奶栗米片
盡量爭取時間休息
無可能同全職媽媽甘多時間製作食物
好快就會渡過這個適應期

別墅

JazzStyle 發表於 19-1-26 13:15
你應該係唔夠瞓上火, 盡量爭取時間休息下, 放假煲返啲湯水潤下!

唉! 小朋友又要溫習,又要跟功課,又要煮飯,每日佢訓左我先有時間做家務,訓搞已12點

男爵府

2019新春慶豚圓

試下轉PT 先。
我生左就冇做嘢,停左6年,先開始返PT , 感覺良好。
前段時間,有另一份短job ,變相返全日,確是幾攰,幸好現在又變返半日,所以等小朋友讀中學再返全職,會好啲。

別墅

babywoman 發表於 19-1-27 12:52
試下轉PT 先。
我生左就冇做嘢,停左6年,先開始返PT , 感覺良好。
前段時間,有另一份短job ,變相返全日 ...

因為唔夠錢用,開資大左,小朋友又要補習,跟唔到,又唔想下下難手板問老公羅 反正起左身出左去,反全職搵得幾多得幾多,pt都要車錢,來回時間

男爵府

2019新春慶豚圓

我前幾個月返全職,星期六日會買定未來一星期嘅肉類,菜就每日6點收工經過街市買定兩日嘅。我比你好少少,老公當時負責煮飯,基本上我返到去就食得,我小朋友高小,基本上不用睇功課,默書唔駛理,係考試 前要陪溫書。如果你的小朋友是初小,不如試下放手等佢自己搞(溫書考試之類)。我之前以為我仔都要中學先可以放手,點知上個月測驗,完全佢自己溫,居然考得幾好。

PT確是難揾比較合意的。勝在我份PT在屋企附近。

既然開左個頭,加油,初初可能未適應,遲下適應左可能會好啲。

洋房

2019新春慶豚圓

其實D未有既未婚少女會吾會聽埋聽埋吾敢生HAHA

大宅

2019新春慶豚圓

moonday 發表於 19-1-27 12:08
唉! 小朋友又要溫習,又要跟功課,又要煮飯,每日佢訓左我先有時間做家務,訓搞已12點
...

咁樣真係會好攰!

將功課外判比補習, 自己唔駛跟咁足, 順便剩機比返責任小朋友, 以免依賴你。如果自己跟到就最好, 但要返工就要學習取捨取得平衡。

我以前家務成日做, 執得乾淨企理, 而家返咗工真係一星期先執一次, 初時都好埋怨自己無晒時間, 放工已經好攰, 放假仲要做家務, 好似無假放咁 ... ... 但而家隨住時間的洗禮已經適應咗啦!

比啲時間自己適應及調適 ~ 加油呀

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊