懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

最近幾晚BB突然喊吾停,餵完奶,點抱佢都喊吾停,仲要係夜晚11 點開始喊。我同左陪月姨姨講,佢可能係炒百籮,即係會喊到一百日。呢幾晚已經喊到嘈醒屋企啲人,我真係吾知點算

子爵府

Sweetbabymom 發表於 19-2-13 10:53
最近幾晚BB突然喊吾停,餵完奶,點抱佢都喊吾停,仲要係夜晚11 點開始喊。我同左陪月姨姨講,佢可能係炒百 ...

我仔當年要全晚抱住

回覆 Sweetbabymom 的帖子

Hi Sweetbabymom ,如果已經檢查左BB唔係生理原因,媽媽留意佢肚仔有冇漲卜卜? 放唔放到屁? 初生BB腸道發展未成熟容易有肚風,可能會影響BB喊吾停,同BB按摩促進腸道蠕動同放屁,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用,對BB瞓覺都有幫助架。媽媽清楚按摩肚仔方法嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-13 16:46
回覆 Sweetbabymom 的帖子

Hi Sweetbabymom ,如果已經檢查左BB唔係生理原因,媽媽留意佢肚仔有冇漲卜卜? ...

好的,通常幾時按摩同按摩幾多次?

伯爵府

musiccisum 發表於 19-2-13 16:15
我仔當年要全晚抱住

嘩,晚晚都係你自己一個抱住呀?

子爵府

Sweetbabymom 發表於 19-2-15 14:14
嘩,晚晚都係你自己一個抱住呀?

同老公輪住抱,
一放低就喊。

伯爵府

musiccisum 發表於 19-2-15 14:22
同老公輪住抱,
一放低就喊。

其實好大壓力,佢喊又吾忍心。佢喊足成晚又怕嘈親人

Sweetbabymom 發表於 19-2-15 14:13
好的,通常幾時按摩同按摩幾多次?

媽媽試下係BB食奶前兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向黎按摩BB肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10分鐘,睇下有冇幫助。 明白媽媽唔想BB喊聲影響屋企人 同BB肌膚接觸或者輕輕掃背安撫都係好常用方法,將有媽媽氣味毛巾包住BB,當佢眼瞓時就連毛巾慢慢放落床(面貼面等BB嗅到您嘅氣味和近距離望到您),一邊係佢耳邊唱歌、一邊掃背等BB多D安全感。BB日頭瞓得好嗎? 多唔多嘔奶呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-15 17:57
媽媽試下係BB食奶前兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向黎按摩BB肚仔,先從5分鐘開始,然後 ...

吾該你。我會試一試,按摩肚子要吾要用BB按摩油?佢平時都多嘔奶/回奶咖

子爵府

Sweetbabymom 發表於 19-2-15 14:33
其實好大壓力,佢喊又吾忍心。佢喊足成晚又怕嘈親人

係呀,但當時咩方法都試過,都係喊,bb天生好無安全感,捱過左就無野架喇!

伯爵府

musiccisum 發表於 19-2-15 22:46
係呀,但當時咩方法都試過,都係喊,bb天生好無安全感,捱過左就無野架喇!
...

係咪會喊足一百日?

子爵府

Sweetbabymom 發表於 19-2-15 23:49
係咪會喊足一百日?

都唔係嘅,愈大會愈好
Sweetbabymom 發表於 19-2-15 18:11
吾該你。我會試一試,按摩肚子要吾要用BB按摩油?佢平時都多嘔奶/回奶咖
...

唔好客氣 如BB比較多嘔奶/回奶, 比較常見係肚風多原因,肚風可以經由掃風/ BB放屁排出體外,媽媽密D係食奶前/兩餐中間做肚仔按摩, 唔需要用按摩油都OK,或者將BB平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁),促進腸道蠕動,食完奶掃風掃耐少少,同埋抱直佢個人10-20分鐘先放低, 睇下清左肚風後有冇好D?

首頁

尾頁

跳至