意見反饋
義工

0-6個月 今日: 5|主題: 29043

加固唔整冰粒

別墅

國民生產總值:953

2019新春慶豚圓

想請問,有無媽媽係每日整新鮮食物俾bb而唔會整冰粒?分量/時間/種類等等都係整冰粒方便,但如果想要每日新鮮,想請教下有無心得可以分享,謝謝。

王國熱話
新手iPhone 請問有d咩配件介紹
請問想買家俬,怎麼找集運?
請問有冇人在淘寶訂造傢俬在港量尺?
請問邊間集運送上門平d

男爵府

國民生產總值:6570

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-8 23:55
想請問,有無媽媽係每日整新鮮食物俾bb而唔會整冰粒?分量/時間/種類等等都係整冰粒方便,但如果想要每日新 ...

如果係全職媽媽就梗係每日新鮮整啦,如果要返工或者俾人凑可能整冰粒方便,我未整過,但俾我揀點都會整新鮮

別墅

2019新春慶豚圓

pigpiglamlam 發表於 19-2-9 00:43
如果係全職媽媽就梗係每日新鮮整啦,如果要返工或者俾人凑可能整冰粒方便,我未整過,但俾我揀點都會整新 ...

我係ftm,所以想每日鮮,不過擔心整唔到咁多,咁你打算點安排時間?

別墅

國民生產總值:744

2019勳章

我係ftm..不過我都係整冰粒,因為bb太痴身,無辦法花甘多時間去整新鮮,加上食材一整就會多好多,唔想浪費,時間要預個半鐘先整好,我指整蓉再加攤凍,好多功夫

男爵府

國民生產總值:6570

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-9 10:59
我係ftm,所以想每日鮮,不過擔心整唔到咁多,咁你打算點安排時間?

你小朋友幾大,剛開始加固嘛?

大宅

國民生產總值:3632

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-8 23:55
想請問,有無媽媽係每日整新鮮食物俾bb而唔會整冰粒?分量/時間/種類等等都係整冰粒方便,但如果想要每日新 ...

可以考慮買部蒸煮攪拌機,2手既唔太貴,咁會好方便

珍珠宮

國民生產總值:45020

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

其實可以日日新鮮架,小朋友食唔曬既食材,大人當日食就OK喇,不過日日新鮮既話,真係需要時間

珍珠宮

國民生產總值:43379

2019新春慶豚圓

我要做媽媽 發表於 19-2-9 15:34
其實可以日日新鮮架,小朋友食唔曬既食材,大人當日食就OK喇,不過日日新鮮既話,真係需要時間 ...

我都係,因為我媽咪負責飲食,所以多數係新鮮

別墅

2019新春慶豚圓

pigpiglamlam 發表於 19-2-9 14:56
你小朋友幾大,剛開始加固嘛?

岩開始,差不多6m

別墅

2019新春慶豚圓

kissapplegirl 發表於 19-2-9 15:08
可以考慮買部蒸煮攪拌機,2手既唔太貴,咁會好方便

我本身有blender,諗住用返就唔嘥錢買,所以都無乜硏究,淨係聽過有d好用既都要4、5千

大宅

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-10 17:14
我本身有blender,諗住用返就唔嘥錢買,所以都無乜硏究,淨係聽過有d好用既都要4、5千
...

bb蒸煮機好似1千頭買到一部新既,泥緊bb展可以去望下,我係ftm,我屋企有攪拌機所以無買蒸煮機,我覺得每次用完再洗有d麻煩,平時湊仔都無晒時間 我諗蒸煮攪拌機會方便dd掛
我平時好小整冰粒,因為新鮮係最好,加上我個b好挑食,淨係試米糊,蕃薯糊,南瓜糊等都試到佢9個月先代到一餐,中途試左1個月BLW,到9個月時已經變成食bb麵同自己拎住雞翼食,個時用刀切碎d材料就得喇,所以部攪拌機我用左唔係好多次,有時懶就一包即食果蓉當1餐

別墅

2019新春慶豚圓

kissapplegirl 發表於 19-2-10 18:16
bb蒸煮機好似1千頭買到一部新既,泥緊bb展可以去望下,我係ftm,我屋企有攪拌機所以無買蒸煮機,我覺得每 ...

9個月已經可以拎雞翼食???

大宅

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-11 10:16
9個月已經可以拎雞翼食???

可以呀,煮粥,麵時一齊煮,bb食到好干淨添
我覺得因應bb嘅加固進度,咀嚼能力,提供唔同嘅食材,唔同質感就得

別墅

國民生產總值:607

2019新春慶豚圓

每日新鮮啦,如果買得少,一條蘿蔔,一條瓜甘,可以去超市唔會黑面

別墅

2019新春慶豚圓

kissapplegirl 發表於 19-2-11 13:03
可以呀,煮粥,麵時一齊煮,bb食到好干淨添
我覺得因應bb嘅加固進度,咀嚼能力,提供唔同嘅食材,唔同質感 ...

記得呢度有媽媽教過我整魚湯粥,個個係咪你呀

別墅

2019新春慶豚圓

moksamuel 發表於 19-2-11 16:01
每日新鮮啦,如果買得少,一條蘿蔔,一條瓜甘,可以去超市唔會黑面

我不嬲都係超市買多~前兩日開始整,希望可以堅持啦

別墅

國民生產總值:607

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-11 16:42
我不嬲都係超市買多~前兩日開始整,希望可以堅持啦

買個蒸煮機,好方便架,大D都可以整其他野

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.