自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

受到網上串流音樂平台衝擊,在港屹立逾34年的音樂及影視產品專門店「香港唱片」(Hong Kong Records),剩下尖沙咀海港城最後一間分店亦將於下月20結業,亦是繼HMV後全線結業的音樂及影視產品公司。

見證本地唱片業起起跌跌的「香港唱片」曾風光一時,唱片銷量以往數以十萬計,首間分店早於1985年,即金鐘廊的唱片店「Do Re Mi」,4年後遷店至太古廣場,90年代改名為「香港唱片」,除金鐘及尖沙咀店外,亦曾在九龍塘又一城設分店。

香港唱片最後一間分店亦將於下月結業。
受到網上串流音樂平台衝擊,在港屹立逾34年的音樂及影視產品專門店「香港唱片」(Hong Kong Records),剩下尖沙咀海港城最後一間分店亦將於下月20結業,亦是繼HMV後全線結業的音樂及影視產品公司。

見證本地唱片業起起跌跌的「香港唱片」曾風光一時,唱片銷量以往數以十萬計,首間分店早於1985年,即金鐘廊的唱片店「Do Re Mi」,4年後遷店至太古廣場,90年代改名為「香港唱片」,除金鐘及尖沙咀店外,亦曾在九龍塘又一城設分店。
廣告

可惜好景不常,近年音樂串流平台興起,唱片市場萎縮,該公司近3、4年均錄得虧蝕,過去10個月經營最困難,最終難逃結業厄運。據悉,該公司現時約有數名員工。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190130/bkn-20190130223845165-0130_00822_001.html

又多一間結業

珍珠宮

回覆樓主:

以前真係好風光,天王天后賣碟閒閒地十幾白金

公爵府

回覆 cacapa 的帖子

以前我會捨得用每年嘅利是錢差唔多一半去買唱片。

水晶宮

回覆樓主:

而家太少人買實體碟, 冇計。

珊瑚宮

回覆樓主:

我買實體碟, 但唔會買香港碟

侯爵府

cacapa 發表於 19-1-31 10:53
受到網上串流音樂平台衝擊,在港屹立逾34年的音樂及影視產品專門店「香港唱片」(Hong Kong Records),剩下 ...

一個時代的變遷

禁止訪問

大宅

cbeyond 發表於 19-1-31 11:17
我買實體碟, 但唔會買香港碟

同你一樣

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好幾十年冇買唱片或CD了!

伯爵府

世代變,雖然可惜,但也沒辦法

珊瑚宮

回覆樓主:

香港真係無歌手有意欲買佢隻碟了
kpop, 老實要幫手沖銷量, 會買, 同一歌手唔只買1只碟添。
所以不得不讚韓國, 佢地識製造個勢, 令樂迷心甘情願俾錢買碟/網上買歌。

yiu_mimi    發表於 19-1-31 12:15

子爵府

依家買實體碟,屋企都未必有CD機放啦

珊瑚宮

pixelskin 發表於 19-1-31 11:41
依家買實體碟,屋企都未必有CD機放啦

我有CD喎, 每日都有開機

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cacapa 發表於 19-1-31 10:53
受到網上串流音樂平台衝擊,在港屹立逾34年的音樂及影視產品專門店「香港唱片」(Hong Kong Records),剩下 ...
成本甘高

首頁

尾頁

跳至