自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

身體健康麻麻,氣血不足,貧血……,睇了中醫好DD,屋企人做護士,反對我睇中醫,佢話中藥會引致腎衰竭,肝硬化……等,佢話在醫院見到不少這類cases,病人要洗腎……,叫我唔好再睇

我真係好疑惑?!

伯爵府

是重金屬的原因嗎

子爵府

yiqiyihui 發表於 19-2-12 17:35
是重金屬的原因嗎

其中一樣,佢話會加重肝腎的負荷

男爵府

大部份藥材都係中國進口, 佢地土地真係好多被重金屬污染都係事實

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

什麼都是,物極必反~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

中藥西藥都同樣會令肝腎有負擔,沖劑嘅中藥會較少重金屬。睇你咩原因去睇中醫,是否長期食中藥,如短時間唔會有大影響的,除非年年都睇都食中藥,還有要個中醫可靠先好睇囉。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢講得啱喎, 肝腎唔好, 唔好亂食中葯!!!!

子爵府

西藥都傷肝,補品都唔適宜長期服食

禁止訪問

大宅

Teletrend 發表於 19-2-12 17:33
身體健康麻麻,氣血不足,貧血……,睇了中醫好DD,屋企人做護士,反對我睇中醫,佢話中藥會引致腎衰竭,肝 ...

唉!古時無西醫,咁有病睇中醫既人都病C哂!

其實好多西藥都傷肝傷腎,只係藥廠 / 賣藥既人唔宣諸於口啫。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

朋友做腎科,堅嘅,佢自己都睇中醫,話無事好好地,腎有事千祈唔好,會加重負擔
而影響肝亦係真,唔係中藥本身唔好,係來源好多受污染,重金屬影響。我細佬舊年長期病有期肝功能超晒標,護士朋友叫佢停一排中藥,即刻跌返

男爵府

Teletrend 發表於 19-2-12 17:33
身體健康麻麻,氣血不足,貧血……,睇了中醫好DD,屋企人做護士,反對我睇中醫,佢話中藥會引致腎衰竭,肝 ...

中藥喺有一定藥用價值,但好多都未淨化,變咗食得多會有毒。喺外國醫生都建議唔好食咁多,有親戚就因長期食中藥搞到肝有事走咗(醫生懷疑)嚇到屋企啲老人家連涼茶都唔敢飲。

水晶宮

藥點都帶三分毒,可以的話當然唔好食太多。

食下d天然食材同做運動好d

伯爵府

腎功能之一就係排尿 飲中湯比西藥傷腎就係要處理大量液體

珍珠宮

畀面勳章

大部分中藥系山草藥,容易受重金屬污染。肝腎有事唔好飲。

珍珠宮

我二十幾年來,除咗驗身,有病多數睇中醫,就算睇過西醫食完藥,都會搵中醫執下手尾,托賴身體未有乜嘢大件事

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Teletrend 發表於 19-2-12 17:36
其中一樣,佢話會加重肝腎的負荷

咪連魚類要少吃

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Mm233 發表於 19-2-12 18:12
腎功能之一就係排尿 飲中湯比西藥傷腎就係要處理大量液體

真!有家人早幾年四十歲度,好人好姐忽然急性腎衰竭,昏迷一天急救執返條命。医生也是問是否最近食過中藥。我地果時才知原來她之前整個月看了中医食中藥調理(之前成世人未睇過中医)。医生懷疑家人本身腎不好而没症状不自知,食了咁多中藥腎負擔太大所以誘發肾衰歇。之後家人要去洗腎,洗腎的姑娘也問她是否食了中藥,告訴她,好多病人都係食完中藥:久出事!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

短期食正常應不大問題?

子爵府

agugi 發表於 19-2-12 18:35
真!有家人早幾年四十歲度,好人好姐忽然急性腎衰竭,昏迷一天急救執返條命。医生也是問是否最近食過中藥。 ...

唉!就係你咁講

首頁
12345...15

尾頁

跳至