心聲留言

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

以前會羨慕其他人好多朋友,唔明自己點解冇咩朋友..知道自己比較慢熱,個腦轉得慢,有試過扮好多野講好外向,但過一陣就會覺得好攰,身邊朋友都係負能量人,攪到自己愈來愈負能量。唔通真係性格決定命運?

cqwert    發表於 19-2-2 08:01

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pstar1231 發表於 19-1-30 05:44
以前會羨慕其他人好多朋友,唔明自己點解冇咩朋友..知道自己比較慢熱,個腦轉得慢,有試過扮好多野講好外向 ...

我同你性格都係一樣,内向,轉數慢,而我本身係負能量爆燈既人,所以好難識到關心我又keep得耐既朋友

cqwert    發表於 19-2-2 08:01

琥珀宮

轉數慢, 反應慢, 慢熱,

日日要吸D負能量。真的太累了。
身上又多痛症。我識關心朋友, 但我識的朋友就少关心我了。
keep得耐既朋友, 冇幾多。

以前有亞媽可申下, 現她性格改變, 認知有問題, 我似弧苦寧丁

命吧。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

男爵府

2019新春慶豚圓

成日聽人講,上天早已安排命運,註定係乜乜,
同意早早有安排,但安排下仍有得選擇 !

性格可以改變命運,關鍵抉擇適合既路 !
唔使羨慕人,每個人既人際關係唔一樣。

唔使扮,性格與生俱來的,做返自己係最真,
生活根本有負能量,在乎點樣活得開心。

少接觸負能量人,但係可能會少咗朋友,
唯有自我性格變得樂觀,減低負能量,自然不受影響。

若果選擇樂觀既話,咪就係性格改變命運囉!
每個人都有優點同缺點,你暫時未發掘到自己者。

加油 !

男爵府

回覆 pstar1231 的帖子

唔使羨慕別人朋友多,每人都有自己的難處,我識一個人成日响 fb 哂朋友多,因為佢離婚幾次又冇另一半,佢啲朋友又係酒肉朋友多,所以睇你點揀

大宅

以前會羨慕其他人好多朋友,唔明自己點解冇咩朋友..知道自己比較慢熱,個腦轉得慢,有試過扮好多野講好外向 ...

轉數快慢我覺得唔會少朋友,但負能量多嘅人,計較嘅人,的確會少啲朋友

複式洋房

2019勳章

回覆樓主:

除了慢熱轉數慢,也擔心被拒絕。例如,想約人聚下,唔知對方會5會唔系好想。同埋相處一排,感覺真心,信得過先深交。對别人真心付出,换來利用完後便冷淡。真系好down.

幸好還有一個真系好好的朋友,開心唔開心都成日share. 心情低落時雙方也盡量抽時間傾下鼓勵下。希望可以一直维繫。

大宅

2019勳章

我同樓主你同病相憐,身邊朋友也係5只手指數得晒,
我亦係慢熱和轉數慢的人, 同朋友出街,佢地各各傾,
唔點理我,慢慢我就唔仲意再出,亦越來越少朋友,
有時真係時也,命也

男爵府

有的人, 好似好多朋友, 成日一班人一齊飲飲食食, 但背後互數不是, 又或者, 只不過係因為某D利益而經常走埋一齊, 真正真心看待對方而關係又可以長久的, 其實有幾多?(我身邊有好多呢D case, 見怪不怪)

看透了這些常態, 你未必希罕有"朋友", 反正, 真正的朋友, 可遇不可求.

一個人, 也有一個人的快樂.

找朋友, 隨緣吧.

時辰到, 自然會出現.

珍珠宮

回覆樓主:

試下唔好講咁多,笑多D~
可以嘅,參加下D興趣班或活動~
同埋唔好迫自己去迎合人地,有時人同人都要講緣分~

大宅

多謝大家~其實之前睇過八字都話我冇真心朋友就算有都係酒肉(唔知大家信唔信)我會試下盡量笑多啲,我知自己唔笑個樣塊面好黑架..

男爵府

2019新春慶豚圓

做個靚太 發表於 19-2-8 03:04
試下唔好講咁多,笑多D~
可以嘅,參加下D興趣班或活動~
同埋唔好迫自己去迎合人地,有時人同人都要講緣分 ...

講得啱,唔好逼自己迎合别人。試過有朋友有抑鬱症,我明明好開心但扮抑鬱唔開心去討好朋友,結果整到我好憎呢個朋友。

珍珠宮

888Amy 發表於 19-3-2 12:36
講得啱,唔好逼自己迎合别人。試過有朋友有抑鬱症,我明明好開心但扮抑鬱唔開心去討好朋友,結果整到我好 ...

扮抑鬱去討好抑鬱朋友?
唔好意思,聽到尼句笑左
其實你都算幾有心呀~
我自己都曾經有過抑鬱,明明以往係開朗嘅人,會變成負能量爆燈,完全失控,其實都好難被身邊人理解,我諗最需要嘅,反而係安靜嘅陪伴~
或者係無限包容,我好感激當時有我老公係身邊支持我,走過低谷架~

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做個靚太 發表於 19-3-2 12:40
扮抑鬱去討好抑鬱朋友?
唔好意思,聽到尼句笑左
其實你都算幾有心呀~

家人既支持真係比重要,我而家都系人生低潮,都可能係抑鬰症返發,感激有我老公係旁邊陪住我,希望好快見到陽光!

洋房

我都係慢熱轉數慢的人 而且唔敢同人溝通 自己好膽小

cqwert    發表於 19-3-4 22:01

大宅

回覆 dai妙 的帖子

有時黎唔切反應,人地會覺得我串添。到返到家我先諗頭先應該點應人

洋房

pstar1231 發表於 19-3-4 22:10
回覆 dai妙 的帖子

有時黎唔切反應,人地會覺得我串添。到返到家我先諗頭先應該點應人 ...

我同你一樣 D人同我講嘢 我即時組織唔到語言 返到屋企要唸下點答人(emoji)

別墅

2019勳章

我都係一樣唔多識同人相處,我轉數慢,人情世故都唔識,我朋友都係少之又少,數數手指得幾個,我呢幾年情緒都唔好,咪又係朋友走下一個走下又一個,我最最驚連另一半無左

大宅

2019新春慶豚圓

jasonkidd 發表於 19-3-5 05:00
我都係一樣唔多識同人相處,我轉數慢,人情世故都唔識,我朋友都係少之又少,數數手指得幾個,我呢幾年情緒 ...

莫講朋友,連自己親人都搞唔掂!
:-D :-?

大宅

回覆 dai妙 的帖子

如果我同你傾計,會唔會大家都好慢先答到大家

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊