論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近發現姐姐好像經常喜歡講一些其他人對我得是非
1講我奶奶個姐姐話我叫佢洗手好麻煩,當見到佢同嗰個姐姐相處就做到好似好唔怕我咩嘢佢都可以講,佢2個時吹緊水,一見到我就收聲
2講唔同人都話我惡,佢知道我係爆竹性格佢專登話我知等我嬲感覺等睇好戲
又同先生講完嘢叫先生唔好同我講,同一件事又同我講完又話先生叫佢唔好同我講
3奶奶有時幫佢話我,佢好得意洋洋事後又話係同我玩下say sorry
平時扮到好聽話同妳好fd 咁
Jm有咩睇法?比著妳哋會唔會續佢約,我要求唔高佢平時做嘢我覺得(emoji)(emoji)照顧4歲同1歲b錫細b,但對大女就有時麻麻地

男爵府

回覆樓主:

有啲女人天生中意搬弄是非。
每天活得像宮心計。
問題係佢做野掂唔掂? 掂就忍唔掂就炒。
比我就唔忍, 最怕啲是非八婆。

wcpcelia    發表於 19-2-12 09:06

大宅

Solarflare 發表於 19-2-11 12:42
有啲女人天生中意搬弄是非。
每天活得像宮心計。
問題係佢做野掂唔掂? 掂就忍唔掂就炒。

佢做嘢都會自動自覺,係比較識扮乖扮傻,但我先生就怕請過個又未必好

男爵府

zukiboom 發表於 19-2-11 12:51
佢做嘢都會自動自覺,係比較識扮乖扮傻,但我先生就怕請過個又未必好
...

咁你就要比佢更加宮心計。
知佢係啲咁既人, 就要知道點防佢。
最重要係你先生/99會否信佢搬弄是非?

大宅

Solarflare 發表於 19-2-11 12:53
咁你就要比佢更加宮心計。
知佢係啲咁既人, 就要知道點防佢。
最重要係你先生/99會否信佢搬弄是非?

我先生唔會,奶奶有機會會,但唔係同住

男爵府

zukiboom 發表於 19-2-11 12:56
我先生唔會,奶奶有機會會,但唔係同住

咁你99應該好中意呢個姐姐。
一般99好中意係姐姐度打聽新抱既秘密/是非。

大宅

Solarflare 發表於 19-2-11 13:02
咁你99應該好中意呢個姐姐。
一般99好中意係姐姐度打聽新抱既秘密/是非。
...

都有咁嘅可能,我姐姐會好主動講所以都幾唔想續約但我先生又叫我唔好咁上心,佢話又有可能誤會佢,但我覺得無咁多誤會,1次半次或者係,同埋呢個姐姐平日都鍾意吹水講大話,又試過無問我偷我衛生巾用,用成2包都唔出聲,到話佢又話無錢買所以用住先

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

工人好鐘意搬是非, 甚至無是生非。
又因家婆新抱係天生敵人, 攪到無日安寧, 佢地係度睇戲。 又特登比D你是非比你99, 可能有得醒。

而家婆又好開心放件無間度係度。

子爵府

一定不續!

男爵府

zukiboom 發表於 19-2-11 13:18
都有咁嘅可能,我姐姐會好主動講所以都幾唔想續約但我先生又叫我唔好咁上心,佢話又有可能誤會 ...

男人唔會明女人啲宮心計同是是非非。
我諗你姐姐都醒目, 無大錯, 好難 convince 條佬唔續佢約。如你堅持唔續, 一陣換左件啃既, 你仲大獲。

大宅

Solarflare 發表於 19-2-11 14:00
我諗你姐姐都醒目, 無大錯, 好難 convince 條佬唔續佢約。如你堅持唔 ...

都係我擔心嘅情況,始終下一個係點都唔知道

大宅

PonyMom 發表於 19-2-11 13:53
一定不續!

我唔太想續,始終無信任可言,但c6怕下一個未必係好,佢覺得個個姐姐都係咁樣,下個都一樣

大宅

lily-of-valley 發表於 19-2-11 13:37
工人好鐘意搬是非, 甚至無是生非。
又因家婆新抱係天生敵人, 攪到無日安寧, 佢地係度睇戲。 又特登比D ...

我初初請都無諗過工人有呢樣喜好,預計之外

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

zukiboom 發表於 19-2-11 14:58
我初初請都無諗過工人有呢樣喜好,預計之外
工人諸事到, 你訓左邊定右邊床都八, 八比家婆知, 鞋, 你同老工, 家婆最like.

不過個個都咁八, bun或印都係。 如果做野唔掂就炒啦。

仲將你屋企野通街講。除咗你住個度, 在佢D friend面前講。

男爵府

zukiboom 發表於 19-2-11 14:24
我唔太想續,始終無信任可言,但c6怕下一個未必係好,佢覺得個個姐姐都係咁樣,下個都一樣
...

你請個傻傻笨笨既咪唔識講是非。但又可能有其他野激死你。
你第一次請姐姐?
人無完美, 如果佢煮野清潔湊細路都掂, 考慮續, 陽奉陰違好多工人都會, 有啲什至公然違背。但你呢件精甩邊, 係你面前識扮蟹。算係肯交戲。但人情世故唔識得掌握。
續約前可以同佢傾下佢既"另類興趣", 例如係外人面前數太太"惡"。真係好唔掂, 已經超越係你背後講是非, 實際上係公然挑機。你要同佢講: 中國人重面子, 你咁落老闆面, 無老闆會中意你。呢啲係中國人 culture, 你幾唔滿意老闆, 係外人面前都要比足面個老闆。最好讚老闆好, 老闆有左面子, 自然會對你好啲, 比多啲著數你, 明未? 佢答應改, 就同佢續約。

大宅

Solarflare 發表於 19-2-11 16:39

你請個傻傻笨笨既咪唔識講是非。但又可能有其他野激死你 ...

係呀!第一次請姐姐之前做咗功課但都預算唔到,佢唔識煮食,但我(emoji)(emoji)因該我會自己煮,佢主力做的都算(emoji)(emoji),謝謝妳嘅建議我同佢傾下希望佢會改善一下

大宅

Solarflare 發表於 19-2-11 16:39

你請個傻傻笨笨既咪唔識講是非。但又可能有其他野激死你 ...

係呀!第一次請姐姐之前做咗功課但都預算唔到,佢唔識煮食,但我ok因該我會自己煮,佢主力做的都算ok,謝謝妳嘅建議我同佢傾下希望佢會改善一下,呢度都好可以傾下轉一轉個想法

男爵府

zukiboom 發表於 19-2-11 11:38
最近發現姐姐好像經常喜歡講一些其他人對我得是非
1講我奶奶個姐姐話我叫佢洗手好麻煩,當見到佢同嗰個姐姐 ...

如果我係要返工要靠工人湊小朋友,咁佢對小朋友好我會繼約~

子爵府

回覆樓主:

畀我一定炒

複式洋房

Solarflare 發表於 19-2-11 14:00
我諗你姐姐都醒目, 無大錯, 好難 convince 條佬唔續佢約。如你堅持唔 ...

擺弄是非的工人,真的好煩!我那件菲佣,又係每件事又問我又問C6,攪到我倆成日為左小事爭吵,最攪笑我幫bb 沖涼,bb 喊,喊到嘔吐!我幫bb 掃背,件菲走去我老公投訴我係洗手間打仔,真的有病!自己生,洗嘜躲係洗手間打? 我c6當然吾信,最後炒左

首頁

尾頁

跳至