意見反饋
義工

自由講場 今日: 484|主題: 1024635

跳至
聽完長輩說話,唔開心,3個都是同年  

珍珠宮

國民生產總值:37611

2019新春慶豚圓 2019勳章

初一去食晚飯,有2個親友都是同我同年……
長輩話我……點解你地同年……人地買樓……
而你樓又冇,只住公屋……,我可以點喎……
我都唔想,啲錢留比仔女,好過個個月辛苦供樓,住公屋又如何,又可以豪旅行……,但我住左幾年,只係去澳門,冇錢再去其他國家。

edhepp    發表於 19-2-6 18:07

複式洋房

國民生產總值:481

回覆樓主:

唔駛唔開心
每個人都有佢選擇過嘅生活
住公屋但你可以提供好嘅生活比小朋友
咁又有咩問題
住私樓但無親子時間又好咩唔通

伯爵府

國民生產總值:18231

家家戶戶背景、際遇不同
又點可以咁比較?
長輩講野,笑下就算
無謂傷和氣

至於公屋、私樓
咁又唔洗話人地辛苦供樓、冇得「豪」旅行既
咁講有點「酸」

子爵府

國民生產總值:11131

channba31 發表於 19-2-6 17:14
而你樓又冇,只住公 ...

你有你生活,理得佢地

wcpcelia    發表於 19-2-7 17:39
FJmom    發表於 19-2-7 00:33

男爵府

國民生產總值:6744

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

我會回佢:依家有屋住又唔係要瞓街,我鐘意楂住cash多過楂住層樓

男爵府

國民生產總值:5808

chole_bb 發表於 19-2-6 17:20
我會回佢:依家有屋住又唔係要瞓街,我鐘意楂住cash多過楂住層樓

有買到樓既cash 理論上唔應該住公屋阿?
濫用資源?

咁世界實有人有錢 有人窮鬼
各有各生活

翡翠宮

國民生產總值:81007

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

話佢知今年有2套戲名好正, 問下佢鍾意邊套戲名多d,恭喜八婆 定 你咪理,我愛你

Mnbvcxdsa    發表於 19-2-6 23:49
pansy888hk    發表於 19-2-6 21:37

別墅

國民生產總值:893

2019新春慶豚圓

痴線, 住公屋先係勝利的一方啊而家! 自己要點生活人地冇權批評囉

侯爵府

國民生產總值:22207

2019新春慶豚圓

人比人比死人。
況且有一層普通住宅也沒有什麼大不了。

自己三餐無優已經好好。
我會答佢,錢財生外物,自己又唔係無屋住,最重要是一家人平平安安,生活安穩,我已經很滿足了。做人要知足常樂。

子爵府

國民生產總值:14056

回覆樓主:

住公屋先有錢呀,佢唔抵得你啫

瑪瑙宮

國民生產總值:125137

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

食古不化, 咁講野!!

公爵府

國民生產總值:28160

2019新春慶豚圓

yurijm 發表於 19-2-6 17:19
家家戶戶背景、際遇不同
又點可以咁比較?
長輩講野,笑下就算

直情就係酸啦
個長輩係冇禮貌
但樓主咁講嘢
心態唔多好

子爵府

國民生產總值:11321

回覆樓主:

比我寧願住公屋,供樓供到斷氣你供埋我個份

珊瑚宮

國民生產總值:113866

住公屋而家有乜唔好,租平,起碼冇為左供樓咁辛苦,住私人樓,大把人供到cc下 ,唔需理會其他人講既野。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

國民生產總值:11097

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 BK Milk勳章

聽下就算,都唔通氣,唯老不尊

大宅

國民生產總值:1638

沒咩好比較,但我會思考遠少少,二個仔女長大後,住屋問題點算?

男爵府

國民生產總值:6171

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

樓主咪直接講番果d說話過佢地聽麻

子爵府

國民生產總值:10434

回覆樓主:

而家黎講最實際留層樓比下一代,呢個係最大既安心,有能力梗係買啦

水晶宮

國民生產總值:58981

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

現在樓價咁貴,我反而會理解,點解咁多人想住公屋。
以後樓價平,住公屋被歧視既仲多。

大宅

國民生產總值:4521

有d人講野真係難聽過粗口
唔好上心
再唔係話返佢咒下佢

12345678910... 11
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.