家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

想幫仔仔買份醫療住院保,睇緊宏利同永明大房plan,邊間會賠得好d?

珍珠宮

2024年龍年勳章

你可睇埋bupa,claim 錢好順利。

大宅

mky112 發表於 19-1-25 23:25
想幫仔仔買份醫療住院保,睇緊宏利同永明大房plan,邊間會賠得好d?

首先你要比較自己住嗰個地區私院嘅收費,基本係幾多錢?例如住院病床之類的。我知道宏利嘅係1100蚊床位/晚。
因為本身我係跟宏利買咗好多年。都cliam好多次了。

根住就要比較2間嘅住院開支。同埋佢哋理賠嘅程序。同埋係咪一定要住院先可以cliam? 因為小朋友有時整親去私家,可能哋使入院,仲其實都可以照cliam的。

同埋睇下佢哋有無分一定要睇邊啲e生,先可以賠到。如果唔睇嗰啲就只有8成cliam到咁籮。

最後就係賠償時間啦。有啲要等2個月先賺到返嚟。我覺得太耐了。
我本人係唔贊成搵無agent嘅買嘅。因為小朋友入院,打俾agent,佢已經會幫你搵e生幫你搞哂。

侯爵府

mky112 發表於 19-1-25 23:25

agent都會隨時吾做、都會退休、變弧兒單、所以可以買cigna/ bupa. 其實自己有家庭醫生、叫佢介紹仲好、佢哋咩科既人都識。99 入院都係先搵家庭醫生、跟著家庭醫生搵其人有需要既專科醫生一齊跟進個Case 、保險form 佢哋又識填、最好係有pre approval form 比醫生填埋、保險公司approved之後出院就免找數了。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

別墅

steven1110 發表於 19-1-28 08:37
首先你要比較自己住嗰個地區私院嘅收費,基本係幾多錢?例如住院病床之類的。我知道宏利嘅係1100蚊床位/晚 ...

想問下宏利通常claim得足唔足呀?幾耐先claim到?

大宅

mky112 發表於 19-1-28 11:04
想問下宏利通常claim得足唔足呀?幾耐先claim到?

我小朋友今年4歲。我喺佢一出世就買咗。根住好唔好彩地小朋友半歲開始就經常要入院。到依家總共claim咗4次。每次都係agent同我搞入院同出院。即日拎埋啲單返公司搞。一般嚟講5日度就已經賠足所有费用。點解我會講我會建議埋agent搞。因為只有佢清楚你買咗乜嘢。我試过有1次,小朋友入院。e生開嘅價較高,我見到個agent同e生講,佢係得咁多額加咋。不過呢度同呢度就可以寫多少少。總之大數不變。只係你將啲銀碼調下佢啦。幫幫手。
咁根住e生都ok嘅。如果係我自己,我覺得我唔會識得咁樣同e生講。當然啦。我覺得有agent同無agent係有分別嘅。無話邊個好啲。只係睇你想自己跟定係想俾人跟。

別墅

steven1110 發表於 19-1-28 11:14
我小朋友今年4歲。我喺佢一出世就買咗。根住好唔好彩地小朋友半歲開始就經常要入院。到依家總共claim咗4次 ...

哦明白,宏利有無指定要網絡醫生先claim得足?

大宅

mky112 發表於 19-1-28 11:22
哦明白,宏利有無指定要網絡醫生先claim得足?

無。不過你住邊區丫?我記得個agent講過下其實佢哋個大房plan正常一般嘅私家係可以cover得哂住院床價同埋饍食錢加。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

panda361 發表於 19-1-26 00:02
你可睇埋bupa,claim 錢好順利。

保柏(bupa)祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至