自由講場

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

你地初一會唔會洗頭? 係咪唔可以掃地架?

係咪年30要比壓歲錢(利是)放小朋友枕頭底?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

fionalee668 發表於 19-2-1 12:07

唔係嘅,你鍾意可以跟足

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

講真,我年年都無跟。亞媽話初一吾可以吸地拖地,話d 財會走曬。我通常無理

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

我頂唔順唔洗頭, 日日都會洗, 但其實我唔明點解唔可以洗

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我係 初一唔洗頭,但過12點就會碌去洗 正月唔買鞋,年三十會比壓歲錢小朋友壓床,放足一年,同埋年三十晚會守歲,走廊燈長開到初三

伯爵府

fionalee668 發表於 19-2-1 12:16
我頂唔順唔洗頭, 日日都會洗, 但其實我唔明點解唔可以洗

鴻運當頭

大宅

我逢年三十晚都會比壓歲錢我兩個女的!
逢年初一唔用掃把掃地,但都會拖地的

伯爵府

初一一定唔沖涼,後生有年唔信,果年黑爆
我一定係年三十12點前沖好涼,一過12點到初二先沖涼
PS 我係要日日洗頭ge人,唔洗唔安落

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我仔長年枕頭底都有利事錢 出世到依家佢乾嗲比既利事響齊度

男爵府

點解用12點計? 如果計農曆應該夜晚11點就換第2日喎
又,壓歲錢要放幾耐架? 就咁放枕頭底唔會唔見? 我試過有年丫女自己撕開..

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

冇埋

伯爵府

回覆樓主:

初一不洗頭

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 想生BB熱投 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 藍尾巴 的帖子

ME TOO

象牙宮

回覆樓主:

年三十晚可放壓歲錢係枕頭底

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

只係唔掃地 唔倒垃圾 (其實初一 一早出咗街拜年)

照沖涼 照洗頭

男爵府

回覆樓主:

我日日洗頭

男爵府

初一 二 三都唔响屋企 冇咩習俗要做

伯爵府

fionalee668 發表於 19-2-1 12:29
點解用12點計? 如果計農曆應該夜晚11點就換第2日喎
又,壓歲錢要放幾耐架? 就咁放枕頭底唔會唔見? ...

放床墊下面,基本上小朋友唔會知

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

藍尾巴 發表於 19-2-1 12:17
我係 初一唔洗頭,但過12點就會碌去洗 正月唔買鞋,年三十會比壓歲錢小朋友壓床,放 ...

X2

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

藍尾巴 發表於 19-2-1 12:17
我係 初一唔洗頭,但過12點就會碌去洗 正月唔買鞋,年三十會比壓歲錢小朋友壓床,放 ...

我家重有年三十晚會守歲

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊