意見反饋
義工

自由講場 今日: 5828|主題: 1023317

跳至
18歲以下香港小朋友,如何開通大陸微信支付?

公爵府

國民生產總值:29964

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

冇大陸身分證,冇大陸銀行戶口

有沒有其他辦法呢?

多謝各位

後記:

最後用了C6的大陸銀行卡實名認証,收了親屬卡,之後將銀行卡解綁,以後消費就只用親屬卡的錢

珍珠宮

國民生產總值:37602

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

大人微信畀張親屬卡佢,小朋友消費扣大人微信嘅錢,可以設定每月消費限額。喺Wechat pay→錢包見到。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lyh80115 發表於 19-2-11 19:57
大人微信畀張親屬卡佢,小朋友消費扣大人微信嘅錢,可以設定每月消費限額。喺Wechat pay→錢包見到。
...

唔該曬!試下先

公爵府

lyh80115 發表於 19-2-11 19:57
...

原來c6已經試過,小朋友要實名認證才可以接受親屬卡

珍珠宮

bufferzone 發表於 19-2-11 20:05

原來c6已經試過,小朋友要實名認證才可以接受親屬卡

哦,原來係咁,我都未試過,見到有以為好易用到,再諗諗計先……

公爵府

lyh80115 發表於 19-2-11 20:06
哦,原來係咁,我都未試過,見到有以為好易用到,再諗諗計先……

唔該曬你呀

伯爵府

國民生產總值:16953

回覆樓主:

請問微訊用左HKD開户,可否轉回RmB?
請問明白我問乜?

大宅

國民生產總值:1387

2019新春慶豚圓

我都想知

子爵府

國民生產總值:12094

請問微信用香港戶口綁定在大陸用唔用到?

珍珠宮

bufferzone 發表於 19-2-11 20:08
唔該曬你呀

或者試下畀小朋友出張Tap&go Mastercard,11歲就可以申請,用張卡實名。

我剛剛試過贈送親屬卡,接受時要求實名,我入Tap&go張mastercard去到呢版,但填完之後是否成功就未知啦。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

himhim0502 發表於 19-2-11 20:11
請問明白我問乜?

咁又唔知喎

公爵府

cibewong 發表於 19-2-11 20:18
請問微信用香港戶口綁定在大陸用唔用到?

要用大陸區既微信,兼用大陸銀行卡或大陸身分證實名認證才可在大陸使用

有錯請指正

子爵府

國民生產總值:12094

bufferzone 發表於 19-2-11 20:21
要用大陸區既微信,兼用大陸銀行卡或大陸身分證實名認證才可在大陸使用

有錯請指正

咁如果而家返大陸玩要用電子錢包比錢咁點用呀?

公爵府

lyh80115 發表於 19-2-11 20:19

或者試下畀小朋友出張Tap&go Mastercard,11歲就可以申請 ...

用香港信用卡實名認證只適用於香港錢包,大陸錢包只能用大陸銀行卡(即提款卡)

珍珠宮

himhim0502 發表於 19-2-11 20:11
請問明白我問乜?

須要微信朋友轉賬或發紅包畀你,接收時會要求你實名,實名後就可以切換到大陸版錢包。

最好綁定大陸銀行户口,實名之餘又用到嚟付款。綁香港信用卡可能有限制,起碼要另外充值。

珍珠宮

bufferzone 發表於 19-2-11 20:24
用香港信用卡實名認證只適用於香港錢包,大陸錢包只能用大陸銀行卡(即提款卡)
...

佢政策經常變,以前係可以綁VISA/Mastercard實名大陸錢包,而家是否可以實名真係唔知,實名到就可以接受親屬卡。

但我輸入Mastercard號碼係去到下一版,如果唔接受應該入完卡號就話唔適合啦?

伯爵府

國民生產總值:16953

lyh80115 發表於 19-2-11 20:24

須要微信朋友轉賬或發紅包畀你,接收時會要求你實名,實名 ...

thx, 請問現在开国內户口容易嗎?

公爵府

cibewong 發表於 19-2-11 20:23
咁如果而家返大陸玩要用電子錢包比錢咁點用呀?

據我所知要切換中國錢包才可在大陸使用,除非店舖寫明接受香港微信支付

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

lyh80115 發表於 19-2-11 20:28
佢政策經常變,以前係可以綁VISA/Mastercard實名大陸錢包,而家是否可以實名真係唔知,實名到就可以接受親 ...

咁我試下輸入香港信用卡先

珍珠宮

himhim0502 發表於 19-2-11 20:28
thx, 請問現在开国內户口容易嗎?

最近都好多jm成功,大概要帶大陸手機號、身份證、回鄉證、額外有相證件、香港住址證明、幾千人仔以上……等。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.