意見反饋
義工

6個月-1歲 今日: 4|主題: 14425

加固唔整冰粒

別墅

國民生產總值:953

2019新春慶豚圓

想請問,有無媽媽係每日整新鮮食物俾bb而唔會整冰粒?分量/時間/種類等等都係整冰粒方便,但如果想要每日新鮮,想請教下有無心得可以分享,謝謝。

王國熱話
初生嬰兒成日喊 唔肯訓
找不上幼稚園的同路人
1歲8個月BB 唔肯瞓午睡
喊先坐奶?

洋房

國民生產總值:44

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-8 23:56
想請問,有無媽媽係每日整新鮮食物俾bb而唔會整冰粒?分量/時間/種類等等都係整冰粒方便,但如果想要每日新 ...

我買定d蕃茄,蕃薯,紅蘿蔔,南瓜,粟子做粥底;再整蒸魚拆肉,或蒸雞,豬肉打蓉加入去粥度;仲可以加紫菜

別墅

2019新春慶豚圓

shunshunmum 發表於 19-2-9 00:46
我買定d蕃茄,蕃薯,紅蘿蔔,南瓜,粟子做粥底;再整蒸魚拆肉,或蒸雞,豬肉打蓉加入去粥度;仲可以加紫菜 ...

你係每日新鮮煮?會唔會用好多時間?同埋想請教下點煲蔬果粥底?切粒加水加米一齊煲?

洋房

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

6月時加固買左個煲粥仔電飯煲P字頭,有BB粥mode, 放米放水就ok, 煲2小時,煲完好綿,初期俾白粥佢學食;
到佢識食,開始放切細左既南瓜或蕃薯,(都切到半舊麻雀咁大) ,煮完好淋,用匙壓扁;
初時食唔到肉,可以放埋肉落去粥一齊煲,淨係要d味,夾起d肉;到bb大D食得好,消化能力好d, 可以blend左舊肉,俾埋bb食;
魚我就買海魚,另外蒸,食前先蒸拆肉撈粥;呢個要超小心~
主要俾魚肉, 豬肉/雞肉1星期2次;1歲以上先俾牛肉
菜唔可以放得耐,會有亞屑酸鹽,我會淥好切碎蓉撈粥;
FTM所以可以俾到心機時間;
我依家煲粥都係5分鐘攪掂,係另外蒸魚時煩d
但BB食得幾好,咩都值得

別墅

2019新春慶豚圓

shunshunmum 發表於 19-2-9 12:28
6月時加固買左個煲粥仔電飯煲P字頭,有BB粥mode, 放米放水就ok, 煲2小時,煲完好綿,初期俾白粥佢學食;
到 ...

多謝你咁詳細回覆呀~想問bb粥mode個mode名係咩?

珍珠宮

國民生產總值:43379

2019新春慶豚圓

到 ...

好多謝呢位媽咪,好詳細

男爵府

國民生產總值:8723

2019新春慶豚圓

到 ...

點解煲粥5分鐘搞掂咁快嘅 我只煲煲2個鐘 好煩

洋房

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-10 17:08
多謝你咁詳細回覆呀~想問bb粥mode個mode名係咩?

唔駛客氣~
個mode 係 porridge>嬰兒粥

洋房

2019新春慶豚圓

bchuma 發表於 19-2-10 22:13
點解煲粥5分鐘搞掂咁快嘅 我只煲煲2個鐘 好煩

5分鐘洗米切蕃薯切肉,按制;
等2個鐘就有得食,唔覺得煩

洋房

2019新春慶豚圓

GCHK 發表於 19-2-10 21:46
好多謝呢位媽咪,好詳細

唔多謝,啱啱歷練完,分享下~~

別墅

2019新春慶豚圓

shunshunmum 發表於 19-2-11 01:30
唔駛客氣~
個mode 係 porridge>嬰兒粥

我都有呢個mode呀可以試下~係咪將d蕃薯南瓜粒一齊放落去煲就得?

男爵府

國民生產總值:8723

2019新春慶豚圓

shunshunmum 發表於 19-2-11 01:32
5分鐘洗米切蕃薯切肉,按制;
等2個鐘就有得食,唔覺得煩

原來係5分鐘準備工作

洋房

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-11 09:13
我都有呢個mode呀可以試下~係咪將d蕃薯南瓜粒一齊放落去煲就得?

係啊~記得跟返佢個刻度落水~
BB綿粥要比煲飯多好多水

呢個係我今朝煮俾囡囡,佢差不多1 歲,所以我用煲飯mode, 之後再用少少水煮開,
差不多要教佢食大人飯

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

2019新春慶豚圓

shunshunmum 發表於 19-2-11 11:00
係啊~記得跟返佢個刻度落水~
BB綿粥要比煲飯多好多水

煲綿粥要跟刻度?唔係十倍粥就十倍水咁?我搵日真係要試下煲一次先~

珍珠宮

國民生產總值:43379

2019新春慶豚圓

shunshunmum 發表於 19-2-11 01:33
唔多謝,啱啱歷練完,分享下~~

真係好鍾意上BK學嘢

洋房

2019新春慶豚圓

Saturdaymorning 發表於 19-2-11 16:44
煲綿粥要跟刻度?唔係十倍粥就十倍水咁?我搵日真係要試下煲一次先~

啱啱search左10倍粥原來咁解~~真係長知識了☺不過我無俾過10倍粥bb食,食米糊其實已經調教左佢由稀變杰少少既質感,米糊加左鐵質,所以我最初轉固係由米糊開始,到吞得好先整粥仔俾bb, 所以無稀到水咁,反而我覺得太水容易濁親,道理就好似d老人家吞嚥困難要加凝固粉咁,可以參考健康院本書仔,圖文並茂,好清楚啊~

大宅

國民生產總值:2201

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我冇做冰粒的 我用recolte小飯煲,40分鐘煲到粥,爛飯又得。
我仔由加固到而家2歲半啦。
之後到細仔用!呢個煲超好用!
當年萬寧換的 而家log on/ citysuper有售

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.