懷孕前後

跳至

大宅

2019新春慶豚圓

一直睇開陳醫生(未試過其他醫生),不過最近新年前後的一次佢唔開診,我去咗另一個醫生(卓越的)。

以前陳醫生會度頭仔、肚圍、大脾骨。今次卓越的醫生只畫圈度了頭仔及肚圍,但個report 上卻有大脾骨長度(我肯定檢查的過程中冇拉線度過,因為已經第二胎,見過好多次陳醫生點拉線度)。難道卓越部機可以自動識別並自動度長度?

子爵府

2019新春慶豚圓

aquaQ 發表於 19-2-13 13:37
一直睇開陳醫生(未試過其他醫生),不過最近新年前後的一次佢唔開診,我去咗另一個醫生(卓越的)。

以前 ...

"部機可以自動識別並自動度長度?" --- 呢個答到你,無可能自動搵到條骨再自動度

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

aquaQ 發表於 19-2-13 13:37

以前 ...

卓越邊位醫生照呀?

聽你講,陳醫生都好細心。
係陳敏儀醫生呀?產檢幾錢?

複式洋房

2019新春慶豚圓

如果私家大家幾耐去一次檢查架?

大宅

2019新春慶豚圓

chubama 發表於 19-2-13 15:34

卓越邊位醫生照呀?

楊醫生,覺得佢細心嘅,唔趕,勁開3D 相,只是唔佢度大脾骨。另外,剛發現的,卓越的私隱保障好有問題,我上卓越條 link download bb 超聲波相(仲要有密碼先入到),竟然係我個 folder 見到另一個媽媽D 超聲波相(有埋 report, 全名,預產期)。馬上打去卓越啦,到現在都冇人接電話)。

Yes, 陳敏儀啊,$900,貴過卓越,冇3D 相,不social 。不過佢返嚟了,我會睇返佢,都是覺得佢好D。

大宅

2019新春慶豚圓

redbus 發表於 19-2-13 17:46
如果私家大家幾耐去一次檢查架?

睇周數

早期:按個人需要,冇咩特別,4-6 星期

中期 : 4 星期

後期:2 星期

其實同政府差不多。自己安排好時間,就可以兩邊梅花間竹。

大宅

aquaQ 發表於 19-2-13 18:18
楊醫生,覺得佢細心嘅,唔趕,勁開3D 相,只是唔佢度大脾骨。另外,剛發現的,卓越的私隱保障好有問題,我 ...

「卓越」出哂名啦!
你已經係起碼第3個媽媽,
收到其他媽媽既個人私隱!

文員及護士既服務態度又差!
係我第一間私家婦科冇人抹肚皮gel,
自己落床「零」服務。
「卓越」我唔會再去啦!

卓越 Nifty Pro 報告及個人資料外洩
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22283279

大宅

aquaQ 發表於 19-2-13 18:21
睇周數

我未搵定邊個醫生做產檢
多謝介紹「陳敏儀醫生」

大宅

aquaQ 發表於 19-2-13 18:21
睇周數

我都有睇私家同政府,但唔知點安排。例如四星期一次產檢,係咪四星期去一次私家,然後再隔四星期去一次政府?定係二星期去一次私家,然後再隔兩星期去一次政府?四星期睇兩次?

但我政府個期同私家成日都撞期,成日都好近。

大宅

2019新春慶豚圓

mommy2015 發表於 19-2-13 18:49
我都有睇私家同政府,但唔知點安排。例如四星期一次產檢,係咪四星期去一次私家,然後再隔四星期去一次政 ...

不是啊。

我的是咁的:例如一月初政府,通常二月初又政府;咁我就約私家一月中、二月中。各自都相隔四個星期。

私家的約期時間好自由,應該可以就到。當然,前後幾天都可以,唔使次次逢星期一(例如)。

大宅

2019新春慶豚圓

chubama 發表於 19-2-13 18:32
「卓越」出哂名啦!
你已經係起碼第3個媽媽,
收到其他媽媽既個人私隱!

我今次有姑娘幫手抺肚 gel

不過私隱方面真是呢!我睇到別人的,即我的都有機會俾人睇到。仲以為有 link 有密碼,先 download 到,應該好好。

大宅

aquaQ 發表於 19-2-13 19:11
我今次有姑娘幫手抺肚 gel

不過私隱方面真是呢!我睇到別人的,即我的都有機會俾人睇到。仲以為有 link ...

「卓越」老細,孫錫鴻醫生
有睇呢度BK,應該有改善。
好彩你有姑娘會抹肚gel

但係「卓越」仲係send左其他媽媽
既私隱俾你,咁文員真係要再加倍小心啦!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊