婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

交代下背景,我同6299分隔異國,通常一年有一兩個月佢地會黎我地屋企住,今次黎左一星期,仲有三星期同住,成日都有啲嘔血無聊小事,我想睇下係唔係我反應過大兼請教應該點應對先啱

1.琴日有朋友黎玩,佢話要洗提子招呼大家,sink度放滿佢要解凍既冰鮮魚肉,佢放左啲提子喺魚肉上面一下,我即刻同佢講咁樣唔好,雖然啲野有袋裝住,唔知啲袋有無穿

2.洗完提子,可能先前我話左佢,佢不停問我某隻普通膠盤裝唔裝得提子食,嘔血係因為佢唔明白生魚同提子放一齊既危險性,可能覺得我無理取鬧,到普通要用咩盤裝佢就唔敢決定

別墅

km1705 發表於 19-2-4 10:27
交代下背景,我同6299分隔異國,通常一年有一兩個月佢地會黎我地屋企住,今次黎左一星期,仲有三星期同住, ...

唔知點解話我多字數,所以要分開黎post

3.出左後院,我招呼朋友同其他拎野食出去,見到佢幫手抹枱,跟著見我囝喺出面周圍摸,佢用抹完枱既布抹我囝隻手出面大塵,我囝對手同張枱都係污糟,但用抹枱布抹我囝對手……今次係我c6旁邊見到同話佢

別墅

km1705 發表於 19-2-4 10:32
唔知點解話我多字數,所以要分開黎post

3.出左後院,我招呼朋友同其他拎野食出去,見到佢幫手抹枱,跟著 ...

4.琴日係朋友叫盤菜黎食,同決定再叫多啲外賣,99話可以煮啲(仲硬梆梆)魚類雞肉咁,無人有興趣,啲朋友出去拎外賣,得我地兩個人時,佢又突然喺我耳邊細細聲掩咀口up up(好似係再提出可以煮屋企嗰啲'未解凍'既餸,我聽唔清亦覺得好似有烏蠅喺耳邊飛咁)嗰一下我覺得自己好衰,我煩到出唔到聲仲無禮貌咁推左佢一下,打斷佢說話,跟住就唔理佢(掩咀細細聲喺人耳邊講秘密咁係佢啲小習慣,我同c6都唔鍾意佢咁,c6話佢同鬧過佢好多次,我琴日一來覺得佢煩,二來我覺得唔需要佢插口安排,我雖然係主人家,但食物係其他人負責,大家有咗決定,佢唔識趣又要加意見,我姑仔成日話佢多口)

公爵府

咁你99一年返來住一個月,好多野就體諒一下啦。而且佢都係想帮下手,可能你會接受唔到佢果套,但老實講,老人家一直以來都係用舊果套,新事物一下子改變不了。你所講99的問題,真係唔係什麼大不了,討厭一個人,佢做每樣野,你都覺得唔啱。你朋友來玩,佢只是想出一分力,無諗過你哋會嫌棄。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

km1705 發表於 19-2-4 10:27
交代下背景,我同6299分隔異國,通常一年有一兩個月佢地會黎我地屋企住,今次黎左一星期,仲有三星期同住, ...

阿嫂同奶奶住,如果有朋友嚟就叫奶奶稍為迴避,就會過咗嚟我度

提子同肉放得咁近,當然有衛生嘅問題
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

Miulo 發表於 19-2-4 12:29
咁你99一年返來住一個月,好多野就體諒一下啦。而且佢都係想帮下手,可能你會接受唔到佢果套,但老實講,老 ...

都真係因為我睇佢唔順眼,佢地黎我會有壓力,因為佢地一家都成日鬧交,99同62嘈 的話就一哭二鬧,嘈交嘈到掉爛我屋企啲野,佢地兩老好似計時炸彈唔知幾時爆

唉,純粹呻下,依家講完心情都無咁煩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

km1705 發表於 19-2-4 22:41

都真係因為我睇佢唔順眼,佢地黎我會有壓力,因為佢地一家都 ...

好多時都要你老公出手,你唔方便講咁多
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

你老爺奶奶是否大6人?除左衛生差D,奶奶其實想幫下手!

別墅

crystal媽咪 發表於 19-2-4 17:04
阿嫂同奶奶住,如果有朋友嚟就叫奶奶稍為迴避,就會過咗嚟我度

提子同肉放得咁近,當然有衛生嘅問題

今日又比我見到熟蝦放埋生肉度一齊解凍,琴晚啲凈飯上面放左盒解凍既生鮑魚(包飯既保鲜纸甩甩漏漏,薄薄保鮮纸上面就係鮑魚)

別墅

Fion710 發表於 19-2-4 22:51
你老爺奶奶是否大6人?除左衛生差D,奶奶其實想幫下手!

去左香港幾十年既大陸人,應該同佢唔識字有好大關係

男爵府

回覆樓主:

我99又係完全無呢啲衛生意識!(呢啲同係唔係大陸人無關,佢係純正香港人)。雪櫃啲生肉隔離又放碟熟嘢咁。 講過n 咁多次都唔聽。我已突登買啲唔同顏色花紋嘅布抺碗碟,佢就用用吓又用嚟抺枱,抺完又抺碗, 搞到全部布變抺枱布。 其實我都唔覺自己過份要求,都只係想衛生啲啫, 對大家都好。

大宅

你嗰下推開人,然後唔理人,一定係唔啱!

大宅

我奶奶都係,抺布黑晒,臭晒,仲周圍抺。
努力過,也買了一大堆新抺布,點知佢嫌舊的未爛,新的全部收埋。
唯有當自己盲,睇唔到。吃左唔痾就算。。。唉

別墅

甜甜人妻 發表於 19-2-5 10:00
你嗰下推開人,然後唔理人,一定係唔啱!

我都知自己無禮,會反省

別墅

我都明白你心情,我都係住外國,佢哋嚟住幾個禮拜我都唔知點咁。而家我喺香港同佢地住幾個月我都好唔慣,尤其係衛生問題,但係佢哋又對我好好,搞到我好矛盾

別墅

講起衛生問題,我果個係成日將食剩既餸唔包保鮮紙就咁放雪櫃,講咗10萬次都作風依舊~超級無奈

首頁

尾頁

跳至