夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咁多年嚟,有時因為一啲事唔開心同老公傾訴下,最後只會更唔開心,仲會鬧大交。每次我都好後悔自己點解會同佢講,亦好多次決心唔再表示意見,唔講感想,但有時疏忽忘記左,就會演變成辯論鬧交。幾年前我同佢講我地唔夾,無辦法相處,佢唔肯放棄,我地又有兩個仔,雖然都大個,但好難話分開,不過我有時真係好辛苦,唔想應酬佢,但佢好多嘢講,我唔同意都唔敢表達意見,費事鬧交。佢係一個無同理心嘅人,舉個例子:佢由細玩到大嘅女性朋友因為丈夫返大陸做嘢有外遇,向佢傾訴,佢第一個反應係同個女性朋友講:你老公揾小三你都有責任。唉,人哋已經咁慘咁唔開心,特登揾佢出嚟訴苦,佢仲踩多一腳,但佢覺得佢係實話實說,結果個女性朋友仲要同佢辯論話自己無錯,係老公錯,人哋已經心情咁差,但仲要同佢辯解自己立場,結果個女性朋友好耐無揾佢,差啲絕交。呢啲情況在佢同朋友之間發生過好幾次,在我身上就發生過好多次,每次我都好後悔同佢傾訴,因為之後我只會心情更差,我真係好攰,唔想同佢相處,因為講唔到心底話,講嘢又要就住,而且要日日對住,好辛苦。

珍珠宮

咁你吾同佢講野未岩囉。
佢個女性朋友搵你傾? 㸃解你會知

複式洋房

回覆 anna59 的帖子

佢返屋企講俾我知,整個對話講哂我知,佢覺得自己係實話實說無做錯,佢覺得老公會揾小三係兩夫妻關係有問題先俾小三有位入,我都同佢講要顧下對方感受,唔係話事實就一定要講,不過佢學唔到,我覺得佢喺呢方面係handicapp

珍珠宮

回覆 Coffeewine 的帖子

佢講中一半, 雙方都有負任, 但吾系一個搵小三嘅籍口, 可能講説話直接, 因為吾知佢用乜嘢語氣同人講, 男人唸嘢比較理性

翡翠宮

回覆樓主:

我都係一係吾講,一講就要中紅心既人
我既朋友都係真心好友。知道我吾會講無用既廢話,依然好好感情。

瑪瑙宮

老公搵小三自己都有責任, 我認同, 个女人唔想面對現實, 唔等如朋友要盲撐.

你同佢相處的問提, 從你提供的例子了解唔到, 不過, 女人係成日三幅被自己世界裏面 ge 野.

大宅

回覆樓主:

完全同我情況一樣
我都係講親感受,佢就會覺得我點解咁少事都會唔開心,講嗰刻我只係想佢安慰下理解下,但往往講完就更worse...十次有十次都係鬧交收場,久而久之,我已經好少再講感受,除非佢問我咩事,但我都會怕左講,係唔健康,但我搵唔到其他辦法解決..sigh

大宅

好媽媽勳章

我唔應同老公有小三 = 或等同個老婆有問題,唔俾個男人好色咸濕、博愛?
有問題唔面對唔解決只會衍生更多問題。婚姻系一門好深既學問,點樣面對低潮期唔容易,最緊要有努力去試

大宅

Coffeewine 發表於 19-2-10 16:23
咁多年嚟,有時因為一啲事唔開心同老公傾訴下,最後只會更唔開心,仲會鬧大交。每次我都好後悔自己點解會同 ...

男人幫返男人丫嘛 有啲道理叫做男人的道理,明白嗎?

男爵府

回覆樓主:

你老公情商 = 0。
交際技巧 = 0。
請問你係點解會嫁比佢???

複式洋房

回覆 一嚿大番薯 的帖子

完全一樣。我又舉下自己最近嘅例子,我地阿仔因為攪學校好多活動,搞到無時間讀書,結果考試成績好差,咁我好擔心,又唔想成日哦個仔,咁就同我老公話個仔時間分配唔好,攪活動都唔可以唔讀書,呢個係失分寸,亦忘記左讀書先係作為學生最重要嘅責任,結果我老公第一句就話佢唔覺得個仔有問題,話個仔而家好開心,做緊自己好鐘意做嘅嘢,''燃燒緊生命'',我老公最大嘅問題係佢唔幫我化解我嘅擔憂,而且俾我感覺好孤獨,因為我只能自己一個擔心,無人會安慰你,幫下你,我只能睜大眼睛望住佢發表佢覺得無問題嘅議論,而我嘅憂心一啲都無少到,仲多左激氣,結果又鬧交,我真係唔打算再同佢溝通啦,怕左

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

我十五歲就識佢,只係普通朋友,之後失聯又撞番,失聯又撞番,期間有聯絡時係好傾得埋嘅朋友,佢失戀都有揾我傾訴,佢一直俾我嘅印象係好開朗,愛講笑,風趣,我地所有共同朋友都對佢有相同嘅印象,後來拍拖,因為太熟,好快就結婚,仲有埋大仔,點知原來真正嘅佢係非常悲觀架,仲要好大脾氣,早年為左兩個仔忍忍忍,期間亦同佢摶鬥,我唔會俾佢恰,總之一言難盡,後來係好啲,大家年紀大左,佢都有啲改變,不過早年嘅傷痕係修復唔到嘅,我都無喊好耐啦,而家係唔會為呢個人傷心

複式洋房

回覆 mini1204 的帖子

講野中紅心係無錯嘅,不過語氣態度好緊要,你俾對方覺得你係為佢好,定係同佢對立辯論,係好唔同,我諗你係識得點表達,令對方聽落去受落

琥珀宮

回覆樓主:

男爵府

Coffeewine 發表於 19-2-10 23:04
回覆 一嚿大番薯 的帖子

完全一樣。我又舉下自己最近嘅例子,我地阿仔因為攪學校好多活動,搞到無時間讀書 ...

你2個價值觀咁唔同, 點解早年同佢做朋友/拍拖時無發現? 因為佢對朋友都係果種講野直接不留情面既方式, 講到尾, 唔係邊個啱既問題, 係態度問題。呢種人都幾難頂。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

Coffeewine 發表於 19-2-10 16:23
咁多年嚟,有時因為一啲事唔開心同老公傾訴下,最後只會更唔開心,仲會鬧大交。每次我都好後悔自己點解會同 ...

我明白。我與前夫的關係雷同:我係同佢訴不得苦的。
我訴我一人搵錢擔起成頭家,壓力好大。佢話佢在家湊女宅男一崗位壓力都好大,好辛苦。我還要掉翻轉頭來安慰佢,同佢講,「你在家係老世,個個要聽曬你話,你唔使睇上司臉色,冇人批評你邊樹做得唔好,要改善,如果唔係冇份工,冇收入。」
如果我唔係咁識講0野,我最後亦會好似你咁『更唔開心,仲會鬧大交。每次我都好後悔自己點解會同佢講,亦好多次決心唔再表示意見,唔講感想,但有時疏忽忘記左,就會演變成辯論鬧交。』
我身同你感,一樣。
最近,我畀意見佢點同人講,佢話我溝通能力差,使佢好混淆。我又識講野:『我係溝通能力勁差,差到我簡直冇能力保住我份工。所以我依家隨時會被炒。』而家佢靠我一份人工來養起一頭家。佢自己從來未做過一份工超過兩年,而且散工多。

幾年前我同佢講我地唔夾,無辦法相處,佢唔肯放棄,我地又有兩個仔,雖然都大個,
所以我話:一個幾『尊重』婚姻的男人都好,如果唔係一個合適我的老公,我子女的爸爸人選,就算佢幾『尊重』婚姻都無用之處。『食之無味,棄之可惜』! 你都還好,挨到仔大。我和前夫D女還未大。我棄唔到我老公。離婚都要搵隔離屋來住,方便我照顧佢地。我收入照舊100%畀曬佢管。老來,我亦唔望佢地有能力照顧翻我。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

回覆 858D 的帖子

你真係EQ好高,好佩服你,我真係無辦法做到好似你咁。你係一個大好人,不過真心,女人一定要留錢俾自己,要肯定未來係可以自己照顧自己,我即使有個老公喺度,都唔會諗住可以依靠佢,女人一定要留個錢傍身,唔好俾哂錢佢,等個女大啲,你前夫一定要去做嘢分擔番頭家嘅開支

複式洋房

回覆 moon7632 的帖子

佢媽媽已經走左,係中風走嘅,忽然暈左,幾日就走左,無醒過,佢好大打擊,咁我安慰佢:雖然奶奶係走得好快,無留低說話,但係佢唔需要辛苦,算走得舒服,都算係一種福氣嚟。結果俾佢鬧到我上天花板。佢覺得無照顧過佢阿媽(即係病緊嘅照顧,連輪椅都無推過之類),係一個好大嘅遺憾,我無計,以後唔出聲,佢因為阿媽過身閉關左至少半年,所有嘢都停哂,包括我同啲仔,唔理唔關心,自己哩埋he he 唉唉,我都無理佢啦,點理,費事自討沒趣。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至