意見反饋
義工

自由講場 今日: 6065|主題: 1023327

跳至
依家真係唔敢生仔同結婚. 係咪真係要離開呢個地方.  

民房

國民生產總值:29

2019新春慶豚圓

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
同男朋友都拍左5 年拖啦..覺得都差唔多要結婚.
先發現D 問題係咁多.
因為我一直都係租樓住,
所以每個月都有固定萬中用黎交租.
一直都有諗過買樓. 手頭上有一百萬左右.
但最近睇樓先發現咩都買唔到.
好啦.. 姐係要再等下啦.
等下
1. 樓價下降
2. 多D 資金

又話想要小朋友, 其實真係好多開支,
1. 工人
2. 租金 / 供樓錢
3. 小朋友生活費

真係唔敢想像..... 有埋小朋友既生活.
唔通係香港真係咁難生活....

侯爵府

國民生產總值:23272

2019新春慶豚圓

系呀!千祈吾好生bb

子爵府

國民生產總值:13501

2019新春慶豚圓 2019勳章

Goodbye!

大宅

國民生產總值:4032

bye

伯爵府

國民生產總值:15435

有一百萬唔會買唔到啦,心頭唔好咁高嘅話一定買得到

wcpcelia    發表於 4 天前
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

國民生產總值:20817

lovececing 發表於 19-2-11 18:49
有一百萬唔會買唔到啦,心頭唔好咁高嘅話一定買得到

伯爵府

國民生產總值:18936

回覆樓主:

唔一定買樓,去自己父母一起住/同另-半父母-起住可,有人煮,又有人洗碗

男爵府

國民生產總值:7584

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章

離開香港都只會面對同一問題,同埋呢d問題其實要你開始拍拖時就要諗⋯如果想離開就好趁單身時離開

民房

2019新春慶豚圓

回覆 brother4 的帖子

我屋企唔會俾我返去住(事因老豆娶左第2 個老婆)我男朋友屋企果到住唔到咁多人.
出泥買樓要買大間D 同2 位老人家住

民房

2019新春慶豚圓

回覆 lovececing 的帖子

要買大間D 同男朋友家人住

民房

2019新春慶豚圓

回覆 anna59 的帖子

最緊要係.. 我唔鐘意小朋友.. 唔要就最好啦. 但男朋友就好想要.

大宅

國民生產總值:3856

2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章

Jaconlen 發表於 19-2-11 19:32

即係如果買樓就一定要同埋男朋友家人住?

翡翠宮

國民生產總值:88335

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

有能力租樓點解會唔敢始婚?一定要買樓先始得婚?

水晶宮

國民生產總值:56632

Jaconlen 發表於 19-2-11 19:31

我屋企唔會俾我返去住(事因老豆娶左第2 個老婆)我男朋友屋企果到住唔到咁多人.

你果100萬想咁多野,就搞係唔掂啦
如果2個肯屈就,冇話唔得架
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

伯爵府

國民生產總值:15435

Jaconlen 發表於 19-2-11 19:32

又要同男家住,自己又唔鐘意小朋友但對方又鐘意,真係要諗清楚係咪岩一齊落去
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

別墅

國民生產總值:502

2019新春慶豚圓

Jaconlen 發表於 19-2-11 19:33

最緊要係.. 我唔鐘意小朋友.. 唔要就最好啦. 但男朋友就好想要.

咁一定唔好結婚啦。

大宅

國民生產總值:1040

Jaconlen 發表於 19-2-11 19:31

你倆自己買樓,點解一定要同男方家人住?你買間細的上咗樓先啦

公爵府

國民生產總值:25934

Jaconlen 發表於 19-2-11 18:32
同男朋友都拍左5 年拖啦..覺得都差唔多要結婚.
先發現D 問題係咁多.
因為我一直都係租樓住,

遂樣解決,可由住屋開始諗

子爵府

國民生產總值:14303

Jaconlen 發表於 19-2-11 19:33

根本結婚, 呢個先係致命問題。 窮有窮養, 貴有貴養, 但一個想生一個唔想生就好易家變。

勸你唔傾掂唔好結

大宅

國民生產總值:2020

2019新春慶豚圓

cinda72. 發表於 19-2-11 19:34
你果100萬想咁多野,就搞係唔掂啦
如果2個肯屈就,冇話唔得架

請問如果100萬可以買樓有咩選擇呀?(除咗村屋的話)

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.