論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

想請教一下各位jm, 以下有2位工人in左都幾岩眼緣,大家會點揀?我係ftm有2個小朋友,1歲及5歲。遲些會出返來打工。謝謝大家意見~

菲菲A
35歲,只有係菲律賓6年幫中國人家庭打工(應該係菲律賓華僑),聲稱識煮中國菜,講到整steam fish, Chinese soup 步驟,負責照顧1個婆婆及1歲bb, 有個8歲仔,離婚。但樣子有d 惡,老公唔鐘意。話驚小朋友會怕工人。

菲菲b
35歲,樣子肥肥地,慈祥樣。係中東7年。前後分別幫3個家庭打工。結左婚,仔女分別9,11,15,17歲。

翡翠宮

相處过先知。講乜都無用。

玩具萬歲!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好難決定。
A) 似車天車地, 樣惡, 唔好好現像。

B) 肥, 唔使指意佢郁, 肥婆奶奶點做到野? 唔夠17歲就生仔, 生咗4個, 而家至35歲, 仲有排生。

大宅

2019勳章

合眼緣好緊要,日日對住,如果A 樣惡,小朋友會怕就真係麻麻。我揀人都係睇順眼舒服同靠直覺,so far 都係正常。

wcpcelia    發表於 19-1-29 11:16

別墅

2019新春慶豚圓

Mamashum 發表於 19-1-26 09:56
想請教一下各位jm, 以下有2位工人in左都幾岩眼緣,大家會點揀?我係ftm有2個小朋友,1歲及5歲。遲些會出返 ...

肥肥地小心夏天好大汗味

大宅

Mamashum 發表於 19-1-26 09:56
想請教一下各位jm, 以下有2位工人in左都幾岩眼緣,大家會點揀?我係ftm有2個小朋友,1歲及5歲。遲些會出返 ...

多謝大家意見呀。我又學到野,我老公唔鐘意係中東做過既。我而家頭都大埋。已經冇乜好揀。

大宅

回覆樓主:

留意中東無假放
人工二千

但佢地多工人
真係一個湊b
一個煮飯清潔
一個家庭一定唔止一個工人

所以佢有機會果邊hea慣

我地香港人做野好chur

當然唔係話一定係咁

我果件就係咁

做野好慢,我覺得似黎渡假

仲有佢地果邊唔興乜都管

我果件湊b, 沙地主人個女有乜事都叫工人自己諗店佢,如發燒睇e生

大宅

csysimon 發表於 19-1-26 11:24
留意中東無假放
人工二千

我岩岩睇左你舊post, 唉,真係嘔血。又要洗一筆請個新。咁你搵番舊agent?
我未揀得岩,好多野諗,我搵左幾間不同agent, 佢地係咁chur 我幾時簽。我拖住佢地先,最想等搵新加坡做過,但佢地又冇。

男爵府

回覆樓主:

相由心生, 樣惡個人性格都唔會好得去邊。你日日對住件黑口黑面都唔舒服啦。
肥感覺hea同懶慣仲會食到你窮。
你唔急都係等個有singapore/台灣經驗好啲。

大宅

2019勳章

如真係無得揀,海外應該多d choices

翡翠宮

睇相睇片無用。見到真人才知真相。样惡可能心地好勤力。樣慈祥可能爛食及懒

如真係打过菲華僑工。单親得一小孩 背景简单 应刻苦耐劳
有老公多仔女的 家庭非常呵索。入不敷支 不停借錢
玩具萬歲!

大宅

Mamashum 發表於 19-1-26 11:43
我岩岩睇左你舊post, 唉,真係嘔血。又要洗一筆請個新。咁你搵番舊agent?
我未揀得岩,好多野諗,我搵左 ...

搵左第二個agent

大宅

fitfish 發表於 19-1-26 13:30
睇相睇片無用。見到真人才知真相。样惡可能心地好勤力。樣慈祥可能爛食及懒

如真係打过菲華僑工。单親得一 ...

agree

大宅

Solarflare 發表於 19-1-26 12:09
相由心生, 樣惡個人性格都唔會好得去邊。你日日對住件黑口黑面都唔舒服啦。
肥感覺hea同懶慣仲會食到你窮。 ...

岩岩都問過幾個agent, 暫時都係冇新加坡同台灣。台灣得只照顧過老人,冇湊幼兒經驗。 佢地仲未停叫我揀中東

伯爵府

Mamashum 發表於 19-1-26 17:14
岩岩都問過幾個agent, 暫時都係冇新加坡同台灣。台灣得只照顧過老人,冇湊幼兒經驗。 佢地仲未停叫我揀中 ...

新加坡工人都未必一定好,好多有經驗都成人精,反而覺得做過2-4年中東有湊nb經驗嘅工人唔錯

男爵府

Mamashum 發表於 19-1-26 17:14
岩岩都問過幾個agent, 暫時都係冇新加坡同台灣。台灣得只照顧過老人,冇湊幼兒經驗。 佢地仲未停叫我揀中 ...

其實學樓上jm話齋, 中東都有好工人。但你in呢件肥 (有幾肥?), 肥人大食, 怕熱, 大汗, 分分鐘要開冷氣訓。使費大。而且佢7年打3份工, 中東已經係舒服工, 感覺唔 loyal.

惡樣bun, 你自問食得住佢, 可以請。
但最怕係果啲香港做到個名衰晒改名換性扮清純, 黎到先發現係啃野。菲真係咁多華僑? 一般係菲既工作經驗我都會當0經驗處理。

大宅

回覆樓主:

樣衰好

唔化妝

化妝成隻雀仲煩

大宅

Solarflare 發表於 19-1-26 17:33
其實學樓上jm話齋, 中東都有好工人。但你in呢件肥 (有幾肥?), 肥人大食, 怕熱, 大汗, 分分鐘要開冷氣訓。 ...

我朋友都係咁講,話佢地d resume 不能盡信。今日in 多一個菲,佢全程一路傾計一路put頭髮,我差d 以為佢係度賣緊洗頭水廣告。

男爵府

Mamashum 發表於 19-1-26 19:32
我朋友都係咁講,話佢地d resume 不能盡信。今日in 多一個菲,佢全程一路傾計一路put頭髮,我差d 以為佢係 ...

大宅

回覆樓主:

樓主有睇我d野

我自己覺得真係黎到先知

我果件真係無諗過食野咁煩

一黎香港話唔食豬牛羊,如果佢講明我一定唔請佢

試下interview問下無謂野
睇下係咪背野

如問佢個女中意食乜,個女讀幾年班
睇下佢d英文能否溝通

我in印