自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

好想問下大家,如果以下嘅情況你哋會唔會覺得係我嘅問題?定係我男朋友嘅問題呢?

如果你哋拍拖時已經知道你嘅男或女朋友 係唔整潔, 即係例如會唔沖涼唔洗頭就上床瞓覺, 你哋 會唔會覺得 個另一半可以為咗你而改變佢咁多年嘅習慣呢?

好多人話,你愛對方就唔應該企圖改變對方嘅性格, 唔應該改變對方成為一個你自己想要嘅人。你咁樣唔係愛佢只係複製緊另一個自己, 但問題係 而家我嘅另一半佢嘅衛生情況都比較惡劣 。如果婚前已經知道呢啲 ,係咪唔應該㗎佢? 因為你叫佢改嘅時候佢就會話你有潔癖

子爵府

回覆樓主:

《嫁》佢

珍珠宮

呢 d 咩愛一個人點點點係用黎老吹同嗌交,limit 一個人思考同做事
佢同你生活大家習慣就唔到就無計,唔分手就 work it out

珍珠宮

最理想既係
佢願意自動自覺改
我家例子係我爸為了同我媽結婚
自動自覺戒煙

如果要提醒佢,佢先改
我諗十之八九改唔到

琥珀宮

畀面勳章

wewanwan 發表於 19-2-7 22:08
好想問下大家,如果以下嘅情況你哋會唔會覺得係我嘅問題?定係我男朋友嘅問題呢?

如果你哋拍拖時已經知道你 ...

要睇呢 d 習慣,係一次半次,定日日係咁
例如 : 去旅行 / 返工攰到喊,唔洗頭唔沖涼就瞓,我唔覺係壞習慣,會體諒

但,記得之前有 jm 話,結婚前唔知個老公,去完廁所大大都唔抹,我一定唔接受

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

如你自己都接受唔到佢咁唔衛生,我唔會嫁

唔嘥大家時間,會分開!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

女人最儍既其中一樣野係以為愛可以改變對方

wcpcelia    發表於 19-2-8 12:24
BBJOJO    發表於 19-2-7 23:14

子爵府

nsychristy 發表於 19-2-7 22:10
呢 d 咩愛一個人點點點係用黎老吹同嗌交,limit 一個人思考同做事
佢同你生活大家習慣就唔到就無計,唔分手 ...

多謝你嘅回覆 ,我只係諗,我唔係要求佢要一日沖三次涼, 每次要洗手抹手, 但我只係好基本嘅要求, 夜晚出完街唔可以著 出街衫訓上床 ,要沖完涼先可以上床。 出街嘅鞋唔可以著住通屋走, 去廁所要沖厠, 難道我這些要求也很過份嗎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁睇下你有幾頂唔順了

珍珠宮

wewanwan 發表於 19-2-7 22:13
多謝你嘅回覆 ,我只係諗,我唔係要求佢要一日沖三次涼, 每次要洗手抹手, 但我只係好基本嘅要求, 夜晚 ...

女人唔使諗要求過唔過份
係你用咩方式同佢溝通可以令佢滿足你

珍珠宮

回覆樓主

如果我拍拖時知道對方衛生習慣我唔接受的話,
我會分手。
因為我知道自己忍唔到污糟既人,
亦無謂迫人改,
大家都可以選擇岩自己既人。

BBJOJO    發表於 19-2-7 23:14

子爵府

yurijm 發表於 19-2-7 22:12
最理想既係
佢願意自動自覺改
我家例子係我爸為了同我媽結婚

謝謝你回覆,我就係咁樣諗啦,佢成日講到口中幾愛我, 點解唔肯為我改變下呢。但同時又諗要改變咗佢, 我係咪好港女

翡翠宮

畀面勳章

例如會唔沖涼唔洗頭就上床瞓覺==即係每日都要洗頭沖涼先可以上床瞓?sorry,我都做唔到,我唔中意夜晚洗頭,有時返屋企太夜太倦,我都瞓醒來先算。
如果我另一半要求我日日沖涼洗頭先可以瞓,一定日日有交嗌。

cissie    發表於 19-2-8 01:39
日日是好日

子爵府

raven 發表於 19-2-7 22:13

絕對認同啦,我又唔係第一次拍拖,所以我深深地知道冇可能去改變一個人

伯爵府

raven 發表於 19-2-7 22:13

認同, 不過愛情係盲目,嘅戀愛中嘅人都係盲目嘅

wcpcelia    發表於 19-2-8 12:24

翡翠宮

畀面勳章

如果佢既衛生習慣惡劣到不可以容忍,應該走人而唔係要求對方改,因為一定死好多細胞都叫唔到佢改,就算答應左你都做唔到。
正如你不能容忍別人不洗頭沖涼就上床,相反叫你唔好日日洗頭浪費食水,你又做唔做到?

goldpiglet    發表於 19-2-8 01:13
日日是好日

子爵府

I9528 發表於 19-2-7 22:12
例如 : 去旅行 / 返工攰到喊,唔洗頭唔沖涼就瞓,我唔覺係壞習慣 ...

因為我唔係同佢一齊住, 所以都唔能夠保證佢呢一個嘅所謂《間中》係幾間中?佢口講就話間中囉,而且仲舉例話,之前我同佢去旅行都日日有沖涼啦, 但重點係我同佢去旅行係三日兩夜,所以真正沖涼嘅時間只係兩日,咁當然佢都會做足啦,但如果結婚就係一星期對足七日

子爵府

chungsfamily 發表於 19-2-7 22:12
如你自己都接受唔到佢咁唔衛生,我唔會嫁

唔嘥大家時間,會分開!

所以我都係苦惱緊,我知道要改變一個40 年嘅人嘅習慣, 幾乎冇可能

子爵府

nsychristy 發表於 19-2-7 22:14
女人唔使諗要求過唔過份
係你用咩方式同佢溝通可以令佢滿足你

我硬既軟既都有試過

水晶宮

I9528 發表於 19-2-7 22:12
例如 : 去旅行 / 返工攰到喊,唔洗頭唔沖涼就瞓,我唔覺係壞習慣 ...

我都記得果個post,果位樓主的老公經常去完大大唔冲水,睇怕佢亦唔會洗手。呢d如果男方唔改,分手就分手,一世人流流長,日日咁樣太委屈。

首頁
12345...15

尾頁

跳至