自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你地有冇幫你地既小朋友辦'香港永久居民身份'?

我而家辦理緊,但我想問國籍問題,你地會填寫乜野呢?因為份form寫合資格人士係, '香港永久性居民存海外所生的中國藉子女'..

咁我應該填寫亞女既國籍為chinese定 irish(佢有irish passport)呢?

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我都想知!我同老公住USA,不過係英籍,passport係EU嘅,另外我又係HK人,老公又再有另一個國籍!個囡係USA出世就係美籍。一家加埋有4個國籍咁多,可唔可以攞齊4個?我勁唔想佢係美籍呀!

如果passport同我哋唔同,出入境會唔會好唔方便㗎?

P.S. Sorry呀,我借咗個topic嚟順便問埋 ....
(講真國籍真係煩,以前97後攞BNO時我都永遠唔知自己填Chinese好定British HK好 .... )
原帖由 我愛Corina 於 09-4-25 07:37 發表

我而家辦理緊,但我想問國籍問題,你地會填寫乜野呢?因為份form寫合資格人士係, '香港永久性居民存海外所生的中國藉子女'..

咁我應該填寫亞女既國籍為chinese定 irish( ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你係邊到出世ga?
你個女出世時,你+你老公係乜國藉ga?

因為如果係bb出世時,父/母國籍會有影響申請ga...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我係HK出世,老公就係UK出世,不過佢祖國係Sri Lanka,bb出世時我哋住喺USA,不過老公同我都係英籍,USA只係簽證。我有HK生份證㗎喎,咁佢係咪可以攞埋英籍同港籍呢?我諗住多多益善呀!
原帖由 我愛Corina 於 09-4-25 07:58 發表
你係邊到出世ga?
你個女出世時,你+你老公係乜國藉ga?

因為如果係bb出世時,父/母國籍會有影響申請ga...

瑪瑙宮

UK citizen有份幾種(詳細我唔知啦),有d 如果父/母係citizen咁佢地個bb都會係英藉,但有d又話唔得,所以你最好去問下or上有關既網頁應該有得睇...

如果你生bb時,你已經係british citizen咁樣可能未必攪到香港永久居留(我問入境處就話唔得,我uncle問就話要帶小朋友返黎再講)..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想講bb爸爸是外籍人士,如果bb是在香港出世,bb都是跟爸爸國籍的,媽媽是香港人

瑪瑙宮

原帖由 shisa 於 09-4-25 00:35 發表
我想講bb爸爸是外籍人士,如果bb是在香港出世,bb都是跟爸爸國籍的,媽媽是香港人

佢有權跟佢媽咪係中國籍?係咪一定要跟daddy呢?

子爵府

我無考慮過跟番我(香港人)所以我囡在香港出世就拿了外國passport

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我諗都應該整到,不過可能煩d同貴d。

呢d嘢好多灰色地帶,個個case都唔同,真係好煩。

我諗HK好似你咁講應該要回港會易d。

至於UK又係學你講,有好多唔同Form俾唔同人仕填!我揾咗一份好似最啱我嘅,費用好似係300幾英鎊,不過都最後佢收我錢時又收咗另一個平d嘅價錢喎 .... 好亂!
呢d嘢都係佢哋想點就點,d條件係guidlines, 唔係一會跟足。

朋友係英國人娶美國人住喺USA,佢話去英國領事館登記就得。不過移民法成日轉,e+可能又唔同都唔出奇,最怕係會好貴!

不過我諗最少俾佢英籍啦,咁我哋一家可以有一個共同國籍會似樣d!

(我媽咪話有太多國籍唔好,中國政府會當我係間牒,有冇誇d呀!)
原帖由 我愛Corina 於 09-4-25 08:24 發表
UK citizen有份幾種(詳細我唔知啦),有d 如果父/母係citizen咁佢地個bb都會係英藉,但有d又話唔得,所以你最好去問下or上有關既網頁應該有得睇...

如果你生bb時,你已經係british citizen咁樣可能未必攪到香港永久居留( ...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

好多國家都可以有雙重國籍,應該係得喎,不過可能會洗好多錢 .... 不過唔知可唔可以4重國籍呢?
原帖由 我愛Corina 於 09-4-25 09:01 發表

佢有權跟佢媽咪係中國籍?係咪一定要跟daddy呢?

男爵府

我諗你要填Irish囉,因為已經有Irish passport
原帖由 我愛Corina 於 09-4-25 07:37 發表

咁我應該填寫亞女既國籍為chinese定 irish( ...

子爵府

原帖由 jacob614 於 09-4-25 10:02 發表
我諗你要填Irish囉,因為已經有Irish passport
應同你所講,因為我囡係國籍日本,所以佢所有文件都係填番日本籍的

男爵府

你本人passport係EU定BNO?你個女出生時你入左其他國籍未?呢個係關鍵
我例子係咁,英國出生,出生時母親尚未入英籍,我有三粒星身份証,但咁樣,我都唔到特區護照,無中國籍,只因為當年母親第一次入境英國時,係passport蓋"無條件停留"的印,我的資格就咁無,你可以參考下
好多唔同情況例子,真係要申請左,會有人同你跟進架
原帖由 紅紅 於 09-4-25 07:51 發表
我都想知!我同老公住USA,不過係英籍,passport係EU嘅,另外我又係HK人,老公又再有另一個國籍!個囡係USA出世就係美籍。一家加埋有4個國籍咁多,可唔可以攞齊4個?我勁唔想佢係美籍呀!

如果passport同我哋唔同,出入境會唔會好唔方便 ...

男爵府

打錯

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

bb出世時我已經係用EU passport,中國唔俾雙重國籍㗎?不過冇所謂,最緊要有權喺香港居留就得,我諗bb都唔需要中國籍,有居港權就得!我想問吓我老公可唔可以跟我有居港權呢?
原帖由 jacob614 於 09-4-25 10:15 發表
你本人passport係EU定BNO?你個女出生時你入左其他國籍未?呢個係關鍵
我例子係咁,英國出生,出生時母親尚未入英籍,我有三粒星身份証,但咁樣,我都唔到特區護照,無中國籍,只因為當年母親第一次入境英國時,係passport蓋"無條件 ...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

如果佢填Irish會唔會唔合資格申請呢?
原帖由 jacob614 於 09-4-25 10:02 發表

男爵府

中國比雙重國籍,但唔係你呢個case囉
原帖由 紅紅 於 09-4-25 10:29 發表
bb出世時我已經係用EU passport,中國唔俾雙重國籍㗎?不過冇所謂,最緊要有權喺香港居留就得,我諗bb都唔需要中國籍,有居港權就得!我想問吓我老公可唔可以跟我有居港權呢? ...

男爵府

http://www.hongkongvisas.com/chinese/hk_visa_handbook/hk_id.asp
我諗裡面講得比較清楚.....

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

連我都冇中國籍?我以為係HK出世就係有 .....
原帖由 jacob614 於 09-4-25 10:32 發表
中國比雙重國籍,但唔係你呢個case囉

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

thanks!
原帖由 jacob614 於 09-4-25 10:37 發表
http://www.hongkongvisas.com/chinese/hk_visa_handbook/hk_id.asp
我諗裡面講得比較清楚.....

首頁
12345...7

尾頁

跳至