家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

供緊住私人樓
兩公婆每月 家庭開支需要三萬, 要多少錢退休?
唔係好識計退休條數

男爵府

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章

上網有退休計劃計算機俾你計,我見錢家有道都有

侯爵府

回覆樓主:

供滿咗層私人樓之後再有600, 700萬收息股吧。

別墅

2019新春慶豚圓

ifcsir 發表於 19-1-26 14:18
供緊住私人樓
唔係好識計退休條數

好容易計。
假設65歲退休,預計仲有25年命。因為依家各方面都好咗。人均壽命係可以去到八十幾歲。每月開支3萬*12個月*25年。唔計通賬,至少都需要900萬基本開支。加埋通賬同其他額外支出,至少要1100-1200萬左右才夠。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

steven1110 發表於 19-1-28 08:28
好容易計。
假設65歲退休,預計仲有25年命。因為依家各方面都好咗。人均壽命係可以去到八十幾歲。每月開支 ...

3萬一個月,一年都36萬,25年點會只要75萬?
唔計通賬同額外開支,都要900萬喎

別墅

2019新春慶豚圓

Mei 發表於 19-1-28 08:33
...

我計錯咗。唔好意思。

男爵府

steven1110 發表於 19-1-28 08:40
我計錯咗。唔好意思。

你而家啱返啦!

公爵府

ifcsir 發表於 19-1-26 14:18
供緊住私人樓
唔係好識計退休條數

睇你想幾多歲退休,又假設自己有幾長命

如果係呢個假設: 65 歲退休,假設有 90 歲命,平均通脹計 3%,假設你手上嘅資產能夠做到 5% 回報,你手上需要大約 7 百萬資產(唔計層樓)

大宅

來咗呢度都有一段日子,我見好多人都關心呢個問題,其實,幾時退休,有幾多錢至可以退休,呢尐都係睇你點睇,即係話,如果你而家搵緊七仟一個月,十萬積蓄,但你知道你要有一仟萬先可以退休,咁你點搞!

多口,莫怪!

大宅

珊瑚宮

Mei 發表於 19-1-28 08:33
...

話退休要 900萬,咁係當 第一年預用36萬,其餘864萬明知唔用但都擺係到完全無收入(連存款利息都無)。呢個假設,唔合理。

男爵府

木土土 發表於 19-1-28 19:08

話退休要 900萬,咁係當 第一年預用36萬,其餘864萬明知唔用 ...

當然,這是唔合理的,就算假設沒有通賬沒有額外開支也是不合理啊!我只是想說之前JM 攪錯了條數,不是75萬或100-120萬啫

男爵府

2019新春慶豚圓

Mei 發表於 19-1-29 06:13
當然,這是唔合理的,就算假設沒有通賬沒有額外開支也是不合理啊!我只是想說之前JM 攪錯了條數,不是75萬 ...

75萬或100-120萬
not enough

包容等于接受不同的观点和意见。

但愿人世间有
多一点包容,少一份执著。
多一丝关怀,少一些嗔怒。

珊瑚宮

Mei 發表於 19-1-29 06:13
當然,這是唔合理的,就算假設沒有通賬沒有額外開支也是不合理啊!我只是想說之前JM 攪錯了條數,不是75萬 ...

通賬係未知之數,難以預知,日本幾十年無乜通賬啦。

退休金若有投資收入,例如租金/股息,其實收入都會跟通賬而增加。

我只想指出純用支出x年份,計出黎退休金會比實際需要大好多!計到普通人都話要成千萬先可以安樂退休,不設實際。

大宅

2019新春慶豚圓

kentseky 發表於 19-1-28 11:11
來咗呢度都有一段日子,我見好多人都關心呢個問題,其實,幾時退休,有幾多錢至可以退休,呢尐都係睇你點睇 ...

你冇多口,講得好啱!
好多人都話過千萬才可退休,但偏偏人又懶又hea,郁d又話唔做。 郁d又話要人養。
見佢洗錢多過賺錢,唔知憑其麼儲到一千萬?
養佢嗰個真係比佢累死,早晚都會走佬唔再養敗家精。

男爵府

2019新春慶豚圓

咁唔差在我都多口埋一句,基本上,香港人一直係長期受到恐嚇而被迫搵理財顧問去投資.

十幾年前,李麗珊一句"養大個仔要400萬",全城大驚! 而事實上只不過係一個廣告,可能你唔生仔,將養仔既錢走去月供恆生,係會有400萬,但呢個邏輯同養大個小朋友要花400萬是有分別. 咁退休又要唔要1000萬呢? 主要講既兩點,第一呢D大圍野主要都係靠政府,我唔講福利野呢部份勒,只係講香港人既投資,其實主要都集中在香港,特別係集中在房地產,如果香港政府攪唔好個營商環境,維護唔到法治,香港人既投資都一樣係凍過水.

第二點係冇人會靠工資發達,係靠投資,靠財商. 如果一個人月搵幾萬而能夠累積1000萬財富退休,咁我想問,佢手腳退休,但個腦唔係生左草,仲用得架喎,點會因為退休而坐食山崩? 反而我相信呢班人只會係愈來愈有錢(如果公式係1000萬退休,呢班人我打個折比佢地200萬已經OK).

退休唔係講要有幾多錢,而係講心智上係咪去到呢一步,有足夠既智慧比足夠既金錢去退休更為重要.

男爵府

2019新春慶豚圓

即係我地睇緊用1000萬去退休,係用緊一個聰明既角度,而唔係用緊一個有智慧既角度.

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

懶人方法: 買幾層樓收租。

一來有持續收入. 如果有醫療需要, 可以按左其中1層 , 攞錢醫病。

侯爵府

木土土 發表於 19-1-28 19:08

話退休要 900萬,咁係當 第一年預用36萬,其餘864萬明知唔用 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊