懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有感而發,呢排同老婆搭多左地鐵,大住個肚,但係十次有九次都無人會讓座我都好明白,我都係打工仔,返工放工都好想有個位坐下,只不過好多次個個都係打緊機,明明見到有大肚婆都扮見唔到,
唔係話要企係道德高地講咩,將心比己,當自己老左,唔舒服既時候,何嘗不是想有人讓座呢?
我地真係覺得好心酸!

別墅

d人只會覺得你甘矜貴可以唔出街/坐的士/揸車
利申: 我日日都係甘樣死迫地鐵返工

洋房

Marie爸爸 發表於
有感而發,呢排同老婆搭多左地鐵,大住個肚,但係十次有九次都無人會讓座我都好明白,我都係打工仔,返工放 ...

我覺得讓座的通常不會是後生仔女
反而中年讓座多
我自己心會諗「可能他腳痛或不適」
其實返放工時間迫迫迫驚撞到姐
又不能要求人地一定要讓嘅
社會風氣是這樣

洋房

hkmcdmcd 發表於 19-1-31 23:15
d人只會覺得你甘矜貴可以唔出街/坐的士/揸車
利申: 我日日都係甘樣死迫地鐵返工
...

我都係日日都係甘樣死迫地鐵返工,我只是覺得心酸,
人人都會有唔舒服既時候,將心比己咋

複式洋房

Marie爸爸 發表於 19-1-31 23:04
有感而發,呢排同老婆搭多左地鐵,大住個肚,但係十次有九次都無人會讓座我都好明白,我都係打工仔,返工放 ...

同感!就算企關愛/優先座附近都唔會讓你!唯有當佢需要個座位多過自己!

別墅

琴日37week+2放工,企係關愛坐附近都冇人讓~只好同自己講,人地唔係必然要讓俾你咖!

大宅

我有時唔舒服會用打機來分散注意力,所以未必打機的就無需要架。

別墅

大肚繁忙時間迫地鐵返工
d人會覺得我阻掟

別墅

第日生完推BB車
好多人更覺得神憎鬼厭
又阻掟
又驚你整到佢隻腳

大宅

Marie爸爸 發表於 19-1-31 23:18
我都係日日都係甘樣死迫地鐵返工,我只是覺得心酸,
人人都會有唔舒服既時候,將心比己咋
...

我都就來七個月肚大到好像八個月了,今天西鐵關愛坐一對男女平均50歲之間 都唔讓……我同朋友 佢有女女二歲多,得一個位置我比寶寶女坐著!我企著同朋友傾計……一排四個人沒有人讓

男爵府

就算d人只係坐兩個站, 無論巴士定火車都無人會起身讓架, 日日企返工都企到暈, 堅係心都淡, 尤其我自己一向會讓既, 真心覺得香港人太無情

複式洋房

唉~而家後生個d唔會讓~
8個月個陣坐火車~得個阿婆讓位畀我~
其他後生仔好似睇唔到咁~
真係心酸架~

洋房

millionbaby 發表於 19-2-1 04:50

佢唔迫到自己偷笑,只求一個位置安全到目的地,我地大肚媽媽唯有當企陣做下運動,冇計啦社會風氣問題~

複式洋房

所以我由始至終也冇期望人地讓座,咁會舒服好多。
有時候見到有位,行埋去,D人快步同你爭位都有

別墅

其實坐地鐵好多人扮瞓教唔讓座已經司空見慣。我覺得座位係先到先得,肯讓我會講聲唔該,唔肯讓我都唔會有咩特別感覺。但我昨日搭地鐵嬲到震。事原係我由旺角轉車去中環,我入左車廂,企左喺呀伯面前,隔離坐左二個呀婆。有一個呀婆坐到金鐘落車,另一個呀婆拍一拍我叫我坐低,我見都企左咁耐,仲有一個站都到中環咪話唔坐囉。點知我前面果個呀伯搭咀:「咁後生咪企下囉!」呀婆就回佢:「我驚佢俾人撞到個肚。」

呀伯果句說話,我真係嬲!大肚企得耐係會腰痛架!加上由頭都尾我無要求人地要讓俾我!但講野唔需要咁刻薄!我當下覺得呢位長者應該係石頭爆出黎,無呀媽生既!

大宅

近呢十年八年的香港人已轉變了太自私無愛心。我試過搭地鐵有人讓座俾我,但我差一步行到座位,竟然有個後生男人快步從我後面攝上來一下就坐咗個位仲要即時扮睇電話

民房

回覆樓主:

我自己懷孕接近6個月,個肚未明顯未有人讓座
但我自己尖沙咀放工返荃灣,會自己搭落中環等有位坐,好過企係度等人讓
但有次有兩公婆,個女人揹住個小朋友係金鐘上車,一上車就企係我前面,個b隻腳係我前面fing黎fing去然後兩公婆開始單打話冇人讓坐
其實我真心覺得
1. 你真係好有需要可以開聲問,而唔係企係度單打或者上網公審,問題係你有冇guts
2. 如果好似果兩公婆其實搭一搭落中環就自搵到位,點解唔搭多個站自己搵位
我明白好多人未必有需要坐,但坐左你又唔知佢有冇需要,唔通個個額頭寫住先得
衰既人有,好既人有
咪靠自己,我冇得坐頂唔順咪自己下站落車休息
求人不求己

大宅

回覆樓主:

純討論,不喜勿插

其實而家講緊成個社會風氣問題
讓坐係自覺性既,正所謂一家唔知一家事
對方坐得係度,我唔知人地其實有無需要
我開聲讓坐反而俾壓力對方
難道係一件好事?

我每日都搭地鐵返工放工,
真係見到一樣米養百樣人
視若無睹多的是
通常會讓坐都係中年人

利申:而家懷孕7個月,個肚明顯大
有時真心希望有條柱俾我扶下就好滿足
(須知道好多人無腰骨死都要成個身捱去條柱度先支撐到身體)
有人讓坐間直係執到

希望大家好好教育下一代
如果自己有位坐,身體無咩唔舒服,每一個站都可以留意下身邊有無需要讓坐既人喇

大宅

millionbaby 發表於 19-2-1 04:50

係呀香港嘅婆婆 姨姨懷過胎好明白孕婦心情,好好心大部分讓座,唯獨是那些年輕到四十歲嘅特意低頭看手機!打工係辛苦,我地雖然懷孕曾經亦是打工仔,就是企十個鐘收工都讓座比公公婆婆。唔係辛苦嘅問題係社會思想問題! 反而內地坐公交車有票務員提醒關愛坐係有需要人士!還有廣播……香港冇

複式洋房

未大肚時, 自己搭長途車, 好累, 有時真係好唔想讓....
所以大肚後, 一早已經做足心理準備唔會有人讓俾自己, 外表好人好者唔代表無需要, 無得批判
惟有咪自己行多兩步行去前一個站上車, 無位坐咪企下或者等下一班, 當做運動囉, 唔需要太糾結....

首頁

尾頁

跳至