懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係侍候兩位主子的。仍然抱佢哋。比佢哋上床瞓。而剷屎就一向都係老公做的。這樣係咪無問題。還有甚麼要注意呢。thx

我家還有鸚鵡一隻。上網睇過無咩要特別注意。便便都係老公攪掂哂的

定中已有3 部空氣清新機。夠嘛

我絕不棄養。係希望注意細節上的事。希望靚媽們指點吓。thx!

複式洋房

magggg 發表於 19-2-3 14:46
我係侍候兩位主子的。仍然抱佢哋。比佢哋上床瞓。而剷屎就一向都係老公做的。這樣係咪無問題。還有甚麼要注 ...

恭喜你呀!

我屋企都有貓貓。懷孕初期已經抽血驗咗弓形蟲。之後就係好小心冇比貓貓入廚房掂到生肉。

鏟屎/清潔就全部交比先生做。都係照樣同我哋訓埋一齊。

而家我女已經三個月啦。其實只要懷孕早期留意返冇惹到弓形蟲病毒就冇問題。

加油!

別墅

我都剛懷孕,家有3隻寶貝~一向同床訓~
剷屎工作已經交比老公接手了~
我未抽血驗有無弓型蟲,但本身貓貓無食生肉同外出習慣~
之前有姑娘話最好暫時唔好同貓貓親吻(咀咀錫錫之類),同話如果佢地踩屎要同立即清潔~

#絕對支持貓貓同BB可以一齊生活~

複式洋房

Jellyfish2018 發表於 19-2-3 15:33
恭喜你呀!

我屋企都有貓貓。懷孕初期已經抽血驗咗弓形蟲。之後就係好小心冇比貓貓入廚房掂到生肉。

good! 過完年我同埋d 貓貓都驗吓先。thx!

複式洋房

邦邦貓 發表於 19-2-3 15:46
我都剛懷孕,家有3隻寶貝~一向同床訓~
剷屎工作已經交比老公接手了~
我未抽血驗有無弓型蟲,但本身貓貓 ...

我d貓貓都無食生肉的。我而家係貓厠所出而鋪消毒布比佢哋踏吓。我唸會好dd嘅!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

好得意亞你問清楚醫生,做足檢查既話應該問題唔大既

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-2-3 15:51
好得意亞你問清楚醫生,做足檢查既話應該問題唔大既

上網睇d報道。我覺太誇張。問過醫生。只答我。注意衛生同飲食就可以。又太兒戲。貢梗係嚟問吓。有經驗的靚媽們呢。唔該哂

男爵府

我女女 20 日大,隻貓仍然同我訓覺。
對我嚟講無咩要特別留意,反而貓貓會幫我睇一睇住個女。
不過要勤力梳毛

複式洋房

我就照抱照一齊訓 係唔錫囉 改錫頭仔
不過買左支AQ 噴下床同貓貓
咁樣就安心啲 屋企人都冇講啲咩

複式洋房

Jellyfish2018 發表於 19-2-3 15:33
恭喜你呀!

請問係咪去婦科醫生到話抽血 想驗有無弓形蟲嗎?

別墅

我係侍候兩位主子的。仍然抱佢哋。比佢哋上床瞓。而剷屎就一向都係老公做的。這樣係咪無問題。還有甚麼要注 ...

我家都有一隻貓主子,日常比糧抱下佢仍不變,係鏟屎比我老公做 但有時老公不在 我都有做
唯有洗多幾次手 相信問題不大。貓咪冇出街 感染上機會微好多 我每三個月都比杜蟲藥佢食 應該ok的。唯獨係話想買部空氣清新機用 講到依家35週都未買到 哈哈哈

我地絕不棄養架,大家加油吧(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

Ziyumami 發表於 19-2-3 16:38
我就照抱照一齊訓 係唔錫囉 改錫頭仔
不過買左支AQ 噴下床同貓貓
咁樣就安心啲 屋企人都冇講啲咩

AQ係咪消毒除蝨果支。有圖嘛。等我又買支噴吓先。thx

複式洋房

lucky-happy 發表於 19-2-3 16:52
我家都有一隻貓主子,日常比糧抱下佢仍不變,係鏟屎比我老公做 但有時老公不在 我都有做
唯有洗多幾次手 ...

你自己清便便果時。記得帶埋口罩呢。會好一點點的。空氣清新機對我嚟講係必需的。因我家未計貓。雀。已有3 個孩子了。

大宅

你嘅寵物都好可愛呀!
我表姐都有養貓,便便都係表姐夫負責,我表姐接觸佢前都幫佢嘅手腳消毒。
注意衛生就可以,依家佢囡囡都歲幾,同貓貓玩都無問題。

別墅

magggg 發表於 19-2-3 17:03
你自己清便便果時。記得帶埋口罩呢。會好一點點的。空氣清新機對我嚟講係必需的。因我家未計貓。雀。已有3 ...

明白 謝謝提點
原來你有三個孩子了 經驗都很豐富喔。
我想問你用邊款空氣清新機?我睇左好耐都唔知邊部好 3M 中size 果款唔知夠唔夠呢?

複式洋房

lucky-happy 發表於 19-2-3 17:07
明白 謝謝提點
原來你有三個孩子了 經驗都很豐富喔。
我想問你用邊款空氣清新機?我睇左好耐都唔知邊部好 ...

我d 經驗係對小朋友的。毛孩係呢方面我都係弱一點的。3 m 我未用過。我就有以下呢3 部。tefal我最喜歡。寧靜易清洗。Sharp呢個牌子都靜嘅。但我覺得一般。Philips都好過sharp. 都係d普通機。

複式洋房

magggg 發表於 19-2-3 17:00
AQ係咪消毒除蝨果支。有圖嘛。等我又買支噴吓先。thx

我用呢支 清毒除臭
可以直接噴落貓貓到 小朋友都冇影響
有時佢地痾完大小我都會抺手仔再噴下
佢地訓係床個位又噴下咁

大宅

我有5隻(emoji) , 知道有左後, 鏟(emoji)重任交比老公。
有照比佢地入房玩, 而家(emoji)(emoji)4個月啦~

複式洋房

Ziyumami 發表於 19-2-3 17:28
我用呢支 清毒除臭
可以直接噴落貓貓到 小朋友都冇影響
有時佢地痾完大小我都會抺手仔再噴下

thx!

大宅

youandme123 發表於 19-2-3 16:43
請問係咪去婦科醫生到話抽血 想驗有無弓形蟲嗎?

我諗一般嘅傅科診所未必有,不過佢會寫紙比你去啲化驗所化驗。我同我隻貓嗰陣都有驗到。

首頁

尾頁

跳至