懷孕前後

跳至

複式洋房

2019勳章

打算順產 (不是無痛分娩),有經驗的媽媽覺得公立同私家會唔會好大分別?俾幾萬去私家順產值唔值得?
因為有朋友話,公立同私家的笑氣都好大分別,公立果啲笑氣無料到,私家笑氣係真係舒緩到。
其實我唔需要好多姑娘照顧,或者要好好服務,最關心係分娩過程

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

公立同私家最大分別應該係私家可以自己揀醫生

大宅

mochimama 發表於 19-1-26 21:56
打算順產 (不是無痛分娩),有經驗的媽媽覺得公立同私家會唔會好大分別?俾幾萬去私家順產值唔值得?
因為 ...

其實開到7,8度,已經無嘜分別

別墅

因為 ...

我覺得私家同公立最大嘅分別,係可以自己選擇打無痛,止痛針,政府我arm生完,乜針都五建議你打。。。所以係靠自己,同埋生完之後,bb要自己湊,私家有姑娘幫手湊啊,所以我之前都心大心細,最後去左公立生。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

因為 ...

我只試過政府醫院,順產生兩胎,都好滿意。醫護及支援人員絕大部分都好好。我係一開始已唔打算用無痛分娩的,所以自己懷孕時都有留意關於hypnobirthing等自然生產法嘅書籍。

笑氣我兩次都有用,但第一次幫唔到,因為亂咗我呼吸。第二次就識用,真係感覺到有效。

生完要自己照顧BB,有啲人覺得係壞處,我自己反而覺得咁先好。尤其我係一開始已打算餵人奶嘅,BB出世頭幾日可以隨時觀察BB,密密埋身餵B係非常重要的,因為要儘快密密餵先會身體先會造奶夠奶。據我知私家醫院一般未必容許BB留喺媽媽旁邊(除非私家房),而且某啲私院嘅做法更加未必好支持母乳。

大宅

2019新春慶豚圓

因為 ...

經濟負擔得到時,你又想產後休息,私家可能係一個唔錯嘅選擇 ,但私家醫院餵人奶嘅時間有規限,bb唔係喺你身邊, 如果想快d上奶真係要每隔兩三個鐘就畀bb埋身嫁
我自己係公立醫院生順產,我只係用咗笑氣,我覺得開到六七度嘅時候,已經痛到聞笑氣都冇用 ,不過醫院嘅助產士真係好犀利同專業, 我個bb係頭仔向下,但頭位唔啱,我痛到發癲咁大叫又郁嚟郁去, 護士捉住我對腳指導我點樣痾岩番bb既頭仔,最後順產成功,我個仔出世發燒要留院睇兒科觀察做左d檢查,第2日有黃要照燈,BB總共5日先出院,如果私家生應該好貴。。。

民房

回覆樓主:

就算完全100% natural(不用任何無痛),都好大分別,私家係比錢買service,一樣可以幾小時餵一次奶,看你自己,又可以多幾日係醫院休息,反家先開始打仗。

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主

負擔得到一定係私家
由你入院準備生都時時刻刻有姑娘睇住你情況,由醫生接生,個感覺安心好多
政府係你入院就放埋一邊,得閒先望下你生得未,有時已經開到可以落產房都無人理你,唔係醫生接生

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

如果你唔需要太好服侍,建議公立
留返啲錢之後補身好過
同意樓上講,公立對母嬰關係及餵母乳的支援好啲,加上touchwood出世bb有咩事,公立的設備一定比私家完善
我自己就唔鐘意私家可以隨時探訪,其實啲人車輪轉咁,產婦仲休息唔到

大宅

私家同政府最大分別係 有經驗醫生同你生 同唔洗照顧個B 政府好似係由助產仕同你生 助產仕攪唔掂就call醫生 同埋生唔出你預政府要你痛好耐先有得開刀

大宅

Pink_girl 發表於 19-1-28 13:01
負擔得到一定係私家
由你入院準備生都時時刻刻有姑娘睇住你情況,由醫生接生,個感覺安心好多
政府係你入院 ...

真係私家生係舒服好多 唔洗提心吊膽 開刀唔洗驚界到阿B個頭 幾舊水同幾萬蚊 點會無分別 無分別個個去曬政府生啦

有能力應該比個bb安全咁出世 最緊要母子平安

大宅

育兒性格勳章

Pink_girl 發表於 19-1-28 13:01
負擔得到一定係私家
政府係你入院 ...

會陰縫針手勢都唔同
公立真係睇你好唔好彩。我個傷口痛左個幾月, 最後去私家check, 醫生幫我剪線頭, 話縫得好差, 同埋已經長左肉芽。

大宅

jam321 發表於 19-1-29 13:33
會陰縫針手勢都唔同
公立真係睇你好唔好彩。我個傷口痛左個幾月, 最後去私家check, 醫生幫我剪線頭, 話縫 ...

呢個係重點

大宅

政府生你預左做白老鼠 比啲實習醫生練習下

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

你唔需要好好服務既話,咁我覺得公立都可以喇

FB體驗帳戶

因為 ...

私家好在有service 肯俾錢你要乜都有 特別係止痛方面
公立係你痛到死都只可以頂硬上 到時先後悔係太遲 公立好唔好絕對係睇彩數 睇你自己好唔好彩順產到 睇你生得既時候好唔好彩有無產房俾你 如果未有 你只有繼續捱痛又唔屙得 生緊果陣又睇你好唔好彩剪會陰剪得好唔好 又睇醫生手勢好唔好 以上既彩數都係你自己搵命搏返泥 順利好彩就以超抵價生到個bb 如果唔好彩 我寧願俾多d錢買個保障 等自己生得舒服d 所以最後點揀 其實都係睇你俾唔俾得起私家 afford到就私家啦 無謂搵命搏 afford唔到唯有搏一舖 都好多人好順利咁生到bb

子爵府

2019新春慶豚圓

Carmen8080 發表於 19-1-28 23:21

真係私家生係舒服好多 唔洗提心吊膽 開刀唔洗驚界到阿B ...

無錯,老實講如果唔係價錢相差咁大,私家同政府同一價錢,肯定個個去晒私家唔返政府生,原因唔洗講

複式洋房

va115 發表於 19-1-29 19:40
私家好在有service 肯俾錢你要乜都有 特別係止痛方面
公立係你痛到死都只可以頂硬上 到時先後悔係太遲 公 ...

非常認同!

我當初想慳錢揀左响公立度生,
結果遇到實習醫生幫我穿水不成攪了一大輪;
已經痛楚難耐啲姑娘都唔俾笑氣,只是俾了暖貼(等到我真係痛到暈咁滯先俾笑氣);
助產士幫我剪會陰話應該縫一針,但結果有其他撕裂,要連 4 針;
痾胎盤痾唔清要人手推和撩,但中途冇俾任何止痛,痛到我忍不到大叫(生仔時我都冇叫過);
公院實行母嬰同床,餵人奶確實好方便,但完全係冇得休息,生完後出血過多已經好暈好虛弱,仲要 24 hrs stand by 睇住 bb...

我個 case 係比較唔好彩的,痛了成廿幾個鐘先生得出... 都係果句,好睇彩數

大宅

MinMinDes 發表於 19-1-29 20:01
非常認同!

我當初想慳錢揀左响公立度生,

你個case好恐怖

我個客話佢個傷口 由一個醫生 兩個實習醫生 做training 一人一半鏠埋左

都係嗰句 政府生你就係白老鼠

複式洋房

樓主可以去睇bk有個貼,係政府痛左54小時先生到同埋冇麻醉,如果真係負擔到,一定揀私家!但係,如果你諗住唔會打麻醉,咁就政府,因為政府醫生同麻醉師都唔會stand by,好大機會等你生完醫生同麻醉師都未黎到!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊